"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ για «ΤΟ ΒΗΜΑ».


«Ναι» στη σιγουριά του ευρώ, δηλώνουν οι Έλληνες

 

Με απαισιοδοξία βλέπουν το μέλλον οι έλληνες πολίτες, που θεωρούν ότι για να βγει από την κρίση η Ελλάδα θα απαιτηθούν πολλά χρόνια, όπως προκύπτει από την έρευνα της Κάπα Research, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα».

Το 38,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα χρειαστούν ως πέντε χρόνια για την έξοδο από το τούνελ, το 27,4% απάντησε από πέντε ως δέκα χρόνια και το 31,8% εκτιμά ότι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια. Από την έρευνα προκύπτουν και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών, αφού πλέον το 39% αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες με την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής, το 38,5% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, το 11,7% προτιμά προϊόντα και υπηρεσίες με τη χαμηλότερη τιμή, το 9% δεν έχει αλλάξει κάτι στην καταναλωτική συμπεριφορά του και το 1,5% καταναλώνει με βάση την ικανοποίηση των επιθυμιών του.

Το 67,8% θεωρεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις αξίες και τον τρόπο ζωής του συνολικά, ενώ το 29,1% εκτιμά ότι έχει επηρεάσει τα οικονομικά του νοικοκυριού του. Οι Ελληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραμένουν οπαδοί του ευρώ, αφού το 77,5% προτιμά να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και μόλις το 15,8% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Μάλιστα το 58,1% λέει ότι το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ τού δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ το 36,5% απαντάει «ούτε μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη» και το 4,9% υποστηρίζει την εκδοχή της «μικρότερης ασφάλειας».

«Κόκκινο πανί» για τους Ελληνες είναι η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ λόγω της στάσης που τήρησε για τη συμφωνία στήριξης της χώρας μας και κυρίως για το «σκληρό πρόσωπο» που επέδειξε. Το 79,9% των ερωτηθέντων έχει αρνητική και μάλλον αρνητική εικόνα, ενώ μόλις το 18,4% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, κατατάσσοντάς την στην τελευταία θέση. Στις πρώτες τρεις θέσεις πολιτικών για τους οποίους οι Ελληνες έχουν θετική άποψη είναι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε ποσοστό 76,6%, ο Βλαντίμιρ Πούτιν (73,7%), ο Μπαράκ Ομπάμα (68,2%) και ακολουθούν: Χοσέ Λουίς Θαπατέρο (64%), Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (34%), Ταγίπ Ερντογάν (32,9%), Σίλβιο Μπερλουσκόνι (31,1%), Γκόρντον Μπράουν (25,3%).

Η πλειοψηφία (56,7%) είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις προτάσεις των κομμάτων της Αριστεράς για στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ «μάλλον όχι» απαντά το 8,5%, «ναι» δηλώνει το 19,1% και «μάλλον ναι» το 7,8%. Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι κεντρικό θέμα συζήτησης, το 41,3% είναι «λίγο ενημερωμένο» για τον ρόλο και τη λειτουργία του, το 35,2% «αρκετά», το 14,4% «καθόλου» και «πολύ» μόνο το 8,6%. Σε περίπτωση που πληγεί από τα μέτρα, το 42,3% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί «καθόλου πιθανό» να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις, το 23,7% «πολύ πιθανό», το 18,8% «αρκετά πιθανό» και το 13,7% «όχι και τόσο πιθανό».

Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή θεωρείται υπεύθυνη σε ποσοστό 32,8% για την προσφυγή στον μηχανισμό ΕΕ και ΔΝΤ, το 10% θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ το 55,2% θεωρεί υπεύθυνες και τις δύο. Το 55,5% πιστεύει ότι η συμφωνία στήριξης θα είναι επαρκής και το 32,5% εκτιμά ότι θα φθάσουμε στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών. Διχασμένοι είναι οι πολίτες στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη διακυβέρνηση του ΠαΣοΚ, αφού το 20,4% απάντησε «αρκετά», το 22,9% «λίγο», το 41,7% «καθόλου» και το 14,4% «πολύ». Το 22% είναι «αρκετά ικανοποιημένο» από το έργο του κ. Παπανδρέου, «λίγο» το 22,5%, «πολύ» το 18,2% και «καθόλου» το 37%. Αρνητική είναι η εικόνα για τη ΝΔ, αφού το 72,2% εκτιμά ότι έχει καταφέρει λιγότερα απ΄ όσα περίμενε και το 57,1% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν είχε κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

4 thoughts on “Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RΕSΕΑRCΗ για «ΤΟ ΒΗΜΑ».

 1. Πολυ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία σκεπτετει ορθά παρα τις δυσκολίες και τίς θυσίες που είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει.Οι Κασσανδρες της καταστροφολογίας της αριστεράς και το τελείως μη ρεαλιστικό σύνθημα της…εξόδου απο το ευρώ,λες και…αυτο ΄φταιει για τα χάλια μας,δεν εχουν μεγαλη απήχηση.Εχουμε πολύ και ανηφορικό δρομο μπροστα μας,αλλά χάρις στον έλενγχο της Ε.Ε.είμεθα υποχρεωμένοι,επι τέλους,να εφαρμόσουμε το μόνο πρόγραμμα που θα μας βγαλει απο τη κριση και θα εκσυχρονίσει τον τόπο μας,επι τέλους.Ολα τα αλλα είναι λογια του αέρα απο αιθεροβάμονες.

 2. Τρίχες οι δημοσκοπήσεις και τα υπόλοιπα, μετά την ψήφηση των μέτρων απο την Βουλή, για να ξεμπερδέψουμε με όλους αυτούς τους υπερτοκογλύφους πρέπει να περάσουν πάνα απο 100χρόνια, δεν αφήνουν έτσι εύκολα τα θύματα τους, τα βαμπίρ των οικονομιών των μη αρεστών κρατών σ’αυτούς. Την προιγούμενη πτώχευση του 1897, την ξεπληρώσαμε το 1984, λοιπόν ας μην τρέφουμε αυταπάτες και ας μην βγαίνουν μερικοί να λένε οτι πολλοί παριστάνουν της Κασάνδρες,η ιστορία γράφει και δυστοιχώς επαναλαμβάνεται.
  Κανονικά το έλλειμμα πρέι να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν και το έφαγαναπο το 1981 μέχρι σήμερα.Δηλ. Όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατά 80% και της ΝΔ κατά 20%
  και όχι να το ζητά πίσω απο τους συνταξιούχους και εργατουπαλλήλους, ο κ. ΓΑΠ που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Τώρα πια σιγουριά μας έφερε το ΕΥΡΟ δεν το κατάλαβα ακόμα, κατάλαβα όμως ότι μας έφερε ακρίβεια και πάνω απ’όλα καταστροφή γιατί κατάφερε να καταχρεώσει σχεδόν το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπατριωτών στης τράπεζες.
  Όταν μεγάλοι καθηγητές πανεπιστημίων έλεγαν και έγραφαν ότι πρέπει να πάρουμε την λύση της στάσης πληρωμών, αυτοί δεν άκουγαν και πήγαν κατ’ευθείαν στο ΔΝΤ. Και απο πάνω μας γίνετε και πλύση εγκεφάλου. ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ.
  Νικηφόρος 2010 Μαίου 6

 3. Συμφωνώ Nikiforos , και όχι για την Ελλάδα μόνο . Μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τα τσεπώνουν , γι αυτούς και μόνο ιδρύθηκε το ευρό . Οι λαοί της Ευρώπης ζουν όσο πάει και χειρότερα ! Θέλουν να μας ξαναφέρουν στον μεσαίωνα . Οι σκλάβοι στην μια μεριά και οι «άρχοντες» από την άλλη !

 4. φιλε nikiforos μονο μια προσθηκη σε αυτα που λες.

  μεχρι το 1978 οποτε και εκλεισε τα γραφεια στην η ΔΟΑ,πληρωναμε τα δανεια του περασμενου αιωνα και κυριως την πλεμικη αποζημιωση των 4,000,000 χρυσων τουρκικων λιρων ως αποζημειωση του ατυχους πολεμου του 1897,με τελευταια δοση το 1975.

  βλεπεις εμεις τις αποζημιωσεις λογω τον πιεσεων των πολεμικων δυναμεων ις πληρωσαμε σε αντιθεση με κατι γοτθους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s