Του Μάνου Ηλιαδη
Μια άκρως εποικοδομητική σύσκεψη για την αναβάθμιση ΑΣΕΙ και λοιπών σχολών επισκιάστηκε από την παραίτηση, για λογούς ευθιξίας, του υποναυάρχου Στ. Φενέκου.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ο κ. Βενιζέλος προέβη επίσης σε ερωτήσεις για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των ΑΣΕΙ από την Αρχή Διασφαλίσεως Ποιότητας για την εφαρμογή των πιστωτικών μονάδων, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Μπολόνια, καθώς και για τη συμμετοχή των ΑΣΕΙ στο Military Erasmus. Ομοίως, ρώτησε και έλαβε απαντήσεις για την κλαδική-στρατιωτική εκπαίδευση σε κάθε ΑΣΕΙ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τεκμηριωμένες -με στοιχεία, αριθμούς και με αναφορές στην αντίστοιχη νομοθεσία- απαντήσεις που έλαβε ο κ. ΥΕΘΑ μάλλον του προκάλεσαν εντύπωση, σαν να τις άκουγε για πρώτη φορά και ότι μάλλον άλλα περίμενε να ακούσει και άλλα άκουσε, ενδεχομένως λόγω διαφορετικής μέχρι τότε ενημερώσεώς του.
Στη συνέχεια, ο υπουργός ζήτησε επεξηγήσεις και διευκρινίσεις για θέματα που αφορούσαν την εκπαίδευση (κυρίως την ακαδημαϊκή, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και τη στρατιωτική), καθώς και για τις άλλες σχολές του ΥΠΕΘΑ. Οι απαντήσεις που εδόθησαν από τους διοικητές των Σχολών ήταν επαρκείς και συμπληρώθηκαν από διευκρινιστικές παρεμβάσεις του καθηγητού Κωτσιόπουλου, επί νομικών κυρίως θεμάτων.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Μετά το πέρας του διαλόγου, ο κ. Βενιζέλος ταξινόμησε τις σχολές του ΥΠΕΘΑ σε τέσσερις κατηγορίες:
1. Την ΑΔΙΣΠΟ και τη ΣΕΕΘΑ
2. Τα ΑΣΕΙ (Ευελπίδων, Ν. Δοκίμων και Ικάρων)
3. Τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (στρατ. ιατρυςή, δικαστικοί, οικονομικοί, ψυχολόγοι κλπ.), που η ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση γίνεται σε πανεπιστήμια και
4. Τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΣΜΥ, ΣΤΎΑ, ΣΥΔ κ.λπ.).
Εν συνεχεία, έθεσε τους ακόλουθους προβληματισμούς και έδωσε τις παρακάτω κατευθύνσεις:
■ Για την ΑΔΙΣΠΟ και τη ΣΕΘΑ ενθάρρυνε τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων και με πανεπιστήμια του εξωτερικού (σ.σ.: Η ΣΕΘΑ ξεκίνησε ήδη τέτοιες συνεργασίες) στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν και τα ΑΣΕΙ.
■ Για τα ΑΣΕΙ, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, απέκλεισε την περίπτωση δημιουργίας Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.
■ Τα ΑΣΕΙ θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο του Ν. 3187/2003 και ζήτησε να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατόν οι οργανισμοί λειτουργίας τους και εν συνεχεία να γίνουν οι όποιες διορθωτικές επεμβάσεις (όπου αυτές απαιτηθούν).
■’ Έδωσε εντολή για αλλαγή της συνθέσεως των εκλεκτορικών σωμάτων των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), τα οποία θα πρέπει να συγκροτούνται μόνο από ακαδημαϊκούς.
■ Ζήτησε εκσυγχρονισμό και αποφόρτιση των προγραμμάτων σπουδών και την εισαγωγή διακλαδικών μαθημάτων στα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών.
■ Ζήτησε επιτακτικά τη χρήση του Διαδικτύου στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και έδωσε έμφαση στην αποτελεσματική διδασκαλία των ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα της αγγλικής.
■ Ζήτησε άμεση προώθηση-εφαρ- μογή της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολογήσεως από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφαλίσεως Ποιότητας, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τα πανεπιστήμια.
■ Συμφώνησε να γίνουν ενέργειες για τη λειτουργία ειδικού λογαριασμού για την έρευνα, τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων από κοινού με τα πανεπιστήμια, την αυτοδύναμη δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας και απονομής τίτλων σε τομείς ενδιαφέροντος των ΕΙΔ. και, τέλος, ανέφερε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου των τριών ΑΣΕΙ υπεράνω των εκπαιδευτικών τους συμβουλίων.
Ε) Προβληματισμοί.
Για τη ΣΣΑΣ και τη ΣΑΝ ετέθη ο προβληματισμός, αν οι ειδικότητες αυτές πρέπει να συνεχίσουν να παράγονται από τις εν λόγω σχολές ή να προσλαμβάνονται απόφοιτοι από πανεπιστήμια, αλλά η μακρόχρονη και ιδιαίτερα επιτυχής παράδοση της Στρατιωτικής Ιατρικής και τα επιχειρήματα των διοικητών των σχολών για τη σημασία της παρεχόμενης στρατιωτικής
■ εκπαιδεύσεως δεν φαίνεται να επιτρέπουν αλλαγές στην παρούσα περίοδο και το θέμα θα τεθεί για περαιτέρω εξέταση από επιτροπή που θα συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.
■ Πα τις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών έθεσε το θέμα επεκτάσεως του χρόνου φοιτήσεως σε τρία χρόνια, αναφέροντας την απαιτούμενη υψηλή βαθμολογία των σπουδαστών, αλλά το θέμα φαίνεται να προσκρούει στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. σε ό, τι αφορά την κατηγοριοποίηση των πτυχίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
■ Η σύσκεψη έκλεισε με οδηγίες του κ. Βενιζέλου για τη συγκρότηση μίας επιτροπής υπό την προεδρία του υποναυάρχου Φενέκου και τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις σχολές για περαιτέρω μελέτη του θέματος. Και ενώ όλα έδειχναν ότι για πρώτη φορά έγινε μία ουσιαστική συζήτηση για το χρόνιο πρόβλημα των στρατιωτικών σχολών, «έσκασε» η παραίτηση του υποναυάρχου Φενέκου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, τούτο προέκυψε στη συνέχεια, έπειτα από μία προφανώς λανθασμένη, λόγω οξύτητας και ύφους, αντίδραση του κ. ΥΕΘΑ, στην οποία ο υποναύαρχος Φενέκος αντέδρασε πάραυτα με την αξιοπρέπεια και το ήθος ενός πραγματικού ανώτατου αξιωματικού, κάτι που -δυστυχώς- είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε. Και αν ο συντάκτης της στήλης κράτησε κάτι από αυτό το λεπτομερές ρεπορτάζ (ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν) δεν ήταν το ίδιο το περιεχόμενο του, αλλά η υπερήφανη στάση αυτού του αξιωματικού…
ΠΗΓΗ : ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΣΕΛ 31