"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία


Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη προκλητική της στάση στο Αιγαίο, στέλνει η ΕΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου και του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει με νόημα πως «η Τουρκία οφείλει να αποφεύγει κάθε είδους απειλή, πηγή τριβών ή πράξη που θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Όπως υπογραμμίζει, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα, οφείλει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της ΕΕ, ενώ η απερίφραστη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ο ειρηνικός διακανονισμός των διαφορών καλύπτονται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και αποτελούν βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης.

Καταλήγοντας, διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα θα παρακολουθείται και να θίγεται συστηματικά, καθώς οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα βάσει των οποίων θα σταθμισθεί η πρόοδος της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις. Σχολιάζοντας την απάντηση οι δύο ευρωβουλευτές σημείωσαν πως «το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, δεν ακολουθεί ακόμα συνεπή και ουσιαστική πολιτική σχέσεων καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν η Τουρκία σταματήσει την παραβατική συμπεριφορά προκλήσεων στο ανατολικό Αιγαίο.

Και νέο μπαράζ παραβιάσεωνΛίγα εικοσιτετράωρα πριν έρθει ο Ερντογάν στην Αθήνα, το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας αμφισβήτησε και πάλι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Οι προκλήσεις ξεκίνησαν από την Τρίτη το βράδυ και συνεχίστηκαν μέχρι και χθες.

Ραντάρ τουρκικών φρεγατών που έπλεαν στο Αιγαίο εγκλώβισαν ελληνικά μαχητικά και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, γεγονός που διεθνώς θεωρείται επιθετική ενέργεια. Η τουρκική φρεγάτα έπλεε ανοιχτά της Σκύρου σε διεθνή ύδατα και στοχοποιούσε οτιδήποτε ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος πετούσε. Παράλληλα σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας πάνω από 17 φορές! Όλα τα επεισόδια αρχικά επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να μην γνωστοποιηθούν, προφανώς για να μη «χαλάσει το κλίμα» της επίσκεψης του Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Μίας επίσκεψης στην οποία θέλει να δώσει πανηγυρικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή του Αη Στράτη πετούσε ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας εκτελώντας δρομολόγιο ρουτίνας, όταν δέχθηκε σήμα από τουρκική φρεγάτα ότι παραβίαζε δεσμευμένη περιοχή και έπρεπε να απομακρυνθεί άμεσα γιατί «κινδύνευε η ασφάλεια του αεροσκάφους»! Το ελληνικό C-130 ενημέρωσε το ΑΤΑ και συνέχισε την πορεία του μέχρι να βρεθεί εκτός του βεληνεκούς των πυραυλικών συστημάτων της τουρκικής φρεγάτας. Λίγο αργότερα στις 21.05, η Πολεμική Αεροπορία έστειλε στο βόρειο Αιγαίο, για νυχτερινή εκπαίδευση, ένα σχηματισμό μαχητικών κρούσης και συγκεκριμένα 4 F-4E Peace Icarus 2000, τα οποία ενώ πετούσαν εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, δέχθηκαν νέα προειδοποίηση για ενδεχόμενη κατάρριψή τους από τουρκική φρεγάτα που έπλεε στην περιοχή. Σε βοήθειά τους έσπευσαν δύο ελληνικά F-16C τα οποία πέταξαν σε μεγαλύτερο ύψος από τα F-4. Στις 22.16 κι ενώ τα F-4 είχαν αποχωρήσει, τα ελληνικά F-16 πήραν σήμα ότι είχαν εγκλωβιστεί από τα αντιαεροπορικά ραντάρ δύο φρεγατών και έπρεπε να αποχωρήσουν άμεσα! Σε όλες τις περιπτώσεις τα ελληνικά αεροσκάφη κινήθηκαν εκτός της δεσμευμένης περιοχής από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις. Η νύχτα της Τρίτης έθεσε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ελληνοτουρκικά, εν όψει και της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, την Παρασκευή.

Ειδικότερα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη για «νέο-οθωμανική και αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν» στη διάρκεια εκδήλωσης περιοδικού, τόνισε ότι θα ήθελε να μάθει «αν αυτή η ρήση του συμβούλου του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι και η υπεύθυνη άποψη της ΝΔ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Πεταλωτής άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του προέδρου της Κ. Καραμανλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν κάνουμε κουμπαριές για να κάνουμε εξωτερική πολιτική μέσω αυτών, εμείς βάζουμε το θέμα της εξωτερικής πολιτικής εκεί που πρέπει, χωρίς φοβίες, με ξεκάθαρες θέσεις».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ανταλλαγή επισκέψεων γίνεται όποτε πρέπει και υποστήριξε ότι «η εξωτερική πολιτική ασκείται με περισσή σοβαρότητα, με πολύ μεγάλη πληρότητα ως προς τις στοχεύσεις και τις πολιτικές μας».

Σχολιάζοντας αναφορές του Τύπου, σχετικά με την περίοδο αδυναμίας που βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της κρίσης και τη συγκυρία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «το να κρυβόμαστε σήμερα, επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, θα είναι σφάλμα και βλάβη για τα εθνικά συμφέροντα».

Στο ίδιο ύφος, είπε, ότι «οι εξωτερικές σχέσεις με τους γείτονές μας δεν έχουν να διαταραχτούν, ούτε μπορούμε να φοβόμαστε σε τίποτα, παρά την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «εάν κρυβόμαστε υπηρετούμε ακριβώς το να γινόμαστε επιρρεπείς στο να μας υπολογίζουν όλο και λιγότερο».

Σχετικά με το αν θα γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, που «κάποιοι πιστεύουν» ότι υπάρχουν στο νότιο Αιγαίο κατά την επίσκεψη Ερντογάν, δήλωσε ότι θα δημοσιοποιηθεί το πλαίσιο των συζητήσεων και οι υπογραφές των συμφωνιών που θα γίνουν.

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συζήτηση για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, παρατήρησε ότι «θεωρητικά η μείωση των εξοπλισμών είναι ένα εξαιρετικά θετικό δόγμα και για τις δύο πλευρές» αλλά πρόσθεσε ότι « αυτό που έχει πει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με λόγια δεν μειώνονται οι εξοπλισμοί».

ΠΗΓΗ

One thought on “Μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία

  1. Μάλιστα! Τ’ ακούσαμε κι αυτό! Η κυβέρνηση – που δια του εκπροσώπου της – μας μήνυσε πρόσφατα πως “δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα”, μιλάει για “ξεκάθαρες θέσεις” και “περισσή σοβαρότητα” . Κατ’ αναλογία των λεκτικών παλινδρομήσεων και της γνωστής κυβερνητικής φαυλότητας του τελευταίου 7μήνου να υποθέσω;

    Μετά διαβάζεις «οι εξωτερικές σχέσεις με τους γείτονές μας δεν έχουν διαταραχτεί, ούτε μπορούμε να φοβόμαστε σε τίποτα»! Ε, τι να πεις μετά; Γνωρίζει ο κύριος Πεταλωτής ότι μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο σε σύνοδο για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, που έγινε στην Ιταλία, ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, πλοίαρχος Κενάνογλου, δήλωσε ότι με βάση σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την 1η Απριλίου 2006, η Τουρκία έχει αναλάβει επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου με την επωνυμία «Ασπίδα της Μεσογείου»; Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει -και παρακαλούνται- όλα τα πλοία, εμπορικά και πολεμικά, να δίνουν πληροφορίες στα τούρκικα πολεμικά πλοία που εκτελούν επιχειρήσεις «Ασπίδα της Μεσογείου», προκειμένου να διευκολύνονται οι προσπάθειες της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας! Και σ’ αυτό το σημείο κολλάει η…κρουαζιέρα της τουρκικής κορβέτας στο Σούνιο! Η τελευταία επισήμανση θα πρέπει να εξηγεί και την προσπάθεια του τουρκικού πλοίου να ελέγξει τα στοιχεία του δρομολογίου του ελληνικού φορτηγού πλοίου ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ (λιμένα απόπλου, κατάπλου, όνομα πλοίου) ενώ αυτό βρισκόταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα κάτι που μόνο οι ελληνικές Αρχές έχουν δικαίωμα να πράξουν βέβαια! Την ελληνική αντίδραση δεν θα την αναφέρω καν! Είναι εκτός ορίων…”ασφαλούς διέλευσης”!

    Αυτό το “θετικό δόγμα” περί εξοπλισμών πάλι; Αν δίνεται τόση βαρύτητα πια σ’ αυτό το δόγμα, γιατί δεν ακυρώνει άμεσα η Τουρκία την απόκτηση 100-120 μαχητικών F-35 κόστους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί “άνευ λόγου” το πρόγραμμα απόκτησης Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της Π.Α. κόστους 4,5 δισ. ευρώ; Γιατί δεν ακυρώνει άμεσα την ανάπτυξη του προγράμματος εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής του νέου άρματος μάχης ALTAY (σ.σ. εξ’ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Τουρκία); Πως μπορεί ο κύριος Πεταλωτής να μας πείσει για τις φιλικές προθέσεις της γείτονος όταν τα τουρκικά μαχητικά στην κυριολεξία ξυρίζουν τις στέγες των σπιτιών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου; Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η “καραμέλα” περί αμοιβαίων μειώσεων στους εξοπλισμούς διότι έχει καταντήσει κακόγουστο αστείο! Η Τουρκία τη στιγμή που μιλάμε έχει σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του πολεμικού της ναυτικού και φυσικά δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να το εγκαταλείψει γιατί…η απέναντι πλευρά του Αιγαίου αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα! Ας πρόσεχε…!

    Όσο για το πόσο επιβλαβές ή επωφελές είναι να διαπραγματεύεσαι από θέση αδυναμίας, το αφήνω στην αμφισβητούμενη λογική του κυρίου Πεταλωτή! “Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται”…

    Σ’ ένα πράγμα όμως έχει δίκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ασκεί εξωτερική πολιτική με κουμπαριές! Αυτό είναι αλήθεια! Είναι πιο αλέγκρος τύπος ο Γιωργάκης μας! Ανέκαθεν προτιμούσε τις ζεϊμπεκιές…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s