ΔΙΕΘΝΗ / Ε.Ε.

Απαγόρευση της Μπούργκας στο Βέλγιο.


 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο Βέλγιο κυκλοφορούν τόσο λίγες γυναίκες με μπούργκα, όσα είναι και τα καταστήματα αλκοολούχων ποτών στη Σαουδική Αραβία. Και όμως, το Βέλγιο μπορεί σύντομα να εφαρμόσει, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πλήρη απαγόρευση της ισλαμικής ενδυμασίας που κρύβει τελείως τα σώματα και τα πρόσωπα των γυναικών.

Αντίστοιχες προτάσεις βρίσκονται υπό σκέψη στη Γαλλία και την Ολλανδία. Η επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων της βελγικής Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον νόμο για την απαγόρευση της μπούργκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων και των δρόμων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τον Ιούλιο.

Συντηρητικά κόμματα και λαϊκιστές πολιτικοί δίνουν την εντύπωση πως, απαγορεύοντας την μπούργκα, απαγορεύουν και το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ανεξάρτητα από την ισχύ αυτής της θεωρίας, η βελγική πολιτική σκηνή σπεύδει να εφαρμόσει το μέτρο, από φόβο μήπως χάσει έδαφος απέναντι στο ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα. «Εμείς προτείναμε πρώτοι την απαγόρευση της μπούργκας και τώρα η Βουλή ψηφίζει την ίδια πρόταση, αλλά προερχόμενη από άλλο κόμμα. Τέλος πάντων, το αποτέλεσμα μετράει», δήλωσε το στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Φίλιπ Ντεβίντερ.

«Είναι εύκολο να απαγορεύσει κανείς την μπούργκα στο Βέλγιο», λέει η Μαριάμ Χμαντούμ, κάτοικος Αμβέρσας και μέλος οργάνωσης που υποστηρίζει το δικαίωμα των μουσουλμάνων γυναικών να φορούν την ισλαμική μαντίλα (η μαντίλα, ως γνωστόν, αφήνει ελεύθερο το πρόσωπο). «Η τεράστια πλειονότητα των μουσουλμάνων γυναικών στο Βέλγιο δεν φορούν μπούργκα».

Στις Βρυξέλλες, όπου ήδη απαγορεύεται η μπούργκα, το 2008 μόλις 29 γυναίκες πήραν πρόστιμο επειδή τη φορούσαν. Ο αντίστοιχος αριθμός το 2007 ήταν 33.

Στη Δανία εξετάστηκε το ενδεχόμενο να απαγορευθούν η μπούργκα και το νικάμπ (μαντίλι που αφήνει ακάλυπτα τα μάτια), αλλά ο σχετικός νόμος αποσύρθηκε.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s