"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

ΔΝΤ: Η Τουρκία παράδειγμα για την Ελλάδα


Με το βλέμμα στις αγορές -τις οποίες ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ως «αγέλες λύκων»- συνεδρίαζε ως αργά χθες το βράδυ το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.  (ECOFIN), προκειμένου να καταλήξει στη σύσταση μηχανισμού στήριξης των οικονομιών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, έναντι των πιέσεων που δέχεται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Παράλληλα, το ΔΝΤ ενέκρινε τη συμμετοχή του στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Έρχεται το χρήμα (και άλλα μέτρα;)

Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα το Δ.Σ. του ΔΝΤ ενέκρινε ομόφωνα το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το Ταμείο για την ενεργοποίηση του ύψους 110 δισ. ευρώ μηχανισμού στήριξης, στον οποίο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 30 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,09%.

Μάλιστα, ο οργανισμός ανήγγειλε ότι αύριο θα αποδεσμεύσει την πρώτη δόση, ύψους 5,5 δισ., ευρώ, η οποία, μαζί με τα 14,5 δισ. από την Ε.Ε., θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας. Στελέχη του ΔΝΤ μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσαν ότι για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η επιτυχία των μέτρων που λαμβάνει στο πλαίσιο της συμφωνίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βραζιλίας και της Τουρκίας, ώστε να μην έχει την «τύχη» της Αργεντινής.

Επίσης, στο μνημόνιο υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές της να λάβει και άλλα μέτρα περιστολών και λιτότητας εφόσον κριθούν αναγκαία.

Ευρωπαϊκός μηχανισμός.

Σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα λειτουργεί ως «κυματοθραύστης» σε κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται το ευρώ. Θα μπορεί να ενεργοποιείται με μεγάλη ταχύτητα όταν μια χώρα του ευρώ αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και, μέσω ενός πλέγματος συνεργασίας της ΕΚΤ με τις κεντρικές τράπεζες των χωρών του ευρώ, θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις όταν μια χώρα του ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θα συνίσταται, δε, στη χορήγηση δανείων από την Ε.Ε. προς τις χώρες της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με τις αγορές, για τα οποία θα εγγυώνται οι χώρες-μέλη της Ένωσης, ενώ και η ΕΚΤ θα έχει δυνατότητα παρέμβασης, αγοράζοντας ομόλογα από τις υπό πίεση χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ταμείο ύψους 60 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης.

«Ναι» Μέρκελ – Σαρκοζί.

Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού συμφωνούν απόλυτα ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα. Η πρωτοβουλία του ECOFIN προκαλεί το ενδιαφέρον και της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε διαδοχικές συνομιλίες με τον κ. Σαρκοζί και την κ. Μέρκελ και συμφώνησε ότι πρέπει «να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στις αναταράξεις που επηρεάζουν τις αγορές». Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ, ξεκαθάρισε ότι «σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του ευρώ, αυτό προφανώς είναι για τις χώρες της Ευρωζώνης».

Κατάσταση συναγερμού.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών πιέσεων κατά του ευρώ, που αναμένεται να ενταθούν από σήμερα. Συγκεκριμένα, πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν ότι η Επιτροπή ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ένωσης να επεκτείνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης που ισχύει για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και σε εκείνες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s