"Greek National Pride" blog / Κύπρος / Τουρκία

Επιστολή made in Turkey


Ενδεικτική των πραγματικών προθέσεων και στόχων της τουρκικής πολιτικής είναι η επιστολή Έρογλου προς τον Γ.Γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν, αλλά και των όρων που θα επιχειρήσουν να επιβάλουν οι Τούρκοι στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Αυτή τη γενική, κατ’ αρχήν, εκτίμηση εκφράζουν οι πολιτικές δυνάμεις για την επιστολή που απέστειλε ο νέος Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, επιστολή που, σύμφωνα με την Αφρίκα, συνετάχθη από τη διπλωματική υπηρεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ και παρεδόθη στον κ. Έρογλου από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επισημαίνουν, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα, το πεδίο του νέου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Δ. Χριστόφια και Ντ. Έρογλου να ξεκαθαρίσει άπαξ στην πρώτη κιόλας συνάντηση, με επιβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης για λύση.

Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη ενημερώσει δι’ επιστολών τόσο τον κ. Μπαν αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. για τις θέσεις Έρογλου, υποδεικνύοντας το αδιαπραγμάτευτο της συμφωνημένης βάσης για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Για την επιστολή Έρογλου ενημέρωσε, επίσης, και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την πρώτη μέρα της συνόδου του σώματος.

Αναλυτικά, οι θέσεις των κομμάτων.

Χ. Γεωργιάδης: «Αμφίσημες» τοποθετήσεις.

Ως «αμφίσημη» και επιδεχόμενη περισσότερες από μιαν αναγνώσεις χαρακτηρίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΣΥ. την επιστολή Έρογλου. Από τη μια, φαίνεται, με την αναφορά που κάνει στη συμφωνία της 23ης Μαΐου, η οποία μιλά για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, να προβαίνει σ’ ένα βήμα πέρα από τις γνωστές θέσεις του.

Από την άλλη, ωστόσο, το γεγονός ότι αποφεύγει να αναγνωρίσει ότι η λύση θα είναι ξεκάθαρα ομοσπονδιακή, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα κ.λπ., αλλά επιλέγει να αναφερθεί σε δύο κράτη και δύο χωριστές κυριαρχίες, δημιουργεί έντονο προβληματισμό, επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης.

«Γιατί τα ζητήματα που εγείρει θέτουν την αποδοχή της ομοσπονδίας εν αμφιβόλω. Αφού μειώνονται δραστικά τα ομοσπονδιακά στοιχεία», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.
Ως εκ τούτου, «όλα αυτά τα θέματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν, για να γνωρίζουμε πού βαδίζουμε», κατέληξε.

Φ. Φωτίου: Να ξεκαθαρίσει άπαξ το θέμα.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, το ζήτημα των θέσεων Έρογλου πρέπει να ξεκαθαρίσει άπαξ και χωρίς αμφιλογίες από την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο του γ’ γύρου της διαπραγμάτευσης, με σαφή διευκρίνιση της βάσης της λύσης επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώτης Φωτίου, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΗ.ΚΟ. έχει υποδείξει την αναγκαιότητα το θέμα να συζητηθεί διεξοδικά στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

«Ο κ. Έρογλου μιλά ξεκάθαρα για δύο κράτη, άρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατά πόσο μιλούμε επί της ίδιας βάσης και αν υπάρχει δυνατότητα να τα βρούμε», τονίζει περαιτέρω ο κ. Φωτίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η πλευρά μας δεν μπορεί να δέχεται εκβιασμούς, είτε για την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας είτε για οιοδήποτε άλλο θέμα. «Εκβιασμούς και πιέσεις που ασκούνται είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω άλλων, για αποδοχή απαράδεκτων μεθοδεύσεων», επισημαίνει.

Δ. Παπαδάκης: Παιγνίδι της τουρκικής πολιτικής.

Με την επιστολή Έρογλου συνεχίζεται το παιγνίδι της τουρκικής πολιτικής επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, συμπλέοντας με τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι το θέμα της βάσης της λύσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως. Χαρακτηρίζει, παράλληλα, τις θέσεις Έρογλου περί δύο κρατών ως «μαξιμαλιστικό ελιγμό», που αποσκοπεί στο να εμφανίσει διαλλακτική και πρόθυμη για συνεννόηση την τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

«Τούτων δοθέντων», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, «το σημαντικό είναι πώς η πλευρά μας θα πολιτευθεί επί τη βάσει πραγματικών δεδομένων και πώς θα προβεί στις κινήσεις εκείνες που θα αποκαλύψουν τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πολιτικής. Δεν χωρούν, πλέον, πολιτικές που να μη στηρίζονται στο ρεαλισμό και στη γνώση των παραμέτρων των τουρκικών στοχεύσεων», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

Μ. Γιωργάλλας: Επιχειρούν να κατοχυρώσουν κεκτημένα.

Η επιστολή Έρογλου, και όσα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτήν, δεν αφήνει περιθώρια για προσδοκίες, τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας, καθώς, α) πιστοποιεί την πλήρη ευθυγράμμιση του Τ/κ ηγέτη με το τουρκικό ΥΠΕΞ, β) την πλήρη διαφοροποίησή του σε σχέση με τις θέσεις που διατύπωσε άμα τη εκλογή του, ότι θα συνεχίσει από εκεί που έμειναν οι συνομιλίες, γ) αποκαλύπτουν τους τουρκικούς στόχους στην Κύπρο και ποιες θέσεις θα κατατεθούν στον γ’ γύρο των διαπραγματεύσεων, ώστε να κατοχυρωθούν τα πολιτικά κεκτημένα που τους απέφερε η μέχρι στιγμής διαπραγμάτευση.

«Είναι προφανές», επισημαίνει ο κ. Γιωργάλλας, «ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν εφεξής να θέσουν τα θεμέλια για τη διεκδίκηση μιας λύσης καθαρά δικών τους προδιαγραφών», γεγονός που επιβάλλει την αλλαγή σχεδιασμών της πλευράς μας.

Ι. Παναγιώτου: Δεν είναι καινούργιες θέσεις.

Οι θέσεις Έρογλου που περιλαμβάνονται στην επιστολή προς τον κ. Μπαν δεν είναι κάτι καινούργιο, επισημαίνει η Γ.Γ. των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, υπενθυμίζοντας ότι σε ανάλογο «κλίμα» κινούνταν και το έγγραφο για τη διακυβέρνηση που κατέθεσε και ο Μ.Α. Ταλάτ. Ως εκ τούτου, πρέπει να ξεκαθαρίσει με πλήρη σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι, για να είναι βιώσιμη μια ομοσπονδιακή λύση, τα ομοσπονδιακά στοιχεία πρέπει να υπερτερούν των διαχωριστικών, με στόχο τη σταδιακή υπερκέρασή τους.

«Αντίθετα, αν σε μια λύση υπερτερούν τα συνομοσπονδιακά στοιχεία, μοιραία, αυτά θα υπερισχύσουν των ενοποιητικών, και κατάληξη θα είναι ο διαχωρισμός», τονίζει.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s