"Greek National Pride" blog / Τουριστικά

Μείωση 10% των τουριστικών αφίξεων


Μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά περίπου 10% καταγράφεται αυτή την περίοδο στο σύνολο της χώρας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε πάντως ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα αναστρέψουν την παρούσα κατάσταση προς το καλύτερο. Ωστόσο, χωρίς να προβεί σε ακριβή ποσοστά για το σύνολο του 2010, εκτίμησε ότι η πορεία των εσόδων θα είναι αρνητική.

Ενδεικτικά επισήμανε ότι όσον αφορά την κίνηση και τη μέση πληρότητα, στην Κω παρατηρείται μια μείωση της τάξης του -5%, στην Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη μείωση 10%, στη Ζάκυνθο και στη Χαλκιδική μείωση -15%. Στη Ρόδο η μείωση είναι της τάξης του -18%, ενώ στο Ρέθυμνο είναι -20%. Ίδια με πέρυσι καταγράφεται μέχρι στιγμής η κίνηση στα Χανιά και στην Κεφαλληνία, ενώ μικρή αύξηση (+5%) καταγράφεται στη Μαγνησία.

Μειωμένες οι τιμές των ξενοδοχείων

Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι γενικά μειωμένες κατά 10% σε σχέση με τις περσινές, γεγονός που, όπως ανέφερε, δείχνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο απορρόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ αλλά προχώρησαν σε περαιτέρω βελτίωση της τιμολογιακής τους πολιτικής επ’ ωφελεία των πελατών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση του μεριδίου της αγοράς τους.

Δυσαρέσκεια για τη στάση της Λ. Κατσέλη

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΞΕΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας κατέθεσε στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες στόχο έχουν να συμβάλλουν στην καλύτερη δομή, λειτουργία και αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου, η κυρία Κατσέλη μέχρι σήμερα αρνήθηκε να τις συζητήσει με το ΞΕΕ, παρά την σωρεία των σχετικών αιτημάτων επικοινωνίας από την πλευρά του Επιμελητηρίου.

«Αναγκαία η διοικητική μεταρρύθμιση»

Αναφορικά με το σχέδιο «Καλλικράτης», ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι ο τουριστικός κλάδος κρίνει αναγκαία τη διοικητική μεταρρύθμιση και κατ΄ επέκταση θεωρεί θετικό το κείμενο που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση και η ανάδειξη της τουριστικής προσφοράς θα πρέπει να αποτελεί κύρια παράμετρο κατά τον σχεδιασμό των οργάνων και των λειτουργιών των νέων διοικητικών δομών. Επίσης, τόνισε ότι η σπουδαιότητα του νομοθετήματος επιβάλλει τη συστηματική διαβούλευση του υπουργείου με φορείς όπως το Ξ.Ε.Ε., προκειμένου να αποφευχθούν κενά και αδυναμίες, που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, που είναι κατά κοινή ομολογία ο πιο σημαντικός τομέας της εθνικής οικονομίας.

«Σε δύσκολη καμπή ο τουρισμός»

Συνοψίζοντας, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια δύσκολη και αποφασιστική για το μέλλον του καμπή, η οποία επιβάλλει την συνεργασία όλων, της πολιτείας, των φορέων, των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, προκειμένου ο ελληνικός τουρισμός να είναι σε θέση να δώσει την ώθηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Αίτημα για άμεση πλήρωση της θέσης της Αντζελας Γκερέκου

Τέλος με αφορμή την παραίτηση της αρμόδιας υφυπουργού Αντζελας Γκερέκου, ζήτησε την άμεση πλήρωση της θέσης της επισημαίνοντας ότι ο τουριστικός κλάδος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Την κ. Γκερέκου ο ξενοδοχειακός κόσμος θα την θυμάται με ευγενή συναισθήματα, αφού ήταν από τα άτομα που δούλεψαν εντατικά για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s