ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Φως» στην Ναυτική Αεροπορία.


Επειτα από μια μακρά ερευνητική προσπάθεια, ο συγγραφέας κατέγραψε και παρουσιάζει τις μεγάλες και ηρωικές στιγμές της αεροπορίας του Ναυτικού στη χώρα μας την περίοδο 1913-1941, για την οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία σχετική βιβλιογραφία.

Ιστορική φωτογραφία των πιλότων της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού. Στο κέντρο διακρίνεται ο σμηναγός Ανάργυρος Κουδούνης, διοικητής Μοίρας την περίοδο του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το αρχείο του σμηνάρχου Αργ. Κουδούνη.

Η ιστορία της Ναυτικής Αεροπορίας στη χώρα μας έχει να επιδείξει μεγάλες στιγμές, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε βρει τη θέση της που της αρμόζει στις βιβλιοθήκες, γιατί πολύ απλά δεν είχε καταγραφεί από κανέναν μέχρι σήμερα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ναύαρχο εν αποστρατεία Ιωάννη Παλούμπη, ο οποίος κατέγραψε και παρουσιάζει την ιστορία της αεροπορίας του Ναυτικού στη χώρα μας για την περίοδο 1913 μέχρι 1941, στο βιβλίο με τίτλο «Απ’ τα πελάγη… στους αιθέρες».

Πιλότοι του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος στο αεροδρόμιο του Μούδρου μπροστά από τα αεροσκάφη τους. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συγγραφέας επέλεξε να ασχοληθεί μ’ έναν τομέα στον οποίο πρακτικά η βιβλιογραφία είναι ανύπαρκτη.

Χωρίς να υπάρχουν σοβαρά αρχεία στα οποία θα μπορούσε να στηριχτεί, ξεκίνησε ένα ταξίδι, κυριολεκτικά, στο άγνωστο. Ομως η τύχη τού χαμογέλασε, προσφέροντάς του ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα τη συνάντησή του με τον υπεραιωνόβιο πτέραρχο Χαράλαμπο Ποταμιάνο, που, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, πρόσφερε πολύτιμες πληροφορίες.

Πιλότοι του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος στο αεροδρόμιο του Μούδρου μπροστά από τα αεροσκάφη τους. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οσοι γνώριζαν τον βαθμό άγνοιας που επικρατούσε όσον αφορά την ιστορία της Ναυτικής Αεροπορίας και διαβάσουν θα εντυπωσιαστούν. Το βιβλίο αυτό, το οποίο περιέχει πλήθος σπάνιων φωτογραφιών, εκδόθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος και παρουσιάζεται τη Δευτέρα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Δεν πρόκειται για λεύκωμα, αλλά για ένα ογκώδες δίγλωσσο (στα ελληνικά και τα αγγλικά) βιβλίο, το οποίο περιέχει όσα θα ήθελε να μάθει ο αναγνώστης για τη Ναυτική Αεροπορία.

Ιωάννα Ηλιάδη / ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s