"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

Περικοπές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στους κοινωνικούς φορείς


Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο Τομέα ανακοίνωσε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ. Η περικοπή μισθών δεν αφορά στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυξάνονται το επόμενο διάστημα, ΦΠΑ και έμμεσοι φόροι, «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καταργείται η διαιτησία και αυξάνεται το όριο απολύσεων.

Όπως όλα δείχνουν, όλα είναι έτοιμα για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, οι οποίες αναμένονται την επομένη της Πρωτομαγιάς, την ερχόμενη Κυριακή. Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επικοινώνησε με τον επικεφαλής του κλιμακίου που βρίσκεται στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, τον διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της για το πολυετές πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ανέφερε ότι «στη θέση που βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι επώδυνα, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες για το τραπεζικό σύστημα. Ακόμα, ο κ. Πεταλωτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, λέγοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση έχει λογικά επιχειρήματα και δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο».

Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει τα εξής: «Ενόψει των εξελίξεων οι οποίες αφορούν στη διαπραγμάτευση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (με συμμετοχή του ΔΝΤ), παρακαλούμε να ορίσετε επείγουσα συνάντηση με τη ΓΣΕΕ ώστε πέραν της ενημέρωσης των Προέδρων των κοινωνικών οργανώσεων να υπάρξει αυτοτελής ανταλλαγή θέσεων με το σύνολο της οργάνωσής μας η οποία αποτελεί το συλλογικό εκφραστή των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας».

Παναγόπουλος: Oι δανειστές εκβιάζουν

Η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μετά τη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ήδη έχουμε πάρει μια γεύση ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση.

Ερωτηθείς αν φοβάται κοινωνική αναταραχή, απάντησε ότι αυτή ήδη υπάρχει και πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με την τρόικα τους ανέφερε την ελληνική παροιμία οτι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

ΑΔΕΔΥ: Mονόπλευρη επιβάρυνση της ζωής των πολιτών

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δήλωσε ο Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, το επί τρία χρόνια πάγωμα των μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων και όλα όσα δεν έχουν ανακοινωθεί, έρχονται να επιβαρύνουν ακραία τη ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα, είπε.

Ο κ. Ηλιόπουλος εκπροσώπησε την ΑΔΕΔΥ, καθώς ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Ο τελευταίος, έκανε, λίγη ώρα αργότερα, την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση που εξαθλιώνει τη ζωή μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων. Η απάντηση θα δοθεί τώρα στο δρόμο. Η κυβέρνηση κάτω από τέτοιες εξελίξεις οφείλει άμεσα να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, για την χωρίς προηγούμενο αντικοινωνική πολιτική».

Η ΑΔΕΔΥ, μετά τη συνάντηση, εξέδωσε δελτίο Τύπου, αναφέροντας τα παρακάτω:

«1. Η συνάντηση έγινε για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας και την δημιουργία εντυπώσεων για την επιβολή των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

2. Τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με το Δ.Ν.Τ., δυσβάστακτα και επώδυνα, ρίχνουν τα βάρη και πάλι μόνο στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα στον Δημόσιο Τομέα.

3. Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στο δημόσιο, το πάγωμα των μισθών για τα τρία επόμενα χρόνια, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και η αύξηση του κόστους ζωής, με την αύξηση του Φ.Π.Α., των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την αλλαγή των συντελεστών των έμμεσων φόρων, οδηγούν κατευθείαν στην φτώχεια και πολλούς στην οικονομική ένδεια και εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει πολιτικές που φορτώνουν όλο και περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους και συνταξιούχους και συγχρόνως αφήνει ελεύθερο και χωρίς υποχρεώσεις το πεδίο των «έχοντων και κατέχοντων».

Οι αγώνες των εργαζομένων αποτελούν την μόνη ελπίδα για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων του Δ.Ν.Τ., της Ε.Ε. και της κυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων μας»

ΓΣΕΒΕΕ: «Θα πληρώσουμε ακριβά»

Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, εξερχόμενος της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική -»είναι σαν να είσαι στον Αρη», είπε χαρακτηριστικά – ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.

EΣΕΕ: Πολύ σκληρά τα μέτρα

Τα μέτρα που μας ζητάει η «τρόϊκα» είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά, δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, μετά τη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το μεταβατικό στάδιο.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κορκίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

6 thoughts on “Περικοπές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στους κοινωνικούς φορείς

 1. Περικοπές , σκληρά μέτρα , επιβάρυνση , ΦΠΑ , «Θα πληρώσουμε ακριβά»….Αλλά το μουσουλμανικό τέμενος με κρατικά λεφτά ! Είναι βλέπετε «προτεραιότητα» και «αδιαπραγμάτευτο» για τον κύριο πρωθυπουργό , όπως το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τους Παπανδρέλληνες !

  ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ !

 2. Τι πρόωρες εκλογές;

  Όσοι άσκησαν εξουσία στην Ελλάδα φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα Σύνταγμα και νόμους με τέτοιο τρόπο που να καθιστούν «νόμιμη» την αδικία.

  «Νόμιμα» τα πανωτόια.
  «Νόμιμα» έγινε η αρπαγή στο χρηματιστήριο.
  «Νόμιμα» έγινε η φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό – με κρατική επιδότηση μάλιστα.
  «Νόμιμα» διογκώθηκε το κόστος των Ολυμπιακών αγώνων.

  Κανείς στη φυλακή… Κανένα περιουσιακό στοιχείο των πολιτικών ή άλλων δεν χαρακτηρίζεται «ανόμως κτηθέν». «Νόμιμα» όλα!

  Και τώρα, «νόμιμα» θα γδάρουν τον απλό Έλληνα.
  Το συνάφι τους φυσικά θα μείνει απ’ έξω.

  ΑΠ’ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΠΟΤΕ;

  Κάποιοι λένε «Ο κόσμος δεν έχει αντίρρηση να πληρώσει αρκεί να πάνε κάποιοι στη φυλακή».

  ΛΑΘΟΣ!

  Ο κόσμος λέει – απαιτεί – ΝΑ ΔΗΜΕΥΘΟΥΝ ΤΑ «ΝΟΜΙΜΩΣ» ΑΛΛΑ ΑΔΙΚΩΣ ΚΤΗΘΕΝΤΑ! ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΝΑΙ, ΟΛΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!

  Αλλά να γδαρθούμε εμείς και το σύστημα να εξακολουθεί να πίνει το αίμα μας,

  ΠΟΤΕ!

  ΙΩΑΝΝΗΣ

 3. Φίλε ΙΩΆΝΝΗ , καταλαβαίνω τι εννοείς αλλά εάν δεν απαιτήσεις τουλάχιστον νέες εκλογές , η χειρότερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η Ελλάδα θα μείνει αρκετά για να την αποτελειώσει ! Όποιος και να ήταν στην κυβέρνηση δεν θα έκανε τόσο κακό και τόσο γρήγορα !
  Δεν θα απαλλάσσω με το σχόλιο μου καμία προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή και ο Geoffrey δεν πρέπει να μείνει στην εξουσία !

 4. Πώς να διαφωνήσω σ’ αυτό σου το σχόλιο, φίλε Mha yai; Εννοείτε πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, όχι μόνο για τα οικονομικά αλλά για μια πλειάδα θεμάτων. Το πρόβλημά μου όμως είναι ότι θεωρώ και τους υπόλοιπους πολιτικούς επικίνδυνους για την πατρίδα.

  Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει και το Σύνταγμα: να επιβάλλεται στους πολιτικούς να λογοδοτούν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ (και να τιμωρούνται ή να τιμώνται π.χ. μέσω δημοψηφισμάτων) όπως επίσης και να προβλευθεί η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

  Το θέμα είναι τεράστιο, κλείνω όμως το σχόλιό μου χρησιμοποιώντας – με την άδειά σου – τη φράση σου:

  «Δεν θα απαλλάσσω με το σχόλιο μου καμία προηγούμενη κυβέρνηση αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή και ο Geoffrey δεν πρέπει να μείνει στην εξουσία !»

  ΙΩΑΝΝΗΣ

 5. Στην αρχαία Ελλάδα όποιος ανακατευόταν με την πολιτική, του έκαναν καταμέτρηση στα υπάρχοντα του, ακόμα και τα πέδιλα που φορούσε κατέγραφαν, ούτως ώστε αν συνέβαινε κάτι να έχει η πολιτεία να πάρει. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο ψήφισαν νόμους για να απαλλάσονται αυτοί και να την πληρώνει ο φτωχός Έλληνας πολίτης. Κύριοι όταν οι Γερμανοί ζήτησαν απο τον τότε αντιβασιλέα Δαμασκηνό μία λίστα υπόπτων, έγραψε πρώτα το δικό του όνομα και μετά των προτωκλασάτων. Τώρα και εσείς αν πράγματι είστε Έλληνες, θα μπείτε πρώτοι στην λίστα για να πληρώσετε και μετά ο υπόλοιπος λαός. Αλλιώς πάρτε δρόμο απο την εξουσία, το μέλι το τελειώσατε πριν την ώρα του.
  Νικηφόρος 2010 Απρίλιος 30

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s