"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

Η «ανάσα» των 120 δισ. εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο στην κυβέρνηση


ANAKOYΦIΣMENH η κυβέρνηση από την επίσπευση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, θεωρεί πλέον ότι απέφυγε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και κέρδισε τον απαραίτητο χρόνο για την προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Με αυτά τα δεδομένα, πολιτικά επιλέγεται η τακτική της ομοβροντίας των μέτρων, με στόχο τη συντονισμένη και αποτελεσματική επίδρασή τους στην οικονομία, η οποία, αφού τα απορροφήσει, εν συνεχεία… θα ηρεμήσει.
Για την κυβέρνηση, η εβδομάδα που πέρασε ήταν η πλέον εφιαλτική με τα spreads να έχουν φθάσει σε αστρονομικά ύψη και το τραπεζικό σύστημα να δέχεται κλυδωνισμούς.


Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μίλησε πολλές ώρες στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ε.Ε. X.B. Ρομπάι, τη Γερμανίδα καγκελάριο A. Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Λ. Θαπατέρο και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Z.K. Τρισέ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ταξίδεψε στην Αμερική, έμεινε 13 ώρες στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επέστρεψε με ένα πακέτο μέτρων περίπου μη διαπραγματεύσιμων.
Το αίτημα ήταν ή ο μηχανισμός της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να ενεργοποιηθεί τώρα, ή η χώρα οδηγείται σε πτώχευση. Η πίεση των 9 δισ. που έπρεπε να έχουν εξασφαλιστεί μέχρι τις 19 Μαρτίου δεν άφηνε πολλά περιθώρια επιλογών.
Καταλυτικό βέβαια ρόλο για την Α. Μέρκελ δεν έπαιξε το «ελληνικό δράμα», αλλά η ορατή πλέον απειλή για ντόμινο σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.
Πάντως –έστω και έτσι– για μας η «ανάσα» των 120 δισ. του μηχανισμού βοήθειας μάς δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και μας εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο, ώστε με σχετική ηρεμία να προχωρήσουμε στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν ακόμη να εξηγήσουν το τι συνέβη από τις 3 Μαρτίου που εξαγγέλθηκε ένα «γενναίο» πακέτο μέτρων, το οποίο έλαβε τα εύσημα της κ. Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Eπίσης τι έγινε μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 25ης Μαρτίου που αποφασίστηκε στήριξη στην Ελλάδα και ακόμη ακόμη τι συνέβη και μετά την 23 Απριλίου, όπου ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο ανήγγειλε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Κινήσεις δηλαδή που θεωρούνταν εκτονωτικές οδήγησαν πολύ γρήγορα σε πρωτοφανή επίπεδα τα spreads.
Παρά τις εξηγήσεις που έδωσε στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου, ότι δηλαδή οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται, οι δείκτες της οικονομίας είναι στο «κόκκινο» κ.λπ. στην κυβέρνηση υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις.
Εκτιμούν ότι πλέον σοβαρή αιτία ήταν οι ενδοευρωπαϊκές διαφωνίες που δεν επέτρεψαν στην πράξη τη δημιουργία ενός πολύ συγκεκριμένου ευρωπαϊκού μηχανισμού των χωρών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα. Oταν ακόμη και στις 11 Απριλίου αποφάσισαν τον μικτό μηχανισμό και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ (χωρίς αποσαφήνιση του ρόλου του) δεν υπήρξαν γενναιόδωροι καθώς τα δικά τους δάνεια ήταν με υψηλό επιτόκιο 5%. Ο χρόνος που ήθελε να κερδίσει η κ. Μέρκελ μέχρι τις τοπικές εκλογές στις 9 Μαΐου, έγινε μπούμερανγκ για την Ελλάδα, αφήνοντας κερδοσκόπους και hedge funds να στήνουν πάρτι πάνω από τη χώρα και κατ’Α επέκταση και στη ζώνη του ευρώ.
Μία άλλη σοβαρή αιτία ήταν τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, το έλλειμμα του 2009, που αποδείχθηκε μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, αλλά και η ύφεση στην οποία αναμένεται να εισέλθει η χώρα για τα επόμενα έτη. Αυτά καθιστούν την εξυπηρέτηση του χρέους πολύ δυσκολότερη. Γεγονός που δρομολόγησε σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους.
Αυτά κατά κυβερνητικούς παράγοντες ήταν τα αίτια που φτάσαμε εδώ. πηγη

// //

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s