"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πρόσκληση Ερντογάν σε Σαμαρά


Πρόσκληση στον Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθεί την Άγκυρα και να δώσει διάλεξη προσκεκλημένος του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, του οποίου είναι πρόεδρος, απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στο «Χίλτον». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις παραβιάσεις. «Δεν πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουμε μ΄αυτές;» φέρεται να είπε στον Ερντογάν.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε στον Τούρκο πρωθυπουργό την πάγια ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η υφαλοκρηπίδα αποτελεί το μοναδικό διμερές πρόβλημα Ελλάδας και Τουρκίας. Για το Κυπριακό, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια στέρεη λύση πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο δεδομένο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου.

Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν επίσης το ζήτημα του Πατριαρχείου και της θεολογικής σχολής της Χάλκης, της λαθρομετανάστευσης και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

«Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας, δεν είχε το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης» είπε στο enet.gr στενός συνεργάτης του Αντ.Σαμαρά.

Το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν είναι αδελφό με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι δυο συμφώνησαν να υπάρχει πλέον μία πιο στενή συνεργασία.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που δημιουργήθηκε είναι ότι κάποια στιγμή ο Ερντογάν είπε: «Δεν βλέπω γιατί πρέπει να μιλάμε στα τηλέφωνα. Είναι τόσο μικρή η απόσταση. Μία ώρα από την Κωνσταντινούπολη και μιάμιση από την Άγκυρα. Τώρα που γνωριστήκαμε πρέπει να βρισκόμαστε τακτικά, αξίζει τον κόπο.»

Ιδιαίτερα εγκάρδιος ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Γνωρίζονταν από τότε που ήταν δήμαρχοι της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης. Θυμήθηκαν την «διπλωματία των σεισμών» που ξεκίνησαν προς όφελος και των δύο λαών και προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στην αρχή.

Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι Π.Παναγιωτόπουλος, Κ.Αρβανιτόπουλος και ο πρέσβης Υψηλάντης και από τουρκικής οι υπουργοί Νταβούτογλου και Μπαγκίς καθώς και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης Ομέρ Κατί.

Η δήλωση Σαμαρά:

Είχαμε μία χρήσιμη και ενδιαφέρουσα – και θα έλεγα ιδιαίτερα φιλική – συνομιλία με τον κ. Ερντογάν. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη μας συνάντηση. Άκουσα με προσοχή τις απόψεις του κ. Ερντογάν για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει εντός της Τουρκίας. Άκουσα, επίσης, την άποψή του για την ανάγκη συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Του εξέθεσα την άποψή μας ότι, δηλαδή, προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, του εξήγησα ότι πιστεύουμε ότι πρέπει να βασιστεί πρώτον πάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδος και δεύτερον ότι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μια στέρεη λύση πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στο δεδομένο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της Κύπρου.

Θέλω, επίσης να πω ότι μιλήσαμε για το ζήτημα του Πατριαρχείου, για το ζήτημα της Χάλκης, συζητήσαμε για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, συζητήσαμε επίσης, για το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

Και, τέλος, αναφέρθηκα στην ανάγκη – και συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν – να υπάρχει μία σύσφιξη των σχέσεων των δύο κομμάτων μας, κάτω από την κοινή στέγη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να δεχθώ πρόσκληση του επιτελείου του Τούρκου Πρωθυπουργού για να μεταβώ προσεχώς στην Τουρκία, προκειμένου να κάνω μια ομιλία γύρω από τα θέματα τα Ευρωπαϊκά και τα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ευχαριστώ πολύ.

πηγη

One thought on “Πρόσκληση Ερντογάν σε Σαμαρά

  1. Ο Ερντογάν δεν είναι χαζός , ξέρει πολύ καλά πώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει ο Σαμαράς ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος και γιαυτό θέλει να τον «δοκιμάσει» !
    Να πάει γιατί να μην πάει ? Να πάει πριν γίνουν εκλογές . Να δούμε αν και αυτός θα βάλει στεφάνι στον τάφο του Κεμάλ ! Έτσι για να ξέρουμε που πάμε !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s