"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / OIKONOMIA

«ΟΙ 71 ΠΙΛΟΤΟΙ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ…ΧΟΥΦΤΑ ΕΥΡΩ» (ΜΕΡΟΣ Α-Β-Γ) Ανανεώθηκε


Οι Έλληνες πιλότοι καθημερινά δοκιμάζουν τις αντοχές τους και αγγίζουν τα όριά τους σε συνθήκες που το παραμικρό λάθος είναι σε θέση να τους κοστίσει τη ζωή τους. Με τις εκπαιδευτικές πτήσεις και δραστηριότητες αποσκοπούν στη βελτίωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων και στο πεδίο μάχης, στις αερομαχίες του Αιγαίου, φροντίζουν να έχουν πάντα τον «εχθρό» μπροστά. Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση, αν και γνωρίζουν πως οι όροι μπορεί να αντιστραφούν ανά πάσα στιγμή.

Από το 19/4 που οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς στο Αιγαίο γνωρίζουν οι Έλληνες χειριστές μαχητικών τους αντιπάλους Ξέρουν ηώς να τους αντιμετωπίσουν. είναι σε γνώση τους ότι κάποιες φορές θα υπάρξουν και απώλειες στον «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου. Εκείνο όμως που δεν περίμεναν είναι τα φίλια… πυρά

Κάπως έτσι είδαν αρκετοί πιλότοι την ιδιαιτέρως αιχμηρή και σε έντονο και αραιωτικό ύφος δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή το πτητικό επίδομα Η φράση «είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι οι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος αλλά για οικονομικούς λόγους» ήταν ένα βλήμα αέρος-αέρος που έπληξε το ηθικό, το φρόνημα αλλά και τον καθημερινό τους αγώνα για να αισθάνονται οι Έλληνες ασφαλείς.

Ίσως ο κ. Βενιζέλος να παρασύρθηκε από τις προσπάθειες που καταβάλλει για να περισώσει ότι μπορεί από το πτητικό επίδομα των αεροπόρων. Δεν δικαιολογείται όμως η κατηγορία της συντεχνίας σε βάρος ανθρώπων που έχουν παραμερίσει οικογένειες και έχουν βάλει προτεραιότητα την πατρίδα. Δεν δικαιολογείται για δύο λόγους. Αφενός γιατί στήριξαν τις ελπίδες τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με σκοπό να διατηρηθεί η αυτοτελής φορολόγηση του πτητικού επιδόματος και να διασωθεί το επίδομά τους, προσφέροντας έτσι στις οικογένειές τους ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, γιατί χρόνο να τους αφιερώσουν δεν μπορούν.

Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό και εντάχθηκε το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας στην κλίμακα της φορολογίας. Οι πιλότοι και τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ίου είναι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος χάνουν από 4.000 έως και 5.500 ευρώ ετησίως ανάλογα το βαθμό και την κατηγορία του επιδόματος Αισθάνθηκαν ότι εμπαίζονται, όταν οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης ιούς διαβεβαίωναν πως δεν θα φορολογηθούν τα επιδόματα τους. Κι αυτό ενώ έχουν ήδη δεχθεί χωρίς καμία αντίδραση, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μείωση σε ορισμένα επιδόματά τους και 30% περιορισμό των Δώρων του Πάσχα και των Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας.

Κυρίως, όμως. δεν δικαιολογείται η επίθεση του κ Βενιζέλου στους πιλότους, γιατί η οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας μετρά πολλούς νεκρούς στο καθήκον της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ίσως οι συνεργάτες του κ. υπουργού θα έπρεπε να τον έχουν ενημερώσει πως 71 χειριστές αεροσκαφών έχασαν τη ζωή τους την 20ετία 1990-201C εν ώρα καθήκοντος και όχι την ώρα που με ταχύτητες υπερηχητικές •κυνηγούσαν» στον ουρανό του Αιγαίου τα τουρκικά μαχητικά βλέποντας στην ουρά τους. ευρώ Μνημεία όπως αυτά στην Κρήτη για το σμηναγό Ηλιάκη και οίον Αϊ-Στράτη για τον υποσμηναγό Σιαλμά αποτυπώνουν το αίσθημα καθήκοντος που τόσο εύκολα αγνόησε ο κ. Βενιζέλος για να «συνετίσει» με ύφος καθηγητά τους μαθητές που δεν υπακούουν. Η «λευκά απεργία» στην οποία προχώρησαν ουδόλως επηρέασε την άμυνα της χώρας και δεν θα το επέτρεπαν οι πιλότοι.

Το στρατιωτικό περιβάλλον του κ. υπουργού θα έπρεπε να τον έχει ενημερώσει ότι οι 66 νεκροί χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας άφησαν πίσω τους οικογένειες και 25 παιδιά. Πώς ηχούν άραγε στα αφτιά των ανθρώπων που παλεύουν να ξεπεράσουν το χαμό του συζύγου ή πατέρα τους οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου: Αλλά και ηώς αισθάνονται οι αεροπόροι που φεύγουν το πρωί για τη μονάδα τους και δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στο σπίτι και στην οικογένειά τους το βράδυ;

Την τελευταία ΙΟετία επισήμως τρία αεροπορικά δυστυχήματα οφείλονται σε απότομη απώλεια αισθήσεων (G-Loc) των χειριστών από μη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου εξαιτίας των μεγάλων και βίαιων επιταχύνσεων. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο για το πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στον αέρα μεταξύ πιλότου και αεροσκάφους, μηχανής και εξωτερικών συνθηκών. Οι αεροπόροι, τόσο των μαχητικών όσο και των μεταφορικών και πυροσβεστικών. δεν απογειώνονται για πτήση αναψυχής. αλλά γιο επιχειρησιακούς, υπηρεσιακούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Ποτέ δεν αντέδρασαν σης βλάβες που προήρθαν στο «κόκπιτ» του μαχητικού οπό μία απότομη κίνηση, στην καταπόνηση αυχένα και σπονδυλικής στήλης, στα κάρβουνα που τρυπώνουν από τους αεραγωγούς ίων «Καναντέρ» την ώρα της κατάσβεσης και τους καίγουν τις φόρμες στις νυχτερινές πτήσεις και τις υπηρεσίες αργιών χωρίς αμοιβή. Σφίγγουν τα δόντια και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που εκπαιδεύτηκαν χωρίς αναστολές. Ο εμπαιγμός όμως και η μη αναγνώριση της αποστολής τους αποτελεί χτύπημα κάτω από τη ζώνη και δεν μπορούν να το δεχθούν. ■

Οι αποδοχές και η μείωση

Αντισμήναρχος 27 χρόνια υπηρεσίας. Q έγγαμος με δύο παιδιά βασικός μηνιαίος μισθός (καθαρά):  2.167 ευρώ

Πτητικό επίδομα (εξάμηνο) 1.500 ευρώ. Μείωση αποδοχών μηνιαίως- 639 ευρώ (502 ευρώ από την  φορολόγηση του πτητικού επιδόματος)

Σμηναγός: Έγγαμος 15 χρόνια υπηρεσίας, με ένα παιδί. Βασικός μηνιαίος μισθός (καθαρό): 1.518 ευρώ . Πτητικό επίδομα (εξάμηνο): 1.500 ευρώ. Μείωση αποδοχών μηνιαίως 509 ευρώ (450 ευρώ από τη φορολόγηση ίου πτητικού εηιδόμοτος)

Ανθυποσμηναγός: 5 χρόνια υπηρεσίας, άγαμος. Βασικός μηνιαίος μισθός (καθαρά). 1.168 ευρώ Πτητικό επίδομα (εξάμηνο): 1.500 ευρώ Μείωση αποδοχών μηνιαίως 425 ευρώ (3/1 ευρώ από τη φορολόγηση του πτητικού επιδόματος)

ΠΗΓΗ

ΜΕΡΟΣ Β

«Εχω δει να χάνονται πάνω από 15 χειριστές»


ΔΙΑ ΒΙΟΥ και σκληρή εκπαίδευση. Εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση. Περιορισμοί στην προσωπική ζωή. Μα πάνω απ’ όλα ο κίνδυνος, ως modus vlvendi, είναι λίγες από τις φράσεις που μπορούν να περιγράψουν την καθημερινότητα ενός ιπτάμενου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ι.Δ. μετρά περισσότερα από 20 χρόνια στον κλάδο. Μπήκε στη Σχολή Ικάρων αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο και την επιτυχή εξέταση σε ιατρικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες. Ανήκες επίσης, στο 50% των Ικάρων (δηλαδή 40-50 άτομα κάθε χρόνο) που καταφέρνουν να τελειώσουν τη σχολή και να περάσουν στο στάδιο του ανθυποσμηναγού και από κει -περνώντας από αδιάκοπους έλεγχους και αξιολογήσεις- να ανέβουν στην κλίμακα της Αεροπορίας

Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς του κιλότου είναι, σύμφωνα με τον Ι.Δ.. η συνεχής και έντονη επαφή με τον κίνδυνο. «Εγώ προσωπικά στα 20 χρόνια που είμαι στον κλάδο έχω δει να χάνονται περισσότεροι από 15 συνάδελφοι. Είναι γεγονός ότι τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια πτήσης πολεμικού αεροσκάφους αποτελούν φύση του επαγγέλματός μας και έχουμε μάθει να τα περιμένουμε, να τα αντιμετωπίζουμε και να προσπαθούμε συνεχώς να τα μειώσουμε.

Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την απώλεια ενός συναδέλφου. Το κόστος δυστυχώς σε κάποιες σειρές ιπταμένων φτάνει και τους έξι νεκρούς, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστούμε ότι κάθε σειρά έχει 40-60 ιπταμένους», λέει ο 40χρονος σήμερα πιλότος και μας μεταφέρει την πιο τραγική στιγμή του επαγγέλματος: «Από την ώρα που ακούγεται η είδηση ενός ατυχήματος και μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα του νεκρού, αν υπάρχει, χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα αγωνιούν. Στην καριέρα μου δεν γνώρισα ποτέ γυναίκα

ή μάνα ή παιδί συναδέλφου που μπορούσε να συμβιβαστεί έστω και θεωρητικά με την ιδέα ότι το αγαπημένο του πρόσωπο μπορεί να φύγει αύριο το πρωί για τη δουλειά και να μη γυρίσει ποτέ».

Πέρα όμως από το φόβο του πιθανού ατυχήματος, η οικογένεια του πιλότου καλείται να αντιμετωπίσει και την περίπλοκη καθημερινότητά του καθώς και τη συχνή απουσία του. «Κατ’ αρχήν, ακόμα και τις ώρες που βρισκόμαστε εκτός υπηρεσίας, είμαστε και συμπεριφερόμαστε ως πιλότοι, κάτι που επιφέρει αμέτρητους περιορισμούς στην προσωπική μας ζωή, τους οροί- ους αναπόφευκτα ακολουθεί και η υπόλοιπη οικογένεια. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις των αεροσκαφών της τρίτης γενιάς των 9 G’s είναι ιδιαιτέρως υψηλές και καθιστούν αναγκαία την καθημερινή σκληρή ενασχόληση με τη σωματική άσκηση και την αποφυγή κάθε είδους καταχρήσεων και «καλής ζωής»», εξηγεί στον «ΤτΚ» ο Ι.Δ. και συνεχίζει: «Αντίθετα με ό, τι θεωρεί ο κόσμος, δεν παίρνουμε απλά ένα αεροσκάφος για να κάνουμε «κόλπα» και ακροβατικά Η τυπική ημέρα ενός ιπταμένου περιλαμβάνει πολύωρη προετοιμασία, αναλυτική ενημέρωση και απενημέρωση, εκπαιδευτικές και φυσικά επιχειρησιακές πτήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών οι ιπτάμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα για απογείωση, για αναχαίτιση ύποπτων ιχνών, εκτελούν πραγματικές αναχαιτίσεις, εκτελούν αποστολές αεροπυρόσβεσης, διακομιδής ασθενών, διάσωσης ναυαγών κ.ά. Για την εκτέλεση αυτών σε ένα μεγάλο ποσοστό τα πληρώματα μετασταθμεύουν σε άλλα αεροδρόμια για χρονικά διαστήματα από λίγες ημέρες έως και μήνες (περίπτωση CL και PZL την περίοδο αεροπυρόσβεσης). Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ασκήσεις και τις νυχτερινές πτήσεις κάνουν έναν ιπτάμενο να απουσιάζει από την οικογένειά του έως και 15 ημέρες το μήνα». ■

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

ΠΗΓΗ

Σ. ΓΑΒΡΙΗΛ: ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

«Συνάδελφοι έκλαιγαν για τα παιδιά τους, που μεγάλωναν χωρίς πατέρα»

«ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ της Πολεμικής Αεροπορίας λειτουργούν σε συνθήκες για τις οποίες δεν είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Καλούνται να πάρουν στο δευτερόλεπτο αποφάσεις κρίσιμες για τους ίδιους και για in χώρα. Ο κίνδυνος, το ανύπαρκτο ωράριο, η μάχη με τον καιρό και οι κάθε λογής δυσκολίες δεν αποζημιώνονται και οι αμοιβές τους, ούτως ή άλλως, δεν ήταν φοβερές. Είναι, όμως, εξευτελισμός να συρρικνώνονται». Ο κ. Σάκης Γαβριήλ, επί σειρά ετών χειριστής μαχητικών αεροσκαφών και εν συνεχεία ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα και εκπαιδευτής, πληροφορήθηκε με αγανάκτηση τη μείωση των εισοδημάτων των πρώην συναδέλφων του και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενι­ζέλου. Όπως τονίζει, «όλα αυτά τα παιδιά που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία σήμερα έχουν πολλά προσόντα και γνώσεις. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην επιβραβεύονται για το επίπεδο και την προσφορά τους. Με τέτοιες τακτικές δεν θα μείνει άνθρωπος!».

Παρότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τότε που άφησε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Γαβριήλ βλέπει τους νεαρούς ιπτάμενους με δέος, σαν να είχαν περάσει αμέτρητες δεκαετίες από τότε που βρισκόταν στη θέση τους: «Βλέπω τα νέα παιδιά στον Ωρωπό και αισθάνομαι ότι είναι κασκαντέρ. υπεράνθρωποι. Και όντως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι φυσιολογικοί άνθρωποι. Το στρες της δουλειάς περνά στην ψυχολογία σου, όταν δεν είσαι στην υπηρεσία πρέπει να ασκείσαι και να διαβάζεις… Δεν συζητάμε καν για ποτά, ξενύχτια και τόσα άλλα πράγματα που θεωρούνται φυσιολογικά για τη νεολαία. Αν μάλιστα έχεις οικογένεια, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Θυμάμαι συναδέλφους να κλαίνε για τα παιδιά τους, που μεγάλωναν ουσιαστικά χωρίς πατέρα. Εγώ ευτυχώς παντρεύτηκα και έκανα παιδιά μεγάλος, αφού αποστρατεύθηκα».

Η ψυχολογική πίεση για τους Ικάρους

γίνεται ακόμα εντονότερη ύστερα από τις απώλειες παλιών συμμαθητών και φίλων. «Εχω χάσει 3-4 φίλους και άλλους δέκα γνωστούς. Το 1987, περίπου ένα χρόνο αφότου άρχισα να πετάω με Μιράζ, έχασε τη ζωή του σε εκπαιδευτική πτήση ο φί­λος μου ο Κώστας ο Κοντογιώργος από τπν 342 μοίρα. Ζορίστηκα πολύ τότε. Είχε επτά χρόνια να γίνει ατύχημα. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά σιγά σιγά ο οργανισμός αναπτύσσει άμυνα. Τελικά, διαπιστώνω πως πρέπει να φύγεις από αυτή τη δου­λειά για να αντιληφθείς πόσο δύσκολη είναι», λέει ο έμπειρος πιλότος. Σε μια εκ­παιδευτική πτήση λίγο έλειψε να χάσει και ο ίδιος τη ζωή του: «Κάναμε άσκηση με το μαχητικό και έπαθα παραίσθηση – είναι η κατάσταση που μπερδεύεις το πάνω με το κάτω. Ευτυχώς, σε 4 δευτερό­λεπτα το συνειδητοποίησα. Διαφορετικά, θα είχα σκοτωθεί- Η εμπειρία αυτή, όμως, με συνόδευε για βράδια. Τελικά, ξεπερ­νάς τέτοια περιστατικά, γιατί αγαπάς αυτό που κάνεις».

Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Γαβριήλ δεν θα απέτρεπε το μικρό γιο του να ακο­λουθήσει τα χνάρια του. «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη αποστολή. Όταν είσαι στον αέρα με το μαχητικό, νιώθεις ένας μικρός θεός για τη χώρα σου. Από την άποψη αυτή αξίζει να κάνεις αυτή τπ δουλειά και αυτό θα έλεγα και στο γιο μου», λέει έχοντας στο νου του τις εικόνες από τις επιτυχημένες αποστολές αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών αλλά και από τις αποστολές έρευνας και διάσωσης με τα Σούπερ Πούμα και τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, όπου υπηρέτησε προτού κλείσει την καριέρα του ως εκπαιδευτής. Και καταλήγει: «Όταν το ελληνικό κράτος σου εμπιστεύεται ένα εργαλείο που στοιχίζει 50 εκατομμύρια ευρώ και περνάς τόσες εξετάσεις και δοκιμασίες, δεν γίνεται να παίρνεις 1.200 ευρώ!». ■

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ Ί

ΠΗΓΗ

14 thoughts on “«ΟΙ 71 ΠΙΛΟΤΟΙ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ…ΧΟΥΦΤΑ ΕΥΡΩ» (ΜΕΡΟΣ Α-Β-Γ) Ανανεώθηκε

 1. Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΒΕΒΑΙΩΣ . ΕΑΝ Ο ΜΕΙΜΑΜΑΡΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ . ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΚΑΙ FITNESS KAI ΟΧΙ ΧΟΡΤΑΤΟΣ . ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ . Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΕ ΄΄ ΣΚΦΑΤΑ΄΄ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΒΑΡΟ.

 2. ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΝΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΒΟΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΕΝΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

 3. Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα πολιτικό – οικονομικό -κοινωνιολογικό πρόβλημα το οποίο η εκάστοτε πολτική ηγεσία δεν δύναται να το επιλύσει λόγω παγκόσμιων συμφερόντων.
  Οι εκάστοτε λοιπόν πολιτικές ηγεσίες κατάφεραν την δυσκολία και τον κίνδυνο του επαγγέλματος των ιπταμένων να το χειριστούν επικοινωνιακά για «εθνική ασφάλεια» όλων μας.
  Εννοώ, ότι θυμούνται αυτή την ομάδα ανθρώπων μόνο όταν υπάρχει απώλεια ζωής κατά τα διάρκεια της δουλειάς ΚΑΙ ΜΟΜΟΝ ΤΟΤΕ.Παραδείγματα ουκ ολίγα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι ιπτάμενοι θεωρούνται ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ενώ αν συνταξιοδοτηθούν νωρίς θεωρούνται ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ. Στην καθημιλουμένη πιθανόν «θύματα» θα ήταν ένας ανάρμοστος αλλά αληθής χαρακτηρισμός. Το αεροπορικό του Σγου (Ι) Ηλιάκη αποτελεί έναν καθρέφτη αλήθειας για κάθε έναν ιπτάμενο. Ας αναλογιστεί ο καθένας αν όντως είναι ήρωας όπως το σύστημα τον γαλουχεί από τα 18 του ή αν είναι απλά ένας συντηρητής μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πρέπει να πετάνε και να αμοίβεται ανάλογα ο εκάστοτε ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ – ΓΑΛΛΟΣ κατασκευαστής.
  Σε ότι αφορά τα οικονομικά και τον εκάστοτε Βενιζέλο, πρέπει να εκπαιδευτούμε να έχουμε πολιτική σκέψη και όχι απλά άποψη. Τα πολιτικο – οικονομικά συμφέροντα στέκονται οδηγοί αποφάσεων. Αυτό έχει διδάξει η ιστορία. Το στράτευμα πρέπει να υπάρχει όταν υπάρξει αδυναμία οικονομική – πολιτική για τη χώρα μας έτσι ώστε να αποτρέψει το «κακό». Μέχρι τότε όμως πρέπει να υπακούει την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

  Αυτά από έναν πρώην ιπτάμενο – έλληνα πολίτη.

 4. Κανείς δεν πετάει χωρίς την θέληση του και τα επιχειρήματα που προβάλονται παραπάνω πείθουν μόνο παιδάκια δεκαεξάχρονα ΠΟΥ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΎΝ ΣΤΗ ΙΚΑΡΩΝ.Όλοι οι υπόλοιποι που υπηρετούν δηλαδή στην αεροπορία δεν έχουν οικογένειες?δεν τραβάνε ζόρια?δεν έχουν προβλήματα έξω?Υπάρχουν οικογένειες με τρία και τέσσερα παιδιά που την περνάνε με 1200 ευρώ τον μήνα.Αυτοί δεν ήρωες?δεν κάνουν υπηρεσίες?Γιατί οι ιπτάμενοι δικαιούνται οίκημα της αεροπορίας χωρίς να μπαίνουν σε σειρά?τα 9000 ευρώ το εξάμηνο δεν φτάνουν για ενοίκιο?Ξέρω ιπτάμενους που απο τα 35 τους είναι αραχτοί σε γραφειάκια και παίρνουν πτητικό επίδομα.Γιατί ο σμήναρχος που δεν πετάει να παίρνει πτητικό?Μοιραρχοι σε μοίρες,Α.Ε γιατί η υπηρεσία τους παρέχει όχημα?Έχετε παέι ποτέ όλοι εσείς που γράφετε παραπάνω σε άλλες εγκαταστάσεις πέραν των πολεμικών μοιρών?όχι βέβαια.Έχετε πάει σε πύργο ελέγχου αεροδρομίων της Π.Α (Ανδραβίδα,Σούδα, κλπ?)όχι βέβαια.Ξέρετε τι σημαίνει διαδικαστικός έλεγχος εν έτοι 2010?όχι βέβαια.Η λευκή απεργία έδειξε οτι το μόνο που σας νοιάζει είναι η τσεπούλα σας και τίποτα παραπάνω.Έχετε ποτέ αναλογιστεί αν απεργίσουν όλοι οι υπόλοιποι τι θα γίνει?Μιά ζωή είστε μέσα στην χλιδή και κάνετε τα στραβά μάτια στις συνθήκες που εργάζεται το υπόλοιπο προσωπικό.Ας μην αναφερθώ για το πώς βλέπετε τους υπολοίπους όταν δεν πάνε με τα νερά σας.Θα έπρεπε να ντρέπεσαι εσύ που αναφέρεσαι στους πεσόντες της Π.Α.Ηταν άνθρωποι με πολύ υψηλότερα ιδανικά απο τα δικά σου.Τους ρώτησες αν θέλουν να χρησιμοποιήσεις το όνομα τους για να παραπονεθείς?Ηρωες βέβαια,αλλά μην μπερδεύεις τα πράγματα.Οι καιροί έρχονται και παρέρχονται και το καθεστός ολιγαρχίας στην Π.Α θα ανατραπεί πολύ σύντομα.Τιμή και δόξα στους πεσόντες,βενζίνα σε μπουκάλι και φωτιά σε αυτούς που τους χρησιμοποιούν για να βαθύνουν την τσεπούλα τους.Όποιος έχει τα μπαλάκια που απαιτούνται ας απαντήσει.Το όνομα μου δεν το βάζω για ευνόητους λόγους.

 5. Για πρώτη φορά συμφωνώ με όσα καταθέτει ένας «ανώνυμος», ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ γι αυτά που γράφει, αλλά για την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που έχει προκύψει μετά απ’την αναταραχή με το ζήτημα των ιπταμένων της ΠΑ.
  Και πάλι θ’αναρωτηθώ γιατί όλου του μπλογλ οι «ανώνυμοι» δε διαλέγετε ένα ψευδώνυμο, ώστε να ξέρει κανείς με ποιόν έχει να κάνει κάθε φορά.
  Ας εξηγήσω όμως για ποιάν κατάσταση μιλάω παραπάνω.
  Τελικά αυτό που γίνεται είτε στο θέμα των αποδοχών & των επιδομάτων των ιπταμένων της ΠΑ, είτε στο θέμα αστυνομικών-στραταίων μετόχων του ΜΤΣ, είτε στο θέμα των μισθών Ιδιωτικού με Δημόσιου τομέα, είναι καθαρά ένας ΤΑΞΙΚΟΣ διαχωρισμός, μια απόλυτη εφαρμογή του ΔΙΑΙΡΕΙ & ΒΑΣΙΛΕΥΕ.
  Δεν ξέρω να πω αν επεβλήθει επί τούτου βάσει κάποιου σχεδίου επιτελείου της κυβερνήσεως, ή αν αυτοτελώς & συνεπαγωγικά ήρθε & έδεσε με την ιδιοσυγκρασία μας ως ΡΑΓΙΑΔΩΝ Ελλήνων, όμως είναι κάτι που μας μειώνει όλους. ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ βήμα πίσω & ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ!
  Δεν είναι μόνον οι ιπτάμενοι της ΠΑ που τους κόπηκαν οι αποδοχές, ούτε είναι οι μόνοι ιπτάμενοι που αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Δεν έχει μόνον η ΠΑ ιπταμένους, αλλά ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ & σε άλλες ΠΟΛΛΕΣ υπηρεσίες ενστόλων που υπερασπίζονται την καθημερινότητα & την Ειρήνη των Ελλήνων. Δεν αντιμετωπίζουν μόνον οι ιπτάμενοι σ’όποια Υπηρεσία & αν ανήκουν θανάσιμο κίνδυνο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους καθημερινά, ούτε οι περίφημες ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ τους είναι τόσο διαφορετικές σε θερμοκρασίες, ταλαιπωρία, έκθεση σε κίνδυνο, από αυτές του Αξκού ΤΘ που βρίσκεται μέσα σ’ένα άρμα 50τόνων, των Υπαξκών που οδηγούν φάλαγγες εκατοντάδων μέτρων με βυτιοφόρα γεμάτα τόνους καυσίμων, ή σε σχέση με τον Τεχνικάριο που γεμάτος γράσσα, καρκινογόνα έλαια παντού πάνω του, επιστρέφει κάθε μέρα σπίτι του & ψάχνει να ξεβρωμίσει πριν καθίσει να φάει ένα πιάτο φαί. ΦΟΒΕΡΗ αξία για τον τόπο έχει ακόμα & αυτός ο παραμελημμένος καταφρονημένος & περιφρονημένος επιτελής του Σχηματισμού, που πιστός στα καθήκοντά του ΞΗΜΕΡΟΒΡΑΔΙΑΖΕΤΑΙ στα γραφεία, ψάχνοντας σε Σχέδια, συντάσσοντας Διαταγές, ακούγοντας κάθε είδους ΧΕΣΙΜΟ καθημερινά, φτάνοντας το βράδυ να ξαπλώσει το σαρκίον του στο κρεβάτι χωρίς να μπορεί να κλείσει μάτι απ’τον πονοκέφαλο με μόνη σκέψη τι ώρα θα πάει αύριο μέσα ο Επιτελάρχης, πως θα κάνει την ανούσια παραουσίαση που του έχει ανατεθεί για ένα θέμα ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ, που χρονίζει όμως κάτι πενταετίες τώρα… Αυτός ο επιτελής που εδώ & ένα χρόνο, του ζητείται να πληρώνει απ’το μισθό του τα χαρτικά που ξοδεύει η Υπηρεσία, βάζοντας ΜΕΡΙΚΑ ευρώ απ’το μισθό του.
  Πιστεύω ότι έχω γίνει αντιληπτός.
  Είναι απαίσχυντος αυτός ο διαχωρισμός Ηρώων & μη ηρώων, ιπταμένων της ΠΑ & λοιπών αναλωσίμων ενστόλων, χειριστών Φ-16 & λοιπών σκουληκιών…
  Και δεν είναι μόνο 71 οι πιλότοι κύριε αρθρογράφε. Είναι πολλοί άλλοι πιλότοι ακόμα, ένστολοι & αυτοί. ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ & αυτοί! Στο λέω με μεγάλη σιγουριά αυτό. 71 ίσως να είναι οι πιλότοι της ΠΑ, μόνον!

 6. ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟ

  Εχεις τεράστιο ΚΟΜΠΕΞ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ απέναντι στους πιλότους για αυτό και η χολή. Από τα γραφόμενα σου συμπεραίνω ότι είσαι ΕΠΥ ή μόνιμος υπαξιωματικός ΠΙΛΑΦΙ.

  Αν σκεφτόταν ένας πιλότος τη τσεπούλα του θα πήγαινε οδηγός στον ΟΣΕ και τον ΗΛΠΑΠ να γράφει υπερωρίες λέξη άγνωστη στη ΠΑ. Οι Ελληνες πιλότοι είναι περιζήτητοι από ξένες αεροπορικές εταιρείες με μισθούς πενταπλάσιους απο αυτούς που παίρνουν στη ΠΑ.

  ΠΑ= αεροσκάφη+πιλότοι. Ολοι οι υπόλοιποι όπως και εσύ ΑΝΏΝΥΜΕ είναι απλά γρανάζια.

  α)Ενας πιλότος χειρίζεται μία μηχανή αξίας 60.000.000 που είναι ίση με ένα πανεπηστημιακό νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο.
  β)Ενας πιλότος μάχεται καθημερινά σε πραγματικές συνθήκες ημέρα και νύχτα στα όρια των αεροπλάνων και των φυσικών αντοχών του.
  Αμφιβάλλω αν έχεις νιώσει τι σημαίνουν 6,7,8,9 G, πάνω στο σώμα σου και τι επιπτώσεις αφήνουν στον οργανισμό.
  δ)Σίγουρα δε ξέρεις το συναίσθημα του να πήγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά σου για 1500 ευρώ και να μη ξέρεις αν θα επιστρέψεις πίσω.
  ε)Οι πιλότοι δεν έχουν προσωπική ζωή. Δε ρώτησες ποτέ κανέναν πόσες ώρες μετά πρέπει να διαβάζει και αν έχει ποτέ χρόνο να φιερώσει στην οικογένεια του.
  στ)Είναι σίγουρο ότι δε καταλαβαίνεις τη τρομερή πειθαρχεία στα όρια του ρομπότ που πρέπει να έχει ένας ιπτάμενος. Να αφήνει όλα όσα τον απασχολούν ως άνθρωπο, πατέρα, σύζυγο όταν μπάινει στο αεροπλάνο για να πετάξει στο Αιγαίο.
  ζ)Πολύ καλά κάνουν και σε ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΝΩΝΥΜΕ γιατί είναι ανώτεροι σου ιεραρχικά και αξιακά. Διαχειρίζονται μία πανάκριβη μηχανή από την οποία εξαρτάται η ζωή τους, η ασφάλεια της χώρας. Κάθε πτώση και απώλεια δε μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα από τον έλληνα φορολογούμενο.

  Ειτε αρέσει έιτε όχι, σε πολλούς εντός και εκτός, οι πιλότοι είναι η ελίτ του ΕΣ, ο ποιο αποτρεπτικός παράγοντας για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας. Είναι οι 300 που μάχονται καθημερινά και κρατούν όρθια την Ελλάδα στο Αιγαίο. Είναι ΗΡΩΕΣ μόνο και μόνο γιατί επέλεξαν να πετάνε μαχητικά αεροσκάφη στα όρια για μια ιδέα, για μια αξία, για μια ελέυθερη Ελλάδα.

  Είναι πολύ λίγοι, μικροί και ασήμαντοι ο Βενιζέλος ο Μπεγλίτης και τύποι ασπόνδυλοι σαν τον ΑΝΩΝΥΜΟ για να μιλάνε για τους πιλότους της ΠΑ με αυτό το τρόπο.

  Τελικά μόνο τυχαία δεν είναι η οργανωμένη επίθεση που δέχτηκε η ΠΑ και οι πιλότοι της.

  ΥΓ. Προς Ηρακλή
  Οι συνθήκες εργασίες μεταξύ ενός πιλότου και ενός στα Τ/Θ απέχουν όσο η νύχτα από την ημέρα.

 7. Καλά μας τα λες Ηρακλή μονο που δεν απάντησες στο σχόλιο του Ανώνυμου, οτι οι περισσότεροι πιλότοι την αράζουν σε ένα γραφείο και γράφουν μόνο τα εξάμηνα. Αραχτοί στο γραφείο, επηρεάζονται από τα 10g; Αυτοί γιατί ρουφάνε τα πτητικά και τα λοιπά κολπάκια που τους πληρώνει ο ελληνάκος; Το ίδιο φυσικά ισχύει και για όλες τις ΕΔ. Τραβάνε το ζόρι καμμιά δεκαριά και οι υπόλοιποι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και μασουλάνε τα επιδόματα επικινδυνότητας, ξαπλωμένοι σε ένα γραφείο (ή και σε μιά παραλία με τον φραπέ στο χέρι, το είδα και αυτό). Ας είναι καλά οι μαύροι που τραβάνε το κουπί.

 8. ΒΑΣΙΛΗ, οι συνθήκες εργασίας του πιλότου & του Αξκού των ΤΘ απέχουν όσο η νύχτα με την ημέρα ε;
  Εγώ τα έχω ζήσει & τα δύο & η δική μου γνώμη είναι ότι δεν απέχουν τόσο πολύ.
  Αλλά ας πούμε ότι είναι όπως τα λες. Ωραία.. Αυτές ενός πιλότου & ενός Αξκού του ΠΖ πόσο απέχουν; Ενός Αξκού ΕΜ; Ενός Αξκού Ειδ.Δυνάμεων; Ενός Αξκού υποβρυχίων; Φρεγάτας;
  Τα έχεις χρονομετρήσει σε κάθε περίπτωση; Είναι κατηγοροποιημένες όλες οι περιπτώσεις; Υπάρχει κλίμακα αξίας & ύψους επικυνδινότητος που ζει ο καθένας απ’αυτούς που προανέφερα;
  Μου θυμίζεις τα χρόνια που ήμασταν 20 χρονών & «μαλώναμε» αναμεταξύ μας για το αν είναι το ΠΖ ανώτερο απ’τα ΤΘ & αν το ΠΒ είναι απαραίτητο, ή αν είναι απλά βολεψάκηδες & οπισθοφύλακες & τελικά ποιός είναι ο Βασιλιάς της μάχης..
  Φίλε μου του κάθενός απ’όλους τους ένστολους η αποστολή είναι ξεχωριστή, είναι απαιτούμενη & στο ΣΥΝΟΛΟ τους οι ΕΔ δίνουν τον αγώνα. Κανείς δεν αξίζει περισσότερο απ’τον άλλο. Κανείς δεν είναι τελευταίος με τους πιλότους πρώτους.
  Όμως το χειρότερο ξέρεις ποιό είναι; Ότι δεν πιάσατε αυτό που είναι το κεντρικό νόημα όσων έγραψα.
  Το θέμα δεν είναι ποιός αξίζει περισσότερο απ’τον άλλον.
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΑΦΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ!

 9. Eίναι τόσο μεγάλη η διαφορά στην επικυνδυνότητα στη καταπόνηση και στη ΔΙΑΡΚΕΙΑ μεταξύ ενός πιλότου και οποιουδήποτε άλλου ένστολου στην ασφάλεια της χώρας που κάθε σύγκριση είναι ανώφελη.

  Η ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 300 ΠΙΛΟΤΟΥΣ. Αυτή είναι η αλήθεια είτε αρέσει είτε όχι. Αυτοί πολεμάνε νυχθημερόν, αυτούς υπολογίζουν. Η επικράτηση στον αέρα θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης.

  Κανένας δεν έχει στραφεί εναντίον του άλλου. Απλά υπάρχουν μερικοί ασπόνδυλοι σαν τον ανώνυμο, καραγκίοζηδες σαν το ΒΕΝΙΖΕΛΟ και κομπλεξικοί με τη στολή σαν το Μπεγλίτη. που έχουν το θράσσος να καταφέρονται ΣΚΟΠΙΜΑ εναντίον των πιλότων.

 10. Υφίσταται διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέμα ΒΑΣΙΛΗ, αναπτύξαμε & οι 2 τα επιχειρήματά μας, οπότε αυτή εδώ η καταχώρηση είναι η τελευταία από μέρους μου, όχι για να σε πείσω, αλλά επιτέλους ν’ακουστεί & αυτή η φωνή των «κακομοίριδων» τεθωρακισμένων, πεζικάριων, τεχνικάριων & όλων των υπολοίπων που συμβάλλουν σ’αυτήν την περίφημη αποτρεπτική δύναμη.
  Δεν είναι λοιπόν τελευταία τα στελέχη του Μουσικού Σώματος σε αξία, με πρώτους τους πιλότους της τιμημένης ΠΑ. Είπα παραπάνω, ότι πάνω απ’το Αιγαίο πετούν & πλέουν καθημερινά & άλλοι ένστολοι επιφορτισμένοι με την Άμυνα της χώρας μας. Θρηνούμε σε καιρό ειρήνης πολλούς άλλους εκτός απ’τους ιπταμένους της τιμημένης ΠΑ, επομένως δεν είναι μόνο 71 οι ιπτάμενοι που χάθηκαν.. Στο σύνολό τους οι ΕΔ, σωστά συντεταγμένες & με την εμπνευσμένη από πατριωτικά & όχι προδοτικά ιδεώδη ηγεσία, είναι υπεύθυνες & ικανές για ν’αποτρέψουν την Απειλή. Το να πιστεύουμε ότι ο καθένας κάνει το δικό του πόλεμο & χωρίς αυτόν οι άλλοι είναι χαμένοι, εγώ δεν το θεωρώ επιχείρημα συλλογικά κατιρτισμένου ατόμου.
  Ότι αξία έχουν κείνα τα γρανάζια οι υπόλοιποι, όπως τους αποκαλείς ΒΑΣΙΛΗ, την ίδια αξία έχουν όλοι. Γρανάζια είναι. Δεν είναι ο διαχωρισμός που δίνει την αξία, αλλά η σωστή λειτουργία της μηχανής ως σύνολο. Ο Μ. Αλέξανδρος, δεν ήπιε το νερό που του πρόσφεραν, αν δεν έπινε να ξεδιψάσει πρώτα & ο τελευταίος του στρατιώτης.
  Ξέρω έναν νεοτοποθετημένο τότε Διοικητή, που όταν του έφεραν φορητό air condition στη σκηνή του σε μια άσκηση με 40 βαθμούς θερμοκρασία όξω, είπε: «Μα καλά, στις σκηνές των στρατιωτών μας έχουν air condition; Τι πρόοδος είναι αυτή!» «Δεν έχουν air condition οι στρατιώτες κύριε, μόνο στη σκηνή του Διοικητού βάζουμε» του είπαν. Περιττό να σου πω ότι η διαταγή που ακολούθησε ήταν ν’απομακρυνθεί & πουληθεί η συσκευη κλιματισμού & στη συγκέντρωση των στελεχών αναφέρθηκε στο παραπάνω παράδειγμα με τον Μ. Αλέξανδρο καταλήγοντας ότι μπορεί να ηγείτο των αντρών του, όμως αυτό δεν του έδινε περισσότερη στρατιωτική αξία απ’τον τελευταίο τους που αύριο μπορεί να του έσωζε τη ζωή καλύπτοντάς τον, ή υποστηρίζοντάς τον. Αυτό βλέποντας ο κατώτερος, αναγνωρίζει, τιμά, σέβεται & υποστηρίζει τον ανώτερο, όχι επειδή απλά είναι ιεραρχικά ανώτερος & σίγουρα δεν είναι αξιακά ανώτερος.. Αν μη τι άλλο, είναι όλοι τους άνθρωποι.
  Αυτή την έπαρση & το διαχωρισμό των σκουληκιών απ’τους άξιους, την έχω συναντήσει ξανά. Την έχουν & οι ιατροί. Είναι επιστήμονες αυτοί. Δεν είναι ίσης αξίας με τους υπολοίπους, οπότε πρέπει να τους προσέχουν, να τους φέρονται διαφορετικά. Είναι ανώτερα όντα αυτοί. Την έχω συναντήσει & στους ΤΘ. Είναι θωρακισμένοι μέσα στο χαλύβδινο θώρακά τους & βλέπουν τους άλλους σαν σκόνη & τους μπερδεύουν μ’αυτήν που σηκώνει η ερπύστρια καθώς βρυχάται το άρμα. Την έχω συναντήσει ανάμεσα στους παλαιότερους & στους νέους Αξκούς. «Εμείς όταν ήμασταν Ανθλγοί, ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα… Αυτοί οι νέοι σήμερα…» Την έχω συνατήσει ανάμεσα στους φιλάθλους. Ολυμπιακός η μόνη ομάδα, Παναθηναϊκός θρησκεία αντίστοιχα.. ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ.
  Μπορείς να το πεις & ξεχωριστό «πνεύμα» που είναι κάτι καλό, όσο δεν επηρρεάζει την αντίληψή μας, την κρίση μας, τα ιδεώδη μας..

 11. Ηρακλή,

  Οφείλω να πω και να σε συγχαρώ για το άρθρο σου άσχετα αν διαφωνώ.

  Σίγουρα υπάρχουν και άλλα γρανάζια πέρα από τους πιλότους που προσφέρουν υποφέρουν όπως τα Τ/Θ . Οφείλεις όμως να αναγνωρίσεις οι πιλότοι είναι το ποιο μεγάλο γρανάζι το οποίο καταπονείται τρομακτικά καθημερινά με το βαρύτερο φόρο αίματος.

  Θα σου πώ ένα απλό παράδειγμα για να γίνω πιο σαφής.
  Το 87 πήραμε το ΕΥΡΟΜΠΑΣΚΕΤ. Πέντε παίζανε αλλά ένας ο ΓΚΑΛΗΣ το πήρε. Χωρίς αυτόν τίποτα.

  Ετσι και οι ΕΔ. Είναι μία ορχήστρα με μαέστρο τη ΠΑ και τους πιλότους. Σε ένα αεροπορικό πόλεμο όπως είναι το μέτωπο με τη Τουρκία όπως ήταν και η μάχη της Αγγλίας το 1940, η επικράτηση στον αέρα είναι καθοριστική και ζήτημα ζωής ή θανάτου.

 12. ΒΒ

  Νομίζω ότι μπέδεψες εμένα με αγαπητό Ηρακλή.

  Το κομπλεξικό σχόλιο του ανώνυμου είναι ανακριβέστατο και ανάξιο σχολιασμού. Δεν υπάρχει σμήναρχος ιπτάμενος σε ΠΜ κα ειδικά σε μοίρα που να μην πετάει εκτός και υπάρχει πρόβλημα και προσωρινή απαγόρευση απο το ΓΝΑ. Μετά από ένα βαθμό οι πτήσεις μειώνονται γιατί πρωθούνται νεότεροι που είναι ποιο ανθεκτικοί στις καταπονήσεις. επιπρόσθετα αν ένας αξιωματικός έχει επιτελική θέση υπάρχει απαγόρευση πτήσεων βάσει οδηγιών του ΑΤΑ. Οι μόνοι Α/ΓΕΑ που πετούσαν μέχρι αυτό το βαθμό ήταν ο Λυτζεράκος και ο Γιάγκος.
  Το προνόμιο που υπάρχει για τους ανώτερους και ανώτατους είναι όταν πετάνε με C-130, C-27, ελικόπτερα είναι να γράφουν κάποιες ώρες πτήσης ώστε να συμπληρώνετε ο «παχυλός» μισθός τους τύππου ΟΣΕ ΕΘΕΛ ΚΛΠ γιατί θα βρισκόντουσαν με βαθμό ταξίαρχου και άνω κλπ κλπ και να έχουν μισθό μικρότερο ενός σμηναγού επισμηναγού κλπ κλπ.

  Αυτή είναι η αλήθεια φίλε ΒΒ στα κατάπτυστα σχόλια του ΕΠΥ ΑΝΩΝΥΝΜΟΥ. Αυτό έλειπε να εξισωθεί ο πιλότος με τον υπαξιωματικό στις απολαβές και στις παροχές. Τα πόδια με το κεφάλι. Στην ΠΑ στις τάξεις των πιλότων δεν υπάρχουν μαύροι και κουπιά.

  Οι πιλότοι ζούν και αναπνέουν για να πετάνε για για αυτούς η πτήση είναι ιδέα, είναι αγάπη, είναι τρέλα είναι στάση ζωής. Οσες ώρες και αν χρειαστεί δε λένε ποτέ οχι. Ρώτα ένα πιλότο να σου πει τι παθαίνει και τι νιλωθει όταν έρχετε η ώρα να σταματήσει τις πτήσεις και θα καταλάβεις πόσο αδόκιμος είναι ο όρος φραπέ και μαύρος.

 13. Hercules
  Με αφορμή το Post σου (10)
  Όλοι οι αξιωματικοί, και των τριών όπλων είναι αδικημένοι! (πλην κάποιων κομματόσκυλων που θέλουν να αναρριχηθούν στην ιεραρχία)
  Αυτοί που είναι οι πιο αδικημένοι, είναι οι ιπτάμενοι!
  Μην τους βάζουμε όμως στο ίδιο «κατσαρόλι» με τους άλλους!
  Δεν είναι το ίδιο με κάποιον που διοικεί μια φρεγάτα, ή μια ομάδα Ο.Υ.Κ. ή μία μοίρα καταδρομέων ή μία ίλη αρμάτων με έναν χειριστή mirage και F-16!
  Οι πιλότοι έχουν τεράστια ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας και δεν είναι εύκολο το έργο τους εκεί επάνω διότι εκτός από τους μπουνταλάδες έχουν να αντιμετωπίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό…
  Με έναν απότομο ελιγμό, ξέρεις πόσα G (θετικά-αρνητικά) τρώει ένας πιλότος ;
  Μόνο και μόνο για να κλειδώσει τον τούρκο στο σκοπευτικό….
  Εδώ στο allou fan park πας στο τρενάκι και τρως 5 G όταν είναι τσιτωμένο! Δοκίμασέ το και μετά σκέψου 9 G σε αερομαχία, να κυνηγάς τον καρντάση !
  Τότε θα καταλάβει ο μπεγλίτης και ο κάθε μπεγλίτης τι εστί να είσαι ιπτάμενος της Π.Α.
  Φιλικά Θάνος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s