Κύπρος / Τουρκία

Οι κάλπες βγάζουν… Αγκυρα.


Οι εκλογές στο ψευδοκράτος φέρνουν τους σκληρούς στο προσκήνιο.

 

Οι αυριανές «εκλογές» στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν 164.072, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε διακοπή των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, είναι όμως βέβαιο ότι ο κ. Ντερβίς Ερόγλου, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν νικητή από τον πρώτο γύρο, αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη βάση αυτών των διαπραγματεύσεων και τον τελικό τους στόχο απ΄ ό,τι ο σημερινός τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Κάποτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε πει: «Αν δεν λύσουμε το Κυπριακό εγώ και ο Ταλάτ, ποιος θα το λύσει;», εννοώντας την κοινή αριστερή ιδεολογική καταγωγή τους που θα έκανε πιο εύκολη την πολιτική τους συνεννόηση. Εδώ και δύο χρόνια πάντως δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν γρήγορα και στα μεγάλα θέματα.

Αυτό που συνέβη όμως στο ψευδοκράτος από την εκλογή Ταλάτ το 2005 μέχρι σήμερα είναι μια πρωτοφανής συσπείρωση των κομμάτων της εθνικιστικής Δεξιάς γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Ερόγλου, με αποτέλεσμα η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση να προεξοφλεί μεγάλη νίκη για τον κ. Ερόγλου με ποσοστό 54,6% έναντι 40,7% του κ. Ταλάτ. Ετσι, αυτός ο «απρόσκλητος» παίκτης απειλεί να αναγκάσει όλους τους ενδιαφερομένους για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να αναπροσαρμόσουν τα σενάριά τους.

Δεν είναι μυστικό ότι Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Ηνωμένα Εθνη επένδυσαν πολλές ελπίδες στο δίδυμο Χριστόφια- Ταλάτ. Και πράγματι, όλοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ενισχύσουν την υποψηφιότητα του τουρκοκύπριου ηγέτη. Τα Ηνωμένα Εθνη βιαζόντουσαν να επιδείξουν σημαντική πρόοδο και συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις, η κ. Χίλαρι Κλίντον δύο φορές τηλεφώνησε για να εκφράσει υποστήριξη στον κ. Ταλάτ και να τον καλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Βρυξέλλες ανέσυραν από τη ναφθαλίνη τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τέλος, έκανε δήλωση υπέρ του κ. Ταλάτ ευχόμενος να κερδίσει, διότι προτιμά να έχει αυτόν ως συνομιλητή. Ολα αυτά όμως ενδεχομένως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως συνέβη το 2004 με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, όταν όλοι οι ξένοι είχαν ταχθεί υπέρ του «ναι» και συμβούλευαν τους ελληνοκυπρίους να το αποδεχθούν.

Στροφή. Και η Αγκυρα; Ο κ. Ταλάτ υπήρξε το πολιτικό χέρι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης όταν το 2002 Ερντογάν και Γκιουλ κέρδισαν την εξουσία. Μαζί παραμέρισαν τον Ραούφ Ντενκτάς και μαζί κέρδισαν τις διεθνείς εντυπώσεις με το «ναι» στο δημοψήφισμα. Παρασκηνιακά η τουρκική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να ενισχύσει τον τουρκοκύπριο ηγέτη. Αυτή διευθετούσε τις διεθνείς επαφές του κ. Ταλάτ και τις επισκέψεις του στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος του κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης Τουργκάι Αβτζί, εξηγώντας γιατί υποστηρίζει την υποψηφιότητα Ταλάτ, είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ετσι μου είπαν όταν πήγα στην Αγκυρα». Επισήμως όμως, αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα άλλαξαν, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει την εικόνα ότι δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά του ψευδοκράτους και ότι σέβεται τις αποφάσεις του τουρκοκυπριακού λαού.

Επί της ουσίας, επειδή αυτό που η Αγκυρα επιζητεί στο Κυπριακό είναι η συνέχιση των συνομιλιών- και σ΄ αυτό έχει δεσμευθεί ο κ. Ερόγλου έναντι του τούρκου πρωθυπουργού- και δεν βιάζεται για λύση, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στους κύπριους πολιτικούς αρχηγούς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, η εκλογή Ερόγλου δεν πρόκειται να αποτελέσει μεγάλο πονοκέφαλο για την Αγκυρα. Αντίθετα θα της δώσει το επιχείρημα ότι η ίδια έκανε ό,τι μπορούσε… Το πιο σημαντικό όμως είναι η θέση του ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν από μηδενική βάση. Ολα δηλαδή όσα συζητήθηκαν ή συμφωνήθηκαν μεταξύ Χριστόφια- Ταλάτ θα επανεξεταστούν. Είναι κατά συνέπεια προφανές ότι ενδεχόμενη εκλογή Ερόγλου θα είναι μια άλλη μέρα για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γι΄ αυτό που στην Αγκυρα, αλλά και στους διεθνείς κύκλους που ασχολούνται με το Κυπριακό, ωριμάζει η ιδέα για μια διεθνή Διάσκεψη.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s