"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Γ. Παπανδρέου: «Οι διαπραγματεύσεις στην οικονομία δεν επηρεάζουν τα εθνικά θέματα»


«Δεν πάει στη Θράκη ο Ερντογάν»

 

«Αυτό που συνδέει τη μάχη για την οικονομία της χώρας με τα εθνικά μας θέματα είναι ότι η κόκκινη γραμμή και στα δύο είναι το εθνικό συμφέρον της πατρίδας» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για τα εθνικά θέματα και την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας.

«Δεν μπορούμε να συγχέουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Άλλο η μάχη για την οικονομία της χώρας, άλλο τα εθνικά μας θέματα» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οικονομία ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την επιβίωση και το μέλλον μας. «Για να σταθούμε στα πόδια μας. Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε είναι πατριωτική. Αντλούμε πόρους από ένα σύστημα που εμπεριέχει αδικίες, αλλά θέλουμε να εμπεδώσουμε τη δίκαιη κατανομή του βάρους» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για τον ίδιο λόγο οι διαπραγματεύσεις για την οικονομία δεν αφορούν στα εθνικά μας θέματα.

«Βρισκόμαστε σε επιτήρηση, αλλά για την οικονομία μας. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Εάν κάποιος τολμούσε να τα συνδέσει σε βάρος μας, θα ήταν για εμάς ένα casus belli. Γιατί υπάρχει ,μια ανεύθυνη περιρρέουσα φιλολογία. Φόβο θα δείχναμε εάν δεν παίρναμε πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική. Αποτελεί μια σοβαρή υπενθύμιση του ρόλου μας ότι η Ελλάδα ξέρει να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην περιοχή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια τόνισε ότι απαρέγκλιτος στόχος είναι η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων.

«Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει αποδώσει καρπούς στη χώρα. Σε αντίθεση με την Ν.Δ, εμείς έχουμε στρατηγική εξωστρέφειας με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Ισχυρή είναι η Ελλάδα που σηκώνει το ανάστημά της». Για ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

«Επιδιώκουμε εντατικοποίηση των επαφών μας και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας με στόχο το κοινό όφελος. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού. Θα εγκαινιάσουμε τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας σε πολλούς τομείς. Θα γίνουν επαφές των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών με σοβαρή προετοιμασία. Θα σας κρατώ συνεχώς ενήμερους. Δεν κάνουμε τίποτα στο παρασκήνιο. Κάθε μας ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της χώρας μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας» σημείωσε.

Για το θέμα της Θράκης ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα είναι ελεύθεροι να μεταβούν όπου θέλουν, με τη σύμφωνη γνώμη βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης. Είπε ότι στόχος είναι η πλήρης και ομαλή ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην ελληνική κοινωνία και ξεκαθάρισε ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να μεταβεί στη Θράκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι επισκέπτεται τακτικά τη Θράκη.

«Είναι ένας τόπος με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Θα ήταν λάθος να δώσουμε σήμα ότι φοβόμαστε εμείς την όποια επίσκεψη ξένου ηγέτη σε όποιο μέρος της Ελλάδας, μετά από έγκριση δική μας. Ιδιαίτερα τώρα, η αυτοπεποίθηση της χώρας είναι καίριο ζήτημα. Θωρακίζουμε την ψυχολογία του Έλληνα πολίτη. Δεν ξεχνάμε τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά πρέπει να επιδιώξουμε να επιβάλλουμε τους διεθνείς κανόνες σεβασμού των διεθνών συμφωνιών, κάτι που επιδιώκουμε και για την Τουρκία. Εμείς απλώς θα καθόμαστε φοβισμένοι μπροστά στα προβλήματα ή θα πούμε στους Τούρκους ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες; Αυτά θα τα πω και στον κ. Ερντογάν».

Για το θέμα της ίδρυσης τζαμιού είπε ότι αυτό δεν έχει σχέση με την Τουρκία και ότι δεν πρέπει να τα συνδέουμε. «Είναι υποχρέωσή μας απέναντι σε ένα πληθυσμό μουσουλμάνων που ζει πλέον στη χώρα μας. Θα εξομαλύνει τη σχέση μας με τους συμπολίτες μας και τους μετανάστες» τόνισε.

Γ. Καρατζαφέρης.

«Χαίρομαι για τη διευκρίνιση. Ρώτησα με αφορμή δήλωση του κ. Δρούτσα και διαρροές από την Άγκυρα. Το ότι δεν πηγαίνει στη Θράκη ο Ερντογάν είναι κάτι ευχάριστο για εμάς» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Στη συνέχεια αναρωτήθηκε εάν σε μια περίοδο που είμαστε καίρια τραυματισμένοι είναι η καλύτερη συγκυρία για συνομιλίες με τον επελεύνοντα κ. Ερντογάν. «Επιθυμούμε τη συνύπαρξη, αλλά το θέλει η άλλη πλευρά; Έχουμε βομβαρδισμό παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα. Δείχνει αυτό κάποια διάθεση; Στην άλλη πλευρά δεν υπάρχει η αγνότητα των προθέσεων που επιδεικνύει η Ελλάδα. Πληρώνουμε το κόστος των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο και αυτό επιδεινώνει την οικονομική μας κατάσταση. Ο κ .Ερντογάν να άρει το casus belli ως κίνηση καλής θέλησης με αφορμή την επίσκεψή του. Στη Θράκη έχει μεταφερθεί η πάλη μεταξύ των κεμαλικών και των ισλαμιστών του κ. Ερντογάν και εμείς είμαστε απαθείς παρατηρητές. Θα οδηγηθείτε σε άλλο τρόπο εκλογής των μουφτήδων» τόνισε στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα είπε ότι το κόμμα του συνηγορεί στο χτίσιμο τζαμιού, αλλά για αντάλλαγμα πρέπει να λειτουργεί η Αγία Σοφία μία ημέρα του χρόνου ως ορθόδοξος ναός. Η Τουρκία έχει μόνο απαιτήσεις.

ΠΗΓΗ

2 thoughts on “Γ. Παπανδρέου: «Οι διαπραγματεύσεις στην οικονομία δεν επηρεάζουν τα εθνικά θέματα»

 1. Πολύ…κουρδισμένος είσαι βρε Geoffrey ! Βαρεθήκαμε να ακούμε τις σάχλες σου και να σε βλέπουμε να κάνεις το αντίθετο απ’ότι λες !

  “Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει αποδώσει καρπούς στη χώρα. Σε αντίθεση με την Ν.Δ, εμείς έχουμε στρατηγική εξωστρέφειας με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Ισχυρή είναι η Ελλάδα που σηκώνει το ανάστημά της”

  Για ποιους καρπούς μιλάς ? Ληγμένα παίρνεις ? Να προσέχεις τον προμηθευτή ναρκωτικών σου μια και είσαι για την ελεύθερη ροή των «soft» ναρκωτικών . Πολλοί ξέχασαν και αυτό το «κατόρθωμά» σου !

  “Είναι ένας τόπος με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Θα ήταν λάθος να δώσουμε σήμα ότι φοβόμαστε εμείς την όποια επίσκεψη ξένου ηγέτη σε όποιο μέρος της Ελλάδας, μετά από έγκριση δική μας. Ιδιαίτερα τώρα, η αυτοπεποίθηση της χώρας είναι καίριο ζήτημα. Θωρακίζουμε την ψυχολογία του Έλληνα πολίτη. Δεν ξεχνάμε τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά πρέπει να επιδιώξουμε να επιβάλλουμε τους διεθνείς κανόνες σεβασμού των διεθνών συμφωνιών, κάτι που επιδιώκουμε και για την Τουρκία. Εμείς απλώς θα καθόμαστε φοβισμένοι μπροστά στα προβλήματα ή θα πούμε στους Τούρκους ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες; Αυτά θα τα πω και στον κ. Ερντογάν”.

  Ποιόν κοροϊδεύεις αμερικανάκι ? Πάλι κάνεις το αντίθετο απ’αυτό που λες !

  «Παράλληλα είπε ότι το κόμμα του συνηγορεί στο χτίσιμο τζαμιού, αλλά για αντάλλαγμα πρέπει να λειτουργεί η Αγία Σοφία μία ημέρα του χρόνου ως ορθόδοξος ναός»

  Για να καταλάβω καλά κύριε Καρατζαφέρη θα ήθελα να μας εξηγήσεις κάτι !
  Θεωρείς σωστό να χτιστεί το τζαμί με ελληνικές κρατικές επενδύσεις την ώρα που θέλουμε να κάνουμε οικονομίες ? Να λειτουργεί ΌΛΟΝ τον χρόνο για να έχουμε την Αγιά Σοφία να λειτουργεί ΜΌΝΟ ΜΙΑ μέρα τον χρόνο ?
  Πολύ gentlemen είσαι και εσύ !

 2. Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΙΣΧΥΡΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΟΥΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s