"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Aναβάθμιση της καθημερινότητας


Την ανάπλαση σημαντικών τμημάτων του κέντρου της Αθήνας και το «άνοιγμα» του θαλάσσιου μετώπου της Αττικής προωθεί άμεσα η κυβέρνηση,  «στοχεύοντας» στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και στην ανάδειξη περιοχών-«ορόσημο» της πόλης.

Ολοκληρώνεται ο αρχαιολογικός περίπατος

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες η υπ. Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε πως εντός του 2010 θα δημοπρατηθεί η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, η οποία θα ενοποιήσει το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται ο αρχαιολογικός περίπατος, σε μια διαδρομή που θα ενώνει μερικά από τα πλέον σημαντικά αρχαιολογικά -και

εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος- αξιοθέατα της Αθήνας, καθώς θα αρχίζει από το Παναθηναϊκό Στάδιο, θα συνεχίζει στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, θα διέρχεται από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, την Ακρόπολη, το Θησείο και θα καταλήγει στην πλατεία Κεραμεικού στο Γκάζι.

Πλατεία Θεάτρου

Επιπλέον, το υπ. Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στην ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου -από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου- αλλά και στη μετατροπή των οδών που καταλήγουν σε αυτήν σε έναν πεζοδρομημένο χώρο, με αυξημένες επιφάνειες πρασίνου και βιοκλιματική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού και της πλατείας Θεάτρου καθώς και της οδού Διπλάρη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στον άξονα της οδού Μενάνδρου -από τις πλέον «κακόφημες»-, που θα ενώνει την πλατεία Θεάτρου με τη νέα πλατεία που θα δημιουργηθεί από το Δήμο Αθηναίων στο κτίριο του ΝΑΤ, στη συμβολή με την οδό Ξούθου. Όπως έγινε γνωστό, για την ανάπλαση της περιοχής αυτής θα γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών.

Εντός του έτους, όμως, αναμένεται να δημοπρατηθεί και το έργο ανάπλασης της περιοχής «Γεράνι» -περικλείεται από την Ομόνοια και τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου, Πειραιώς-, η οποία αποτελεί μια εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή του ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Πρωταρχικό μέλημα είναι η επιστροφή τόσο των επιχειρηματιών όσο και των νέων στο κέντρο της πόλης.

Επιχείρηση για ανοιχτές παραλίες

Η κατεδάφιση χθες το πρωί του πρώην νυκτερινού κέντρου «Φαντασία» στον Άγιο Κοσμά -κυρίως υπολείμματα του κέντρου, που είχε καεί πριν από 8 χρόνια- επρόκειτο επί της ουσίας για μια συμβολική κίνηση, μέσα από την οποία στόχος είναι να ανοίξει το μοναδικής ομορφιάς θαλάσσιο μέτωπο της πόλης στους πολίτες.

Η επιχείρηση, η οποία έγινε παρουσία και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αποτελεί το έναυσμα για την έναρξη εργασιών διάνοιξης του παραλιακού μετώπου, συνολικού μήκους 2 χλμ. «Αποδίδονται στους πολίτες της Αθήνας δύο χλμ. ώστε σε 15 ημέρες να πηγαίνουν σε τρεις όμορφες παραλίες, τις οποίες και εγώ τώρα ανακάλυψα γιατί ήταν περιφραγμένες, και μόνοι τους ή με τις οικογένειές τους να κάνουν μπάνιο χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο» δήλωσε η κ. Μπιρμπίλη. Όπως ανακοινώθηκε, η διάνοιξη του θαλάσσιου μετώπου θα γίνει σε δύο στάδια, από το πρώην νυκτερινό κέντρο «Φαντασία» μέχρι το «Ακρωτήρι» και στη συνέχεια από το «Ακρωτήρι» μέχρι τον «Ιππόκαμπο». Η διάνοιξη αφορά την αφαίρεση όλων των αντικειμένων, π.χ., κάγκελα, συρματοπλέγματα, που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Επόμενος στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι το μεγάλο κομμάτι στη Γλυφάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο το υπουργείο θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του «Ακρωτηρίου», ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο και για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση να κλείσει, η υπ. Περιβάλλοντος είπε πως «όλες αυτές οι κτήσεις ελέγχονται από τον περιφερειάρχη Αττικής ώστε να ασκηθούν τα νόμιμα μέσα».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s