"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

STRATFOR: «Η Τουρκία δεν θα μειώσει τους εξοπλισμούς – Η Ελλάδα δεν είναι χρήσιμη για την Δύση»


Η Τουρκία δεν πρόκειται να μειώσει τις δαπάνες για εξοπλισμούς, αποφαίνεται σε έκθεσή του το εγκυρότερο αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής Stratfor (www.stratfor.com), ενώ ταυτοχρόνως διακρίνει ότι έχει εκλείψει η γεωστρατηγική χρησιμότητα της Ελλάδας για την Δύση!

Αποτιμώντας τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, το Stratfor γνωστό για την επιρροή του στην αμερικανική κυβέρνηση, εκτιμά ότι «η Τουρκία “χρύσωσε το χάπι” της Ελλάδας, παρέχοντάς της ουσιαστικά μόνο καθησυχαστικές υποσχέσεις, που έπεισαν την ελληνική πολιτική ηγεσία, παρά την απογοήτευση που νιώθουν οι Έλληνες πολίτες και οι στρατιωτικοί.»

«Η πιθανότητα μείωσης των τουρκικών εξοπλισμών είναι εξαιρετικά χαμηλή», υποστηρίζουν οι ερευνητές του Stratfor, «καθώς η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή».

«Η Ελλάδα» αναφέρει το Stratfor «δαπανά για την άμυνά της το υψηλότερο κατά κεφαλήν, ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, που διατηρεί δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε σχέση με την Πολωνία η οποία θεωρεί ότι πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που θα έχει να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό.

Οι υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της ανασφάλειας της χώρας σε σχέση με τον παραδοσιακό της αντίπαλο, την Τουρκία, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα τόσο σε έκταση και πληθυσμό όσο και στην οικονομία.

Ως αποτέλεσμα αυτού του φόβου η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα μεγάλο στόλο μαχητικών ο οποίος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επιχειησιακά και ποιοτικά επίπεδα στην Πολεμική της Αεροπορία, ο οποίος είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τη Γερμανία. Η ισχύς στον αέρα είναι εξαιρετικά σημαντικό τμήμα της ελληνικής αμυντικής στρατηγικής, και ιδιαίτερα πάνω από το Αιγαίο.

Ιστορικά η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιβιώσει με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες την στρατηγική της θέση, την προστάτευσαν από πιθανές απειλές».

Σύμφωνα με το Stratfor «Το σύγχρονο ελληνικό κράτος οφείλει την ανεξαρτησία του στην υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας η οποία επεδίωκε να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως μέσο για τον έλεγχο της περιοχής καθώς βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση τόσο από την τότε Οθωμανική Τουρκία όσο και την νεοανερχόμενη αυτοκρατορική Ρωσία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πιο πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ υποστήριξαν την Ελάδα ως τμήμα της Δύσης ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ να ελέγχεται και η Γιουγκοσλαβία στα Βαλκάνια. Με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής υπερδύναμης η Ελλάδα χάνει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων, αφού δεν χρησιμεύει πλέον σε κάποια.

Αυτό άφησε την ελληνική οικονομία να στηρίζεται σε δυο μόνο σημεία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τα οποία όμως δεν επαρκούν να καλύψουν το χάσμα των δαπανών για την άμυνα, αλλά και τις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα κατόρθωσε να επιζήσει δανειζόμενη, όμως αυτό συνέβαλε στη δημιουργία του σημερινού εφιάλτη, με την αύξηση του χρέους που οδήγησε στην σημερινή οικονομική κρίση.

Δεν αποτελεί έκπληξη η προθυμία της Αθήνας να συμφωνήσει σε αμυντικές περικοπές που έθεσε η Τουρκία. Όμως η πιθανότητα η Τουρκία να κάνει περικοπές είναι εξαιρετικά χαμηλή, λόγω των γεωπολιτικών ανοιγμάτων της Τουρκίας στον Καύκασο, τη Μαύρη θάλασσα και την Μέση Ανατολή».

Τα παραπάνω όχι απλώς δεν απέχουν από την πραγματικότητα, αλλά θα λέγαμε ότι οι ερευνητές του Stratfor, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, όσο πικρά για τα ελληνικά συμφέροντα και αν είναι ορισμένα πράγματα.

Το Stratfor δίνει και μία απάντηση για το πως έφτασε η χώρα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα: Η γεωστρατηγική-γεωπολιτική χρησιμότητα της Ελλάδας για την Δύση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που απλά αδιαφορούν για την στήριξη της. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν είμαστε χρήσιμοι στρατηγικοί σύμμαχοι για άλλες χώρες εκτός των Δυτικών: Ρωσία και Κίνα προσφέρουν άριστες προοπτικές για γεωστρατηγική και οικονομική σύμπραξη.

Και εδώ αποδεικνύεται ότι πέραν των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στην αλλαγή των παγκόσμιων ισορροπιών από το 1989 και μετά ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό και η ελληνική απραξία και η δουλικότητα της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής ελιτ, απέναντι στην Δύση που δεν έχει επιτρέψει στη χώρα να ασκήσει μία ανανεωμένη γεωστρατηγική πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής. Έτσι ώστε να δημιουργήσει πλέον τεχνητά και στην Δύση την ανάγκη να αποζητήσει ανανέωση των στρατηγικών της δεσμών με την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την μείωση των εξοπλισμών της Τουρκίας, φυσικά είναι ορθή η εκτίμηση του Stratfor, ιδιαίτερη χρήσιμοι για ανάλυση οι λόγοι τους οποίους επικαλείται – «η Τουρκία ως ανερχόμενη δύναμη έχει επεκτείνει τις γεωπολιτικές της δραστηριότητες στον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή» – αλλά στην Ελλάδα πέρα από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, την γνωστή ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών, και φυσικά τον γνωστό για τις απιθανολογίες του, πλην όμως αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο και την ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, δε νομίζουμε ότι υπάρχει Έλληνας πολίτης που να πιστεύει ότι η Τουρκία μπορεί να μειώσει τους εξοπλισμούς της.

Άρα ο κίνδυνος είναι, κυριολεκτικά, θανάσιμος: Μία πολιτική ηγεσία που πιστεύει τα λόγια του αντιπάλου και εργάζεται προς την κατεύθυνση αφοπλισμού της χώρας και ένας πονηρός αντίπαλος που έχει βρει μία κυβέρνηση που πιστεύει τα ευχολόγιά του και τα φληναφήματα περί «φιλίας» και «συνεργασίας» και εξοπλίζεται μέχρι να φτάσει την διαφορά ισχύος στο «κρίσιμο σημείο» και να κάνει πράξη τις πάγιες διεκδικήσεις του…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

8 thoughts on “STRATFOR: «Η Τουρκία δεν θα μειώσει τους εξοπλισμούς – Η Ελλάδα δεν είναι χρήσιμη για την Δύση»

 1. Αυτά να τα βλέπουν οι φιλοτουρκικοί (ανώμαλους τους λέω εγώ) που τα καταπίνουν αμάσητα !

 2. Tώρα τί έχουν νά μάς πούν οί αμερικανολάγνοι αντλαντιστές; τσιράκια καί μισθοδοτούμενα παπαγαλάκια τής Ουάσιγκτον; Αυτοί σάν π.χ. ΕΛΙΑΜΕΠ επιβάλλουν τούς σχεδιασμούς καί τούς στόχους τών υπερατλαντικών αφεντικών τους ώς ΕΞΩΤΡΕΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΘΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ [ Π.Χ. κάποιος κύριος Μάζης μάς έλεγε πρό ημερών ότι οί Ελληνορωσσικές σχέσεις στά εξοπλιστικά μέχρι ενός ορίου!!!] . Ενώ κάποιος άλλος στρατιωτικός αναλυτής Κός Δρούγος εκστασιάζεται σέ ότι αμερικανικό οπλικό σύστημα καί θεωρεί άχρηστα όλα τά άλλα!! Αλλά καί μέσα στίς ΕΔ υπάρχουν αντιπρόσωποι τών αμερικανικών συμφερόντων ποιοί είναι; Αυτοί πού άφησαν ασυντήριτα γιά νά τά αποσύρουν τά zubr [ καί δήλωναν ανοιχτά τήν πρόθεση τους άλλωστε.]. Αυτοί πού άφησαν καί τά s300 νά σαπίζουν μέ τήν προσδοκία τής απαξιώσης καί τελικά τής απόσυρσης τό ίδιο καί γιά τά ΤΟR MI. Γιατί αυτό; Α. Στήν επερχόμενη Ελληνοτουρκική σύρραξη μέ τά συστήματα αυτά μάς δίνουν ισχύ πυρός καί τά νεοθωμανικά σχέδια θά βυθίζοταν στά Αιγαιοπελαγίτικα νερά. Β. Οί νενέκοι αυτοί δουλόφρονες έχουν εθιστεί πλέον στήν αμερικανολαγνεία. Γ. Καί βρίσκεται έν ισχύ βεβαίως ο σκύλος έκεί τόν ταίζουν εκείνους υπερασπίζεται καί μέ τό γαυγισμά του. Διαφωνείτε φίλτατοι;

 3. ΣΤΌ Γ = νά συμμπληρωθεί ή φράση ή λαική παροιμία. Στό αντλαντιστές = νά διαβαστεί ατλαντιστές ΕΞΩΤΡΕΙΚΗ = νά διαβαστεί Εξωτερική

 4. «…έχει εκλείψει η γεωστρατηγική χρησιμότητα της Ελλάδας για την Δύση!»
  Γι’ αυτό κάνατε την ΔΥΣΗ σαν σκ@τ@ στα μούτρα σας;
  Την γεμίσατε μουσουλμάνους και κοντεύει να γίνει Ισλαμική δημοκρατία.
  Φιλότουρκοι μέχρι το κόκαλο οι Αμερικανοί, όπως πάντα άλλωστε, δεν είναι καινούριο.
  Είναι δυνατόν να πιστεύουν αυτά που γράφουν οι φίλοι μας και σύμμαχοι;
  Η ΣΟΥΔΑ που είναι; Στην Κίνα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 5. ΕΧΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΛΛΑ ΗΓΗΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ,ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΑΛ ΚΑΠΟΝΙΔΕΣ ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΜΑΚΑΚΕΣ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΕΣ,ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ,ΤΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ.-

 6. Φίλτατε ΚΩΣΤΑ Π.Χ. χρόνια σου πολλά πολύχρονος γιά τή γιορτή σου. Αλλά από τήν τοποθέτηση μου αυτό κατάλαβες; ότι επιτίθεμαι κατά τού αμερικανικού λαού; Σαφώς καί τό πρόβλημα μας είναι ή ανθελληνική πολιτική τής αμερικανικής ηγεσίας. Όμως τό θέμα μέ τούς Τούρκους είναι έν μέρει όμοιο. Γιατί δέν έχουμε μόνο τήν εχθρική ηγεσία ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ! Είναι αυτός ό »φιλήσυχος» Τούρκος πού τό 74 ΒΙΑΖΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ. Είναι ό ίδιος πού σέ πιθανή επανάληψη εισβολής σέ κάποιο Ελληνικό έδαφος τό θεωρεί αυτονόητο νά κάνει τά ίδια. Τόν οδηγεί ΤΟ ΜΙΣΟΣ [δές τά σχολικά του βιβλία : ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ] τήν ώρα πού έμεις οί » προοδευτικοί » αποφλοιώνουμε τήν ιστορική μας μνήμη. Η σφαγή στήν αποβάθρα τής Σμύρνης τήν ονομάσαμε …..συνωστισμό γιά καλοκαιρινή κρουαζιέρα! Γιά νά μήν ενοχληθούν Ό αρχισφαγέας τού Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, Κεμάλ καί οί τσέτες του. Καί ΤΟΝ ΤΙΜΑΜΕ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!! ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!!!!!

 7. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει δραστηριοτητες και με Κινα και με Ρωσία.Πρωτίστως ομως χρειάζεται εσωτερική ανασυνταξη και νεα μυαλα, νεες ιδεες.Οι ανθρωποι που δημιουργησαν, ή συμμετείχαν στη χρεοκοπία της χώρας ΔΕΝ μπορούν να δώσουν λύση.

 8. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ,ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΠΑΝΩ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΧΜΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΙΣΑ,ΙΣΑ {ΣΧΕΔΟΝ}, ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ,ΑΠΛΑ ΕΤΣΙ ΕΓΩ ΤΑ ΒΛΕΠΩ,ΕΣΤΩ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΕΧΩ ΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥMO alien,ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΟΥ ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ,ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ,ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΟΙΟ ΣΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ,ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ,ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ,ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΣΟΒΑΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ,ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ,ΓΕΙΑ.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s