"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Τουριστικά / OIKONOMIA

5.800 ακυρώσεις σε ένα μόνο 24ωρο στην Αττική.


Ανησυχητικά μηνύματα για τον τουρισμό

 

Του Σταθη Kουσουνη

Σε ένα 24ωρο, μόνο, σε 28 ξενοδοχεία επί συνόλου 480 που λειτουργούν στην Αττική ακυρώθηκαν 5.800 διανυκτερεύσεις από το εξωτερικό εξαιτίας των τραγικών γεγονότων της περασμένης Τετάρτης. Αυτό το στοιχείο ανέφερε, χθες, το προεδρείο και μέλη του δ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο και την υφυπουργό Αντζελα Γκερέκου, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Παράλληλα, πέραν, των 21 συνεδρίων και εκδηλώσεων που ακυρώθηκαν σε ξενοδοχεία της Αττικής την επομένη των τραγικών γεγονότων, επιπλέον 13 εκδηλώσεις και συνέδρια ακυρώθηκαν σε ξενοδοχεία της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων.

Οπως επισήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Νίκος Αγγελόπουλος, κατά τη σύσκεψη ετέθη ως προτεραιότητα και συμφωνήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ζητηθεί από το υπ. Οικονομικών έκτακτη ενίσχυση προς τον ΕΟΤ για τη σταδιακή κάλυψη χρεών ύψους 100 εκατ. ευρώ του Οργανισμού σε διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ από προγράμματα προβολής προηγούμενων ετών. Παράλληλα, θα ζητηθεί η οικονομική κάλυψη για την υλοποίηση των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων μείωσης των τελών προσγείωσης και απογείωσης αεροπλάνων στα περιφερειακά αεροδρόμια και μείωσης του κόστους έκδοσης βίζας από βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές (Ρωσία).

Ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει ότι υπάρχουν μεμονωμένες ακυρώσεις και στην περιφέρεια πέραν της Αττικής, όμως υποστηρίζει ότι πιο ανησυχητικό είναι το φαινόμενο πτώσης του ρυθμού της ροής των κρατήσεων, κυρίως, από τη γερμανική αγορά. Το μέλος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής κ. Γ. Ρέτσος που συμμετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι αν συνεχισθούν οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της Αττικής κάθε εβδομάδα θα χάνεται το 1% της τουριστικής κίνησης του έτους στην Αττική σε σχέση με το 2009 (4 εκατ. διανυκτερεύσεις).

Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε το ΣΕΤΕ για τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει ώστε να διαφυλαχθεί η εικόνα της χώρας διεθνώς. Επίσης, ζητήθηκε από το προεδρείο του Συνδέσμου να ορίσει εκπρόσωπό στην επιτροπή διαχείρισης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΤ, να παρουσιάσει τις προτάσεις του και να συμβάλει στην κατάρτιση σχεδίου για ενδεχόμενες έκτακτες καταστάσεις στο μέλλον.

Ανησυχητικά μηνύματα για τον τουρισμό.

Των Γιωτας Mυρτιωτη – Ζωγιας Kουταλιανου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τελεσίγραφα προς τους τουριστικούς φορείς της χώρας για ενδεχόμενες ακυρώσεις κρατήσεων σε περίπτωση νέων επεισοδίων ή κινητοποιήσεων στα αεροδρόμια, καταφθάνουν στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα της 5ης Μαΐου. Ηδη ακυρώσεις και μάλιστα σε περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πυροδοτούν το κλίμα ανησυχίας για τον ελληνικό τουρισμό που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς σε ορισμένα θέρετρα ή σε άλλα ανέκοψε τις αυξητικές τάσεις της φετινής σεζόν.

Από την επομένη των γεγονότων, tour operators εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα μας και προειδοποιούν ότι αν η έκρυθμη κατάσταση συνεχιστεί, θα προσανατολιστούν σε ξένες τουριστικές αγορές. Ακυρώσεις μετά τα γεγονότα σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, της Πιερίας ακόμη και της Ζακύνθου εμπνέουν ανησυχία μολονότι το ποσοστό είναι μικρό. Τουριστικοί παράγοντες, πάντως, δεν αποκλείουν ένα μεγαλύτερο κύμα ακυρώσεων.

«Είναι διάχυτη η ανησυχία των ξένων εταιρειών, εξαιτίας των γεγονότων και των απεργιών στα αεροδρόμια. Ηδη υπήρξαν ακυρώσεις από διάφορες χώρες (Σουηδία, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία) αλλά το ποσοστό δεν μπορεί να θεωρηθεί μετρήσιμο», ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος των Ξενοδόχων Ζακύνθου κ. Χριστίνα Τετράδη, εκπρόσωπος των Ιονίων Νήσων στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. «Στο νησί, όπως επισημαίνει, υπάρχει μείωση 15% των αφίξεων σε σχέση με πέρσι, η βρετανική αγορά μειώθηκε φέτος κατά 15%, εκτιμά όμως ότι είναι νωρίς για προβλέψεις καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής». Στην Κεφαλονιά οι ξενοδόχοι διασκεδάζουν τις ανησυχίες των tour operators που προειδοποιούν ότι ενδεχομένως ν’ αναθεωρήσουν τις κρατήσεις – όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο τουρισμός θα κινηθεί στα περσινά θετικά επίπεδα, αν και μειωμένος κατά 21% σε σχέση με το 2008.

«Γερμανικές» ακυρώσεις.

Οι πρώτες ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής προέρχονται από τη γερμανική αγορά που όπως σημειώνει ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου κ. Γ. Μπακογιάννης, συνεισφέρει κατά 45% στην τουριστική κίνηση της περιοχής. Ανησυχία δεν εμπνέουν τόσο οι ακυρώσεις, όσο οι απώλειες των προκρατήσεων κατά 15-20% για τη φετινή σεζόν, παρατηρεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρ. Τάσιος. Η μείωση των κρατήσεων ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο (με την έναρξη των συζητήσεων περί οικονομικής στήριξης), κι όπως διευκρινίζει ο κ. Τάσιος, προέρχεται κυρίως από τη γερμανική και βρετανική αγορά. «Είναι σαν να πάτησε κάποιος έναν διακόπτη και σταμάτησε τις κρατήσεις», ανέφερε ο αντινομάρχης τουρισμού Χαλκιδικής κ. Δ. Αριστοτελίδης.

Αντίθετα, δεν φαίνεται να επηρεάζεται η προσέλευση Βαλκάνιων παρά τις συστάσεις που εξέδωσαν Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. «Στη Χαλκιδική βρίσκονται ήδη περισσότεροι από 6.000 Βούλγαροι ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνονται οι κρατήσεις από τη ρωσική αγορά». Ακυρώσεις της τάξης του 5% έγιναν στην Πιερία όπου οι προκρατήσεις, κυρίως από Γερμανία, μειώθηκαν κατά 10%-15% σε σχέση με πέρσι. «Η μείωση του 15% από τη γερμανική αγορά συνεπάγεται 300.000 Γερμανούς λιγότερους. Χωρίς επικοινωνιακή στρατηγική για την αποκατάσταση της εικόνας προκειμένου να πείσουμε ότι “Η Ελλάδα δεν καίγεται”, η ανεργία θα φθάσει στα ύψη», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γ. Δρακόπουλος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s