"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Τρομάξαμε αλλά ελπίζουμε (Πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για τα σκληρά μέτρα λιτότητας )


ΟΡΓΗ επειδή η χώρα αναγκάστηκε να υποστεί την ασφυκτική επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φόβος για τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, αλλά και ελπίδα ότι θα μπει τάξη στη χώρα και θα σταθεροποιηθεί η οικονομία της είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους Ελληνες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης.

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση, την οποία πραγματοποίησε για «Το Βήμα» η εταιρεία Κάπα Research, η ελληνική κοινωνία δείχνει τρομαγμένη από την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η Ελλάδα, αλλά και από τα ακόμη σκληρότερα μέτρα που είναι αναγκασμένη να λάβει ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια που περιμένει, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων, αλλά και γενίκευσης της ανασφάλειας που προκαλούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Το 50,6% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αναγνωρίζει ότι η αίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου για οικονομική στήριξη ήταν αναγκαία, ενώ ποσοστό 41,9% εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί. Ταυτόχρονα, η συντριπτική πλειοψηφία (66,8%) υποστηρίζει ότι η χώρα έφτασε στο σημείο αυτό επειδή η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση, ενώ μόλις το 29,9% θεωρεί ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε βοήθεια λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε από κερδοσκόπους.

Oι Ελληνες δηλώνουν ότι το συναίσθημα που τους κυρίευσε όταν πληροφορήθηκαν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ ήταν οργή (31,2%, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Κάπα Research) και απογοήτευση ή φόβος (30,6%). Ενα ποσοστό 22,8% δηλώνει ότι ένιωσε ντροπή και θλίψη, ενώ μόλις το 14,8% δηλώνει πως αισθάνθηκε ανακούφιση και ελπίδα.

Ταυτόχρονα, τους τελευταίους μήνες οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τονίζουν ότι νιώθουν ανασφάλεια σε πολύ μεγάλο ποσοστό (85,6%), εξάρτηση (42,1%) και αδυναμία να τα βγάλουν πέρα (40,2%). Ιδιαίτερα απασχολεί τους πολίτες το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμη πιο σκληρές περικοπές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ήδη ότι θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα, γι΄ αυτό το 53,4% τονίζει πως θα χρειαστούν και άλλες περικοπές. Αντιθέτως το 39,9% πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι αρκετά. Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, το 39,4% πιστεύει πως αρκεί να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων για να εξυγιανθεί η οικονομία, ενώ το 37,5% πιστεύει ότι εκτός από τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι αποδοχές τους. Αντιθέτως, στον ιδιωτικό τομέα αντίθετο με το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών δηλώνει το 70,5%, εκτιμώντας ότι με τη ρύθμιση αυτή δεν θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα το 72,3% υποστηρίζει ότι, ακόμη και αν μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μειωθούν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ μόλις το 25,7% πιστεύει ότι η μείωση των αποδοχών θα οδηγήσει και σε μείωση των τιμών.

Παρ΄ όλα αυτά, οι Ελληνες δεν κρύβουν και πάλι την αισιοδοξία τους, εκφράζοντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία (84%) την ελπίδα ότι η κρίση θα είναι μια ευκαιρία να αλλάξει συνολικά το πολιτικό σύστημα και να προοδεύσει η κοινωνία. Μάλιστα ποσοστό 69,2% τονίζει ότι έχει ακόμη ελπίδες και ότι κάνει σχέδια για το μέλλον.

Ζητούν αλλαγές στα κόμματα.

Οι πολίτες δηλώνουν βαθύτατα απογοητευμένοι από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και γι΄ αυτό προτιμούν αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα γενικότερα. Γι΄ αυτό και ζητούν ανάθεση των βασικών υπουργείων σε προσωπικότητες ανεξαρτήτως κομμάτων (74,5%), κυβέρνηση εθνικής ανάγκης από όλα τα κόμματα (52,5%) και ανασχηματισμό του οικονομικού επιτελείου (48,2%).

Αξιολογώντας τη στάση των κομμάτων που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή, θεωρούν ότι την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά έχει το ΠαΣοΚ και αμέσως μετά ο ΛΑΟΣ, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη ΝΔ! Εξι μήνες μετά τις εκλογές η πλειονότητα των ερωτηθέντων (64,6%) δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένη από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν (57,1%) ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν τις εκλογές κέρδιζε η ΝΔ.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 42,7% έναντι 24,1% του κ. Αντ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα το ΠαΣοΚ εξακολουθεί να προηγείται με 10,1 ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις του 30,7% των ερωτηθέντων έναντι 20,65% της ΝΔ, 6,7% του ΚΚΕ, 4,2% του ΛΑΟΣ και 3,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατάταξη των υπουργών – ποιοι θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί για τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση- προηγείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ακολουθούν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

πηγη

4 thoughts on “Τρομάξαμε αλλά ελπίζουμε (Πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για τα σκληρά μέτρα λιτότητας )

 1. Η κοινή γνώμη είναι δραματικά καθοδηγούμενη απο τα μέσα, έχει απωλέσει την ελεύθερη βουλησή της. Γι αυτό οι μετρήσεις ως μη αφορώσες σε ελεύθερους πια πολίτες αλλά σε δούλους της νέας τάξης, δεν έχουν αξία ό,τι κι αν δείχνουν. Θέλετε και απόδειξη; Ο Γιώργος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός….

 2. Ακόμα μια δημοσκόπηση μαϊμού ! Ο κόσμος αντιδρά , εκδηλώνει , αγανακτά και….θέλει τον Geoffrey για πρωθυπουργό !
  Μαζοχισμός το μεγαλείο σου !
  Σαχλαμάρες πολιτικοί , σαχλαμάρες «δημοσιογράφοι» !

 3. ean eksakolouthoume na psifizoume pali tous idious ,ke den kanoume kamia kinitopiish opos px gia tis kouneves tote kala na pathoume

 4. Τι να καταλάβει κανείς απο αυτές της κατ’επιλογή εταιρίες δημοσκοποίσεων που παράγουν κατ’εντολή, δημοσκοποίσεις.
  Ολόκληρες οι ΗΠΑ 250 εκατομμυρίων ψυχών, έχουν μόνο τρις (3)και εμείς εδώ έχουμε 13ης -23ης χάσαμε τον αριθμό, κάθε λαμόγιο και εταιρία. Φτάνει πια τρελαθήκαμε, άκου καλλίτερος πρωθυπουργός ο παπανδρέου;φανμταστήτε να μην είχαμε και ΔΝΤ , τότε θα ήταν κατάληλος για αυτοκράτορας. Ρε ουστ απο δώ λαμολαδοτύρια του κερατά.
  Νικηφόρος 2010 Μαίου 2

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s