"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

Μέτρα-σοκ τουλάχιστον για μία τριετία


EΠΩΔYNA πλην όμως μη διαπραγματεύσιμα μέτρα ανακοινώνονται πιθανότατα την Κυριακή από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου προκειμένου να αρχίσει η αναγκαία δανειοδότηση της χώρας από τον μηχανισμό της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και εξήγησε την κατάσταση, ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση.

Νωρίτερα είχε σύσκεψη με την κυβερνητική ομάδα διαχείρισης κρίσης (Γ. Ραγκούσης, Λ. Κατσέλη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Χ. Παμπούκης, Ε. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοϊδης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής) καθώς η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι θέμα ωρών να κλείσει.

Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα συνοδευτεί με μεγάλες ανατροπές, καθώς το ΔΝΤ αλλά και η «τρόικα» απαιτούν μέτρα-σοκ τουλάχιστον για μία τριετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα, αλλά και στις συντάξεις, με εξαίρεση την κατώτατη σύνταξη.

Προωθείται μείωση κατά 10% των επιδομάτων του Δημοσίου και αύξηση του ΦΠΑ.

Στόχος των μέτρων είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 10% του ΑΕΠ τα δύο πρώτα χρόνια.

Στον ιδιωτικό τομέα προτείνεται πάγωμα μισθών, ενώ φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, καθώς κρίνεται ως αντιαναπτυξιακή κίνηση. Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, το πλαφόν των απολύσεων αυξάνεται 2% και διαμορφώνεται στο 4%.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξήγησαν στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τα μέτρα που επιβάλλονται από τους δανειστές. Αν εξαιρέσουμε τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ που μίλησαν για απεργιακές κινητοποιήσεις, οι υπόλοιποι εμφανίστηκαν να κατανοούν και να είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρ.Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι «οι κόκκινες γραμμές» είναι ο ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής. Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις δεν έχουν παρά να αθροίσουν τις προσπάθειές τους. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεδομένη».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι: «Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή, σε σημείο καμπής. Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Πήραμε γεύση ενός πάρα πολύ σκληρού πακέτου. Κατανοείς τη δύσκολη θέση της χώρας, δεν κατανοείς τις πολιτικές που είναι άδικες και μονομερείς και με τους αγώνες μας θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης για τους μη έχοντες και κατέχοντες. Τέτοια μέτρα είναι σαν να σπέρνεις ανέμους για θα θερίσεις θύελλες».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι συμπαραστάτες της εθνικής προσπάθειας. Απαιτείται κοινωνική σύμπνοια και πολιτική ευθύνη. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας μπορούν και θα συμβάλουν, έτσι ώστε να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική, ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος είπε ότι: «παρέχεται στη χώρα ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα 3-4 χρόνια, αλλά πρέπει να το πληρώσουμε ακριβά με πολύ σκληρά μέτρα. Η αύξηση του ΦΠΑ είναι ανεδαφική, δεν μας αρέσει, αλλά δεν έχουμε πολλά περιθώρια ως χώρα να διαφωνούμε».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κροκίδης ανέφερε ότι: «τα μέτρα είναι πολύ σκληρά, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να το παλέψουμε και χρονικά και οικονομικά για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Γίνεται ένας αγώνας να “παγώσουμε” τις τιμές και όπου είναι δυνατόν να τις μειώσουμε, αλλά μια δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ είναι αδύνατον να απορροφηθεί».

Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος ήταν ο πλέον οξύς στις δηλώσεις του λέγοντας ότι: «Διαπιστώσαμε ότι είναι μια τελειωμένη συμφωνία ερήμην των εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Η κατάργηση του 13ου και14ου μισθού, τα τρία χρόνια “πάγωμα” των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και άλλα που μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών. Hδη είναι δρομολογημένη απεργία για τις 5 Μαΐου».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νικ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται και πρέπει να πολεμήσουμε με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Είναι εθνική ανάγκη να στηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τα επώδυνα μέτρα». πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s