"Greek National Pride" blog

Τα τελευταία λόγια του Αρχ. Χριστόδουλου


“Όταν θα διαβάζονται οι γραμμές αυτές εγώ δεν θα ευρίσκομαι πλέον εις αυτήν την ζωήν.Η ελπίς μου είναι ότι θα ευρίσκομαι εις το έλεος του Κυρίου”. Τα τελευταία λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, όπως τα εξέφρασε λίγες μέρες πριν κοιμηθεί στις 28 Ιανουαρίου του 2008 χτυπημένος από την επάρατη νόσο, αποτυπώνει στο βιβλίο του με τίτλο “Χριστόδουλος”, ο στενός του συνεργάτης, Σωτήρης Τζούμας.

Στα λόγια του αποτυπώνονται οι σκέψεις ενός ανθρώπου, που διαισθάνεται πως πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και κάνει τον απολογισμό της.

“Αγάπησα τον Σωτήρα μου με όσην δύναμιν είχε η ψυχή μου. Πολλές φορές, ο Σατανάς με έσπρωξε να κάμω πράξεις και σχέδια και να λάβω αποφάσεις που φοβούμαι ότι επίκραναν τον Κύριόν μου, τον πολυεύσπλαχνον, ο οποίος πολλά τάλαντα μου ενεπιστεύθη”.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως κάνει τον απολογισμό του έργου του :

Τάχα ηργάσθην διά την δόξαν Του ή μήπως επεδίωξα την ιδικήν μου δόξα και προβολή; Αυτό δεν μπόρεσα να το ξεχωρίσω και φεύγω από τον κόσμον φοβούμενος ότι δεν εκατόρθωσα να διακρίνω πάντοτε την διαφοράν. Τάχα οι κόποι μου να είχον αυτόν τον σκοπόν;

Το μόνον που με παρηγορεί και με φωτίζει είναι ότι το έλεος και η αγάπη του Θεού είναι απείρως μεγαλύτερα πάσης αμαρτίας και η προσευχή είναι η οδός της σωτηρίας και της αληθούς χαράς”.

Μην κάμετε ποτέ κακό εις τους συνανθρώπους σας. Σκορπίστε παντού έργα αγάπης. Όποιος έχει ανάγκη από σας και ημπορείτε να γλυκάνετε τον πόνο του, μην το αρνηθήτε. Μην εξετάζετε αν είναι συγγενής ή ξένος, γνωστός ή άγνωστος, ομοεθνής ή αλλοεθνής, ομόδοξος ή ετερόδοξος, ομόθρησκος ή αλλόθρησκος, φίλος ή εχθρός”, ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ειδικά προς του πιστούς και αποτυπώνεται στον πρόλογο του βιβλίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

ΠΗΓΗ

7 thoughts on “Τα τελευταία λόγια του Αρχ. Χριστόδουλου

 1. Oι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου στον Τύπο λίγο πριν τον θάνατό του:
  «Ήρωές μας δεν είναι οι αρχαίοι ήρωες και φιλόσοφοι ούτε οι αγωνιστές του ’21, ήρωές μας είναι οι μάρτυρες και οι άγιοι της Ορθοδοξίας, που πέθαναν για την πίστη τους», εννοώντας βεβαίως αυτούς που πέθαναν για τα συμφέροντα (οικονομικά και εξουσιαστικά) της Ορθοδοξίας και όχι για την Ελλάδα.

 2. ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΙΣ ΖΑΛΙΣΕΙ ΡΕ Zanglos , ΕΝΤΑΞΗ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΤΡΙΑ ΕΞΑΡΙΑ Ο ΑΝΤΙΧΡΗΣΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΟΡΘΟΔΟΞΟΣ Ο ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΑΣ Ο ΑΝΤΙΔΩΡΟΣ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ.

 3. Μετέφερα τα λόγια του χριστοδουλου, σε πείραξε? E, ξυδάκη, τι να κάνουμε? η αλήθεια και η κριτική σας τσούζει εσάς τους θρισκόπλικτους.

  Ναι είμαι από όλα τα αντί που ανέφερες και ακόμη περισσότερα, φασίστας, ναζιστής, Εθνικιστής, Ελληναράς, μα προπάντων αντίχριστος!
  Tο αντιπαθής κράτα το για τον εαυτό σου.

 4. ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΤΩΝ ΞΕΠΕΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑΠΙΣ ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΖΑΜΙΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΨΕΥΤΟΕΛΛΗΝΑΡΑ ΔΕΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΚΑΙ ΦΤΥΣΤΟΝ ΜΕ ΡΟΧΑΛΑ

 5. Έδώ καράβια πνίγονται ή Ελλάδα βουλιάζει υποδουλώνεται καί ό ZANGLOS XTEN;IZETAI… Καί έχω νά τού τά εξής τάχιστα: Η ορθοδοξια είναι Η ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ. Έχει εγκολπώσει μέσα τής τήν γλώσσα τών Ελλήνων συνολικά [καί κυρίως τά αρχαία ] ανέπτυξε τήν αρχαία ελληνική μουσική διαχρονικά μέ τή σύγχρονη μορφή της τή βυζαντινή. Βέβαίως καί τήν φιλοσοφία τών Ελλήνων ]βλέπε πατερικά κείμενα. Όσον αφορά τήν »αναβιώση» τού δωδεκαθεισσμού ΔΕΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Καί μιά σιωνιστική προσπάθεια χτυπήματος τής ορθοδοξίας μέσω τής διασποράς αιρέσεων. Καί δυστυχώς βρίσκονται μερικά θύματα συνέλληνες ημιμαθής φανατικοί. Καληνύχτα φίλτατε ZAGLOS

 6. Ύβρις και πάλι ύβρις και ασυναρτησίες, γιατί να φτύσω τον εαυτό μου δεν μας είπες πιτσιρικά, γιατί αναπαρήγαγα τις δηλώσεις του παπά? Μα δεν τα είπα εγώ αυτός τα είπε! επίσης και αλλα πολλά.

  Δεν θα παρασυρθώ σε καμιά υβρολογια κοκορομαχία αυτή την φορά, αλλά καλά θα κάνετε να μάθετε να συμπεριφέρεσθε σαν άνθρωποι και όχι σαν κανίβαλοι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s