"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / Σκόπια

Καταλήγουμε στο …«Βόρεια Μακεδονία»;


Η κακή οικονομική συγκυρία έχει παγώσει τη δι­αδικασία επίλυσης της ονομασίας της γειτονι­κής χώρας αναφέρουν τα σκοπιανά ΜΜΕ. Η ελληνική κυβέρ­νηση θα κινήσει τις διαδικασίες επί­λυσης του ζητήματος τους επόμε­νους μήνες εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αφού αυτή η στασιμότητα ίσως να είναι επιβλαβής για τα εθνι­κά συμφέροντα. Η ονομασία που παί­ζει έντονα στο τραπέζι των διαπραγ­ματεύσεων είναι αυτή της «βόρειας Μακεδονίας».

Προβληματισμός επικρατετεί από την πλευρά των ξένων. Η βραδύτηταστη διαδικασία των διαπραγματεύ­σεων για το ζήτημα της ονομασίας και η στασιμότητα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, όσο και για τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα, εκτί­μησε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Έρβαν Φουερέ, εκ­φράζοντας ωστόσο τη πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα».

Αυτό δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι επιζη­τούν και αυτοί άμεση επίλυση στο ζή­τημα παρά τις όποιες ενστάσεις μπο­ρεί να έχει η Ελλάδα για τον τρόπο επί­λυσης του. Τη στήριξη των ΗΠΑ στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον στη διάρκεια συναντήσεων που είχε στα Σκόπια.

«Το ζήτημα της ονομασίας είναι καθοριστικό για την απεμπλοκή των διαδικασιών ευρωατλαντικής ενσωμά­τωσης της»Μακεδονίας» και γι’αυτό η χώρα πρέπει να εργαστεί εποικο­δομητικά για την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα. «Οταν συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ θα είναι σθεναροί υποστηρι­κτές της συμφωνίας που θα επιτευ­χθεί», ανέφερε ο Γκόρντον.

Συνάντηση Παπανδρέου –Γκρουεφσκι.

Μια αυθόρμητη συνάντηση είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Σκοπια­νός ομόλογος του στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Ευρω­παϊκής Ένωσης- Λατινικής Αμερικής. Οι δύο άνδρες δεν είχαν προγραμμα­τισμένη συνάντηση όμως κατάφεραν να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας και οι δύο την ελπίδα να επιλυθεί το πρόβλημα γρήγορα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας και η κατά­σταση στις δύο χώρες. Έγινε λόγος για την οικονομική κρίση στην Ελλά­δα και τα προβλήματα που αντιμετω­πίζει η ΠΓΔΜ, καθώς και κατά πόσο τα θέματα αυτά μπορούν να αποτε­λέσουν «εμπόδιο» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών εξέφρασαν την ελπίδα και τη βούληση να διευθετηθεί το ζήτημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την προσήλωση τους στις διαπραγματεύσεις και την ετοιμό­τητα τους για περαιτέρω απευθείας συ­ναντήσεις, καθώς και για την ολοκλή­ρωση της διαδικασίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις προο­πτικές της περιοχής και την ανάγκη ενσωμάτωσης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του Νικόλα Γκρουεφ­σκι αναφέρθηκε ότι η συνάντηση ήταν «αυθόρμητη» και τη χαρακτήρισαν ως «εγκάρδια».

Ο Νίκολα Γκρουεφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήθηκε με άλλους αρχηγούς κρατών και κυ­βερνήσεων, καθώς και μ£ τον πρό­εδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι από τον οποίο ζήτησε στήριξη για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εφημερίδα: ΤΟ ΑΡΘΡΟ – ΣΕΛ.14

One thought on “Καταλήγουμε στο …«Βόρεια Μακεδονία»;

  1. Καλά , που αλλού θα καταλήξουμε με τέτοια κυβέρνηση ? Τόσα πούλησε στους Τούρκους , στα Σκόπια θα κωλώσει ?

    Να μην καεί η Βουλή , μόνο αυτοί πού είναι μέσα !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s