"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Ο απολογισμός της επίσκεψης Ερντογάν από τον Mehmet Ali Birand.


 

«Η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι το θέμα του εκ νέου προσδιορισμού των χωρικών υδάτων του Αιγαίου» γράφει στο άρθρο του ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand στην εφημερίδα Posta, με τίτλο «Αρχίζουν τα παζαρέματα γύρω από τα νερά του Αιγαίου».

Αυτοί, οι οποίοι αναφέρουν πως οι συνομιλίες της Αθήνας δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, προβαίνουν σε αδικίες. Διότι ακόμη και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν να είναι μισογεμάτες, το υπόλοιπο μισό ανοίγει το δρόμο της οικονομίας. Πιο σημαντικό ακόμη είναι ότι θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες και η χάραξη εκ νέου των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Εάν το θέμα αυτό διευθετηθεί, τότε θα διευθετηθεί πολύ πιο εύκολα και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου και το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα κάποιοι την αντιμετωπίζουν λέγοντας: «Προέκυψαν ιστορικά αποτελέσματα και όλα τα προβλήματα λύθηκαν». Άλλοι πάλι αναφέρουν: «Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, υπογράφηκαν συμφωνίες κενές περιεχομένου και επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τα ελληνικά ΜΜΕ να γίνουν εχθροί της Τουρκίας».

Κατά την άποψή μου, και οι δύο προσεγγίσεις είναι λανθασμένες. Τώρα θα ήθελα να σας μεταφέρω το πιο σημαντικό σημείο της επίσκεψης αυτής. Είναι ορθό ότι μέρος των 22 συμφωνιών που υπογράφηκαν, υπογράφηκαν για το θεαθήναι. Και αν ακόμη δεν τις υπέγραφαν, τίποτε δεν θα άλλαζε. Όμως, και αν ακόμη υποθέσουμε ότι μέρος των συμφωνιών αυτών δεν είναι και τόσο σημαντικό, οι υπόλοιπες θα καταστούν αιτία ώστε οι δύο χώρες να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, κατά την άποψή μου, η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι το θέμα του εκ νέου προσδιορισμού των χωρικών υδάτων του Αιγαίου. Πάνω στο θέμα αυτό δεν στάθηκαν και πολύ. Όμως, κάποιοι μου ψιθύρισαν ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα αρχίσουν σε μερικές εβδομάδες. Τα πάντα θα γίνουν φανερά μέσα στην περίοδο αυτή.

Τώρα, οι δύο πλευρές θα καθίσουν και θα προσδιορίσουν σε ποιο σημείο τα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα ανέρχονται στα έξι μίλια, στα τρία μίλια, στα δέκα μίλια και στα 12 μίλια. Αυτό μπορούμε να το αναφέρουμε ως ένα είδος παζαρέματος. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ορθό. Διότι το Αιγαίο είναι μια ιδιόμορφη θάλασσα.

Η Ελλάδα αναφέρει: «Βάσει των διεθνών συμφωνιών έχω το δικαίωμα να προσδιορίσω τα χωρικά μου ύδατα στα 12 μίλια». Έχουν δίκιο, όντως έχουν δίκιο. Όμως, τη στιγμή κατά την οποία το πραγματοποιήσουν, το Αιγαίο θα κλείσει για την Τουρκία. Αυτός, ακριβώς, είναι και ο λόγος της απόφασης της τουρκικής Βουλής το 1995 που το θεώρησε ως casus belli. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κατάσταση και λόγω του ότι δεν θέλουν να πιέσουν την Τουρκία προς ένα πόλεμο για τα 12 μίλια αναφέρουν: «Έχουμε το δικαίωμα, όμως δεν το χρησιμοποιούμε».

Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν λύνει και τα προβλήματα. Όσο δεν επιλύεται το θέμα των χωρικών υδάτων, μένει στο προσκήνιο και η ανώμαλη κατάσταση του εναέριου χώρου και βεβαίως της υφαλοκρηπίδας. Δεν μπορούν να παρεμποδιστούν οι αερομαχίες και οι εντάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη δεν λένε να τελειώσουν.

Στην Αθήνα, κατά τις εκεί επαφές, πραγματοποιήθηκε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ελήφθη απόφαση για τις συνομιλίες όσον αφορά το Αιγαίο.

Τώρα, οι αρμόδιοι των ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο στα οκτώ, σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο χάρτης αυτός θα δώσει την απάντηση και στις ανάγκες κάθε χώρας. Θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τόσο τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας, όσο και τις προσδοκίες της.

Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο, διότι το κλειδί είναι τα χωρικά ύδατα. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και, εφόσον απαιτηθεί, θα μεταβούν από κοινού στη Χάγη. Πριν κλείσω, θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής:

Μεταξύ των δύο ηγετών δημιουργήθηκε μια άκρως σημαντική προσέγγιση και μια χημεία. Οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να μην προκαλέσουν θλίψη στο Αιγαίο. Εδώ το πλέον δύσκολο σημείο είναι η ύπαρξη της ισορροπίας των αμοιβαίων υποχωρήσεων που θα γίνουν.

Σημασία έχει ποιος και πόση αυτοθυσία θα κάνει. Εάν, όμως, Τουρκία και Ελλάδα αρχίσουν και πάλι να λένε μεταξύ τους «όχι εγώ, αλλά εσύ πρέπει να κάνεις περισσότερες υποχωρήσεις», τότε θα επιστρέψουμε στο αρχικό μας σημείο»

ΠΗΓΗ

4 thoughts on “Ο απολογισμός της επίσκεψης Ερντογάν από τον Mehmet Ali Birand.

 1. Ξύπνησαν κι οι τούρκοι και ζητάνε να φάνε την Ελλάδα, όταν μόλις πριν από 20 χρόνια όταν έβλεπαν Ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν ήξεραν από που να φύγουν να κρυφτούν.
  Ποιός φταίει;
  Τι ζητήσαμε σαν Έλληνες;
  Να πάρουμε την Πόλη; Όχι!
  Να ελευθερώσουμε τα Μικρασιατικά πατρογονικά παράλια; Όχι.
  Να ελευθερώσουμε την Αγιά Σοφιά; Όχι.
  Να ελευθερώσουμε την Βόρειο Ήπειρο; Όχι
  Να μη παραδώσουμε σπιθαμή γαίας και ύδατος.
  Ζητήσαμε να κρατηθεί ακέραιη η Ελλάδα, αυτό και μόνο αυτό.
  Να μην ονομαστούν τα σκόπια Μακεδονία, τίποτα άλλο.
  Τι πετύχαμε;
  Απολύτως τίποτα!
  Που πήγαν οι θυσίες και οι κόποι των Ελλήνων χρόνια τώρα για να διατηρεί η μικρή μας Ελλάδα έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη;
  Τελικά τον διατηρούσαμε και τον διατηρούμε για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι τις ανάγκες της Ελλάδας, αφού για μας είναι άχρηστος όπως είπε πολύ σωστά ο Πάγκαλος.
  Ζητούνται Έλληνες ΡΕεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!

 2. Όλοι ζητάνε…

  Οι μογγόλοι θέλουν Θράκη, και το μισό Αιγαίο.

  Οι γυφτοσκοπιανοί σλάβοι θέλουν να βγούνε στο Αιγαίο λένε, κοινώς όλη τη Μακεδονία.

  Τα αλβανά, ξέχασαν τις βουταρίες με τις κονσέρβες και θυμήθηκαν πως ολόκληρη η Ηπειρο τους ανήκει.

  Πετάγεται το μουλοσπερμα ο Ερντογαν και λέει «ΠΑΜΕ ΧΑΓΗ» να διαπραγματευτούμε το ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ.

  Την ίδια ώρα εμας μας έχουν κατσικώσει στο σβέρκο έναν ΑΧΡΗΣΤΟ, ΑΝΙΚΑΝΟ με το ονομα ΠΑΓΚΑΛΟΣ που αν ζουσε σε μια άλλη χωρα τα μισά να ειχε πει και να ειχε κανει τωρα θα ήταν στη καλύτερη ΙΣΟΒΙΑ.

  ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΕΛΛΗΝΕΣ

 3. Αλήθεια βρε παιδιά, σκεφτείτε τι έπος του 40 θα γράφαμε σήμερα, αν είχαμε πολιτικές ηγεσίες σαν τις σημερινές.
  Το πιθανότερο είναι, να μιλάγαμε ακόμα Ιταλικά όλοι μας.
  Ε, λοιπόν τώρα όπως το πάνε, θα μιλάμε τούρκικα.
  Η εποχή μας είναι εποχή ΡΟΖ, ΓΚΕΪ, ΦΛΟΥΦΛΙΚΗ.
  Είμαστε άντρες….αλλά όχι ακριβώς, στο περίπου.
  Είναι δική μας η πατρίδα, αλλά όχι ακριβώς, στο περίπου.
  Είναι εχθροί μας οι τούρκοι, αλλά όχι ακριβώς, στο περίπου.
  Ολίγον έγκυος, ολίγον νεκρός, ολίγον από πατρίδα, ολίγον από Αιγαίο, ολίγον από Μακεδονία….
  Να μου πεις, έτσι που κατάντησε και η Ελληνική κοινωνία, είναι πια ώριμη να δεχτεί όλα τα περίπου και τα ολίγον. Όχι μόνο ωρίμασε, αλλά σάπισε κιόλας.
  Οικογένεια; Τρα-λα-λα
  Θρησκεία; Τρις Τρα-λα-λα
  Εθνική υπηρηφάνεια; Τι είναι αυτό, τρώγεται;
  Και άπειρα άλλα……..
  Έχει γίνει πολύ και καλή δουλειά τα τελευταία 30 χρόνια.
  Κύριε Αλί Μπιράντ, (όνομα κι αυτό…) όπως καταντήσουμε σαν Έλληνες, μάλλον θα φάτε καλά.
  Αλλά τα πάντα Ρει, ρόδα είναι και γυρνάει και αν πέρασαν εξουσίες που διέφθειραν και σάπισαν τον Έλληνα, άλλο τόσο θα περάσουν εξουσίες που θα ανασυγκροτήσουν τον Έλληνα και θα λήξει η ΡΟΖ εποχή μιας και δια παντός.

 4. Τι να πω παιδιά ? Να πάμε να πάρουμε τα όπλα από τα στρατεύματα , δεν μας μένει και πολλές άλλες λύσεις ! Θα μας πουλήσουν σκλάβους στους Τούρκους !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s