Κύπρος

Μετά το «απευθείας εμπόριο» έρχεται η «Οριζόντια»


Μετά τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο προέκυψε νέος πονοκέφαλος για τη Λευκωσία εξαιτίας κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μονογράψει αεροπορική συμφωνία με την Τουρκία. Στην «οριζόντια συμφωνία» όπως ονομάζεται, υπάρχει όρος ότι η Τουρκία μπορεί να αρνηθεί πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες και χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας, αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου στο ολοκληρωμένο κεφάλαιο μεταφορών. Την Τετάρτη η Υπουργός Συγκοινωνιών κ. Ερατώ Μαρκουλή θα βρεθεί στις Βρυξέλες όπου θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κύπρος πληροφορήθηκε στις 29 Μαρτίου για τη μονογραφή της οριζόντιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έγινε στις 25 Μαρτίου και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία, »προχωρήσαμε σε βάθος μελέτη αυτής της συμφωνίας για να διαπιστώσουμε αν συνάδει με το κείμενο άλλων συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και αν υπάρχει στη συμφωνία οτιδήποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί πως αποτελεί διάκριση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε ότι από το 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, οι οποίες είχαν συμφωνίες με κράτη μέλη της ΕΕ, για σύναψη οριζόντιων συμφωνιών και σε αυτά τα πλαίσια έχουν υπογραφεί 42 τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ, εκ μέρους των κρατών μελών, με 50 τρίτες χώρες παγκοσμίως, εναρμονίζοντας με τον κοινοτικό δίκαιο πέρα των 800 διμερών συμφωνιών.

Ανέφερε επίσης ότι »η ανάγκη για την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών προέκυψε μετά από μια απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Νοέμβριο του 2002 όταν διαπιστώθηκε ότι αριθμός διμερών συμφωνιών για αερομεταφορές μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών περιείχαν πρόνοιες, διατάξεις που δεν ήταν συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο».

Ανδρέας Νικολαϊδης
Sigmalive (infognomon)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s