"Greek National Pride" blog

Αλαλούμ με τις αποδείξεις


Νέο αλαλούμ αναμένεται με τις αποδείξεις που καλούνται να συλλέγουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τους φορολογουμένους να εφοδιαστούν ακόμα και με bar code και να σκανάρουν μέσω κινητών τηλεφώνων ή σαρωτών τις αποδείξεις για να τις υποβάλλουν στην Εφορία.

Oι φορολογούμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές από το επόμενο έτος, αφού για την υποβολή των φετινών αποδείξεων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ανακοινώσει ότι θα αποσταλούν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 στην Εφορία σε κλειστό φάκελο χωρίς να απαιτείται η καταγραφή των στοιχείων τους σε ειδικές φόρμες.

Από τις αρχές του νέου έτους όμως οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση, όπου δεν αποκλείεται κάθε φορά που κάνουν μία αγορά να πρέπει να δώσουν στον πωλητή μια πλαστικοποιημένη κάρτα με τον γραμμωτό κωδικό, το γνωστότερο ως bar code, ώστε να αποστέλλονται τα στοιχεία της απόδειξης ηλεκτρονικά από την επιχείρηση στην Εφορία. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει έπειτα από ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, στην οποία έχουν τεθεί οι τρεις εναλλακτικοί τρόποι υποβολής των αποδείξεων που αφορούν:

1. Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από τον φορολογούμενο και υποβολή τους. Πρόκειται για την αρχική επιλογή του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος καταγράφει τα στοιχεία των αποδείξεων σε εφαρμογές που παρέχονται από τρίτους. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να εκτελούνται σε προσωπικό υπολογιστή, σε κινητό τηλέφωνο ή και στο Διαδίκτυο. Σε κάθε εφαρμογή καταγράφονται από κάθε απόδειξη η ημερομηνία, το συνολικό ποσό, ο ΑΦΜ της επιχείρησης και προαιρετικά δίνεται η ώρα της συναλλαγής και ο μοναδικός αριθμός της απόδειξης. Η ηλεκτρονική φόρμα υποβάλλεται στην Εφορία σε ετήσια βάση μαζί με τη φορολογική δήλωση, αλλά δίνεται η δυνατότητα υποβολής στοιχείων σε προγενέστερο χρόνο και πίστωσης σε οικογενειακή μερίδα με δυνατότητα διαχωρισμού σε περίπτωση διαζυγίου.

2. Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού (bar code) του φορολογουμένου από την επιχείρηση. Σε αυτή την εναλλακτική περίπτωση οι επιχειρήσεις είναι αυτές που στέλνουν τα στοιχεία των αποδείξεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συσχέτισης της συναλλαγής με τον ΑΦΜ του πελάτη και για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητας της συναλλαγής, το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να συμπεριλάβει τον ΑΦΜ στη διαδικασία. Ετσι, προτείνεται να καθιερωθεί ένας άλλος μοναδικός κωδικός πελάτη, ο οποίος θα αποδίδεται από τη ΓΓΠΣ ύστερα από αίτηση στο ΤaxisΝet. Ο αριθμός αυτός θα έχει 11 ψηφία και θα μπορεί να τυπωθεί σε μορφή γραμμωτού κώδικα (bar code) από τον φορολογούμενο και στη συνέχεια είτε να πλαστικοποιηθεί είτε να φορτωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο και να «διαβάζεται» από τους σαρωτές των επιχειρήσεων. Αν η ταμειακή μηχανή δέχεται τα στοιχεία του πελάτη, θα πρέπει να στέλνει τις αποδείξεις και στην ΓΓΠΣ και άρα δεν χρειάζεται να τη στέλνει ο πελάτης. Προαιρετικά, οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να δεχτούν τον κωδικό του φορολογουμένου και με πληκτρολόγησή του. Εφόσον οι επιχειρήσεις στέλνουν τις αποδείξεις, οι πελάτες ενημερώνονται, παίρνουν το αντίγραφο της απόδειξής τους και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο έναντι της Εφορίας.

3. Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από τον φορολογούμενο και ηλεκτρονική υποβολή τους. Η τρίτη εναλλακτική περίπτωση έχει και bar code και επιπλέον ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους. Οι φορολογούμενοι καλούνται να σαρώνουν άλλο γραμμωτό κωδικό, που αυτή τη φορά θα αποτυπώνεται στην απόδειξη και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ημερομηνία και την ώρα της συναλλαγής, τον ΑΦΜ της επιχείρησης, το συνολικό ποσό και τον μοναδικό αριθμό της απόδειξης. Οι πολίτες θα μπορούν να σαρώνουν τον γραμμωτό κωδικό (μέσω κινητών τηλεφώνων ή σαρωτών), προκειμένου τα στοιχεία της απόδειξης να εισάγονται στην εφαρμογή συλλογής αποδείξεων και να αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ.

«Κάθε συνταξιούχος και λάπτοπ, κάθε γιαγιά και WiFi».

ΟΙ… ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής συγκεντρώνουν ήδη ποικίλα σχόλια στο Διαδίκτυο, όπου η Γενική Γραμματεία Πληφοροριακών Συστημάτων (www. gsis.gr) έχει θέσει σε διαβούλευση τις προδιαγραφές υποβολής των αποδείξεων στην Εφορία. «Τι είναι αυτά τα πράγματα, δεν μπορείτε να πιάσετε το μαύρο χρήμα και θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι; Για ψίχουλα, τα οποία με τον παλιό νόμο ήταν αφορολόγητα, θα αναγκάσετε τον κόσμο να μαζεύει αποδείξεις; Στα χωριά τι θα γίνει, οι ηλικιωμένοι και οι αγράμματοι τι θα κάνουν;» γράφει ο Μιχάλης. «Είναι προφανές ότι με την ισχύουσα σήμερα κατάσταση υπάρχει ήδη η δυνατότητα ανταλλαγών αποδείξεων. Με τη χρήση κωδικών φορολογουμένων όμως η πρακτική αυτή διευκολύνεται και θα διευρυνθεί» σημειώνει ο Παναγιώτης Ρ. «Τώρα μπορεί ο κάθε πολίτης να γίνει κομπιουτεράκιας και να σπουδάσει νέες τεχνολογίες, κάθε συνταξιούχος και λάπτοπ, κάθε γιαγιά και WiFi, θα βλέπει και τα στατιστικά της Φιλίτσας…» γράφει ο Πασχάλης Δ. «Είναι άκρως εκνευριστικό να σου λένε ότι προκειμένου να προχωρήσουμε σε μηχανοργάνωση θα προκαλέσουμε περισσότερη γραφειοκρατία» τονίζει ο Ιωάννης Χ.  

πηγη

2 thoughts on “Αλαλούμ με τις αποδείξεις

 1. Δεν έχουν διδαχθεί τίποτε οι ποιλικοί μας τελικά, έτσι;
  Θέλουν να τρελλάνουν τον κόσμο με τα καμώματά τους, να τον βυθίσουν στην απόγνωση και το στρες;
  Σα να μην έχει ήδη αρκετά στο μυαλό του ο Έλληνας;

  Αρκετά πια!

  ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ!

  Θέλουν αποδείξεις; Να τους τις συνυποβάλουμε μαζί με τη δήλωση και τέρμα!

  Ούτε καταγραφές, ούτε «τσιπάκια» (αλήθεια, νέος τρόπος για να πάρουμε bar code αριθμό είναι αυτός; «…ίνα μή τίς δύναται ή πωλήσαι ει μή ο έχων το χάραγμα…» δηλαδή;) ούτε τίποτε!

  Φταίμε όλοι μας. Κάναμε πίσω, παίξαμε το παιχνίδι τους, ακολουθήσαμε την προβοκάτσια τους. Πολλαπλασιάσαμε τα δακρύβρεχτα ρεπορτάζ για το θάνατο των τεσσάρων στη Σταδίου τις προάλλες και ξεχάσαμε ότι μας ρουφούν το αίμα. Τώρα ζητούν κι άλλα, θέλουν περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα, προτείνουν κι άλλη εξάντληση με σκέψεις και προτάσεις σαν τις παραπάνω…. σε λίγο, μέσα στα «μπάνια του λαού» θα κάνουν κι άλλες περοκοπές – μπορεί προβοκατόρικα να έχουμε και πυρκαϊές – κι αυτοί, με τη συμπόρευση δημοσιογράφων και λοιπόν προπαγανδιστών θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα πλούτη τους και τα προνόμιά τους.

  ΤΕΡΜΑ Η ΑΝΟΧΗ!

  ΙΩΑΝΝΗΣ

 2. Μέσα στη οργή μου κουτσούρεψα το χωρίο από την αποκάλυψη. Το σωστό, όπως όλοι ξέρουν είναι:

  «… ίνα μή τίς δύναται αγοράσαι ή πωλήσαι ει μη ο έχων το χάραγμα …»

  ΙΩΑΝΝΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s