"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ

Κορέα: Φόβοι για θερμό επεισόδιο


Ευρείας κλίμακας γυμνάσια διεξάγει το πολεμικό ναυτικό της Νοτίου   Κορέας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με την Πιονγκγιάνγκ

Ορατός όσο ποτέ άλλοτε είναι ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου ανάμεσα στη Νότιο και τη Βόρειο Κορέα, προειδοποιούν οι αναλυτές, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως επεσήμαναν χθες τα ΜΜΕ, το Πολεμικό Ναυτικό της Σεούλ ξεκίνησε ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα εντείνοντας τη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση της Πιονγκιάνγκ για «πλήρη ακύρωση» της συμφωνίας που ίσχυε μέχρι πρότινος και είχε στόχο την αποτροπή τυχαίων αψιμαχιών με τον Νότο.

Ευρείας κλίμακας γυμνάσια διεξάγει το πολεμικό ναυτικό της Νοτίου Κορέας, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με την Πιονγκγιάνγκ

Παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς παρατηρητές θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να ξεσπάσει «ολοκληρωτικός πόλεμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές (οι οποίες δεν έχουν υπογράψει επίσημη συνθήκη ειρήνης μετά τον πόλεμο του 1950-1953), οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων, ειδικά στην αμφισβητούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ναυτικά γυμνάσια, τα οποία διεξάγει η Νότιος Κορέα και ξεκίνησαν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπ. Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη χώρα, εξόργισαν την Πιονγκιάνγκ, η οποία απάντησε άμεσα ακυρώνοντας τη συμφωνία που είχε στόχο την πρόληψη κάθε ένοπλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βορείου Κορέας προειδοποίησε τη Νότιο Κορέα για «άμεση επίθεση» σε περίπτωση που παραβιαστούν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στην Κίτρινη Θάλασσα. Εν τω μεταξύ, η Κίνα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ αλλά και από περιφερειακές δυνάμεις, ώστε να πάρει ξεκάθαρη θέση στην υπόθεση εγκαταλείποντας την πάγια πολιτική «διατήρησης ισορροπιών» με την Πιονγκιάνγκ, της οποίας είναι ουσιαστικά ο μοναδικός σύμμαχος.

Οπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, η στάση του Πεκίνου θα κριθεί σήμερα, όταν θα φτάσει στη Σεούλ ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής.

Υπενθυμίζεται πως η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες ξέσπασε πριν από περίπου δέκα ημέρες, όταν διεθνή έρευνα ειδικών υποστήριξε στα συμπεράσματά της ότι η βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας τον περασμένο Μάρτιο, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 46 ανθρώπους, οφείλεται σε βορειοκορεατική τορπίλη.

Η Σεούλ έχει ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγκιάνγκ, ωστόσο παραμένει αβέβαιη η στάση που θα τηρήσουν τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπ. Εξωτερικών, Ρώσοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα πορίσματα της έρευνας, ώστε να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για τα αίτια της βύθισης της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Chenoan». Οπως επεσήμανε, η στάση του Κρεμλίνου θα εξαρτηθεί από το εάν θα προκύψουν οι απαραίτητες αποδείξεις για την εμπλοκή της Πιονγκιάνγκ στο περιστατικό.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

xaritatou@pegasus.gr

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε