"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Εξοπλισμοί / Τουρκία

Δ. Δρούτσας: Υπέρτατος στόχος η αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στο Αιγαίο


«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του παρελθόντος καθώς και η αμοιβαία καχυποψία στις σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου.

Συμμετείχε δε στο ίδιο πάνελ με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν.

Ερωτηθείς από το ακροατήριο για την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, επεσήμανε ότι αυτό «είναι το όραμα και ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι αυτό».

Από την πλευρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Μπαμπατζάν μίλησε γενικότερα τονίζοντας ότι «η αντίληψη της απειλής στην περιοχή δεν αφορά μόνον τις δύο χώρες» και ότι η Τουρκία «ωθεί και πιέζει για μια περιοχή που δεν θα έχει πυρηνικά όπλα». «Το όραμά μας είναι να δούμε ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων και μειωμένη αίσθηση του κινδύνου», πρόσθεσε.

Στην εισήγησή του ο κ.Δρούτσας υπογράμμισε ότι η ειρηνική επίλυση των διαφορών συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Ανέφερε δε ότι από το 1999 που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική προσέγγιση οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών απογειώθηκαν.

«Ξεκινήσαμε με συναλλαγές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών πύκνωσαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δίαυλοι τακτικής επαφής και επικοινωνίας».

Τόνισε επίσης ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει καταλυτική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί θα εξομαλύνει, όπως είπε, τα σημεία τριβής.

«Εξάλλου ο σεβασμός της καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ενταξιακών προαπαιτούμενων και προτεραιοτήτων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στη θεμελίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

4 thoughts on “Δ. Δρούτσας: Υπέρτατος στόχος η αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στο Αιγαίο

 1. BRAVO YORGOS!

  ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ! ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ!

  «Ξεκινήσαμε με συναλλαγές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών πύκνωσαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δίαυλοι τακτικής επαφής και επικοινωνίας».

  Δηλαδή θα καταστρέψουμε την Τουρκία εκ των έσω! Θα δουλεύουν τόσο πολυ για να μας εξάγουν, που θα πάρουν ότι μετρητό έχει μείνει στην Ελλάδα, θα πλουτίσουν, θα διαβρωθούν, θα βγούν κι εκεί οι αντίστοιχες Δραγωνο-Ρεπούσηδες και θα καταλήξουν στο ΔΝΤ! Τέλειο? Δεν Υπάρχει!

 2. «»Υπέρτατος στόχος η αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στο Αιγαίο»» Πως θα γίνει αυτό; η Τουρκία έχει εξαγγείλει μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα.

 3. Όχι φίλε netakias οι Τούρκοι θα πλουτίσουν , θα καλοπερνούν , θα τους έρθει διαβήτης και θα κακαρώσουν !
  Ο Δρούτσας έχει φάτσα «απλοϊκού» αλλά δεν είναι μόνο μία ιδιαιτερότητα της φύσης , είναι αληθινά ανάπηρος . Αυτούς θέλει το παιντί για να περάσει το «μήνυμά» του ! Απλούς παπαγάλους χωρίς βουλή και πρωτοβουλίες !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s