ΕΛΛΑΔΑ

Διχασμένοι οι νομικοί για τον Μαντέλη.


Εμπίπτει ή όχι στις διατάξεις περί παραγραφής;

 

Προβληματισμός για το εάν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που βαρύνει εδώ και λίγα 24ωρα τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, εμπίπτει ή όχι στις διατάξεις περί παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών επικρατεί σε νομικούς κύκλους.

Μερίδα δικαστών αλλά και δικηγόρων  υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αδίκημα έχει υποπέσει σε παραγραφή ενώ κάποιοι άλλοι έχουν την νομική άποψη στη περίπτωση του Τάσου Μαντέλη το αδίκημα είναι διαρκές και δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Και αυτό διότι ο πρώην υπουργός εξακολουθεί να διαχειρίζεται ως σήμερα που δεν φέρει την ιδιότητα του πολιτικού προσώπου, τα χρήματα που έλαβε από τη Siemens και τα οποία σύμφωνα με την ομολογία του στη Βουλή είναι τουλάχιστον 200.000 μάρκα.

Η διάσταση απόψεων που υπάρχει φαίνεται να καθυστερεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και την έκδοση του βουλεύματος με το οποίο θα κριθεί εάν πρέπει ή όχι να επικυρώνεται ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που έχει επιβληθεί στον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σημίτη.

Πρόκριμα για τη νομική ερμηνεία που θα επικρατήσει, εντός των δικαστικών κύκλων, αναμένεται να είναι η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Κ. Χατζίκου, εντός των επόμενων ημερών, στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο σχετικά με την επικύρωση της διάταξης απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πάντως, μέχρι την έκδοση του βουλεύματος που αναμένεται μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες δεν αναμένεται να κληθεί ο κύριος Μαντέλης για απολογία για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα.

Ο κ. Μαντέλης εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε βρίσκεται αντιμέτωπος και με το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας στα μητρώα του οποίου είναι εγγεγραμμένος ως δικηγόρος. Με απόφαση του πρόεδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού, ο πρώην υπουργός παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας και ειδικότερα για αναξιοπρεπή συμπεριφορά. Ο κ. Μαντέλης έχει κληθεί μέχρι τις 8 Ιουνίου να παρέχει εξηγήσεις στα πειθαρχικά όργανα του Συλλόγου.

Εν τω μεταξύ, στην ειδική ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα  κατέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. Κλήθηκε ως μάρτυρας για  τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού.

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Διχασμένοι οι νομικοί για τον Μαντέλη.

 1. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΨΕΥΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ… ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ… ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ , ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΕΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ Η ΟΧΙ. ΕΛΕΟΣ!! ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕ ΛΑΙΚΕ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΩΡΑ?? ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ «ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ»
  ΑΣ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

 2. Νομίζω ότι θα πάμε για μεγάλες ταραχές αν δεν γεμίσουν τις φυλακές σύντομα. Αυτή τη φορά λαός, στρατός και στυνομία δεν πρόκειται καθόλου να στραφούν ο ένας έναντι του άλλου. Τσάμπα έδωσαν τα λεφτά τους οι Αμερικάνοι για τις εκπαιδεύσεις των Ελλήνων παρακρατικών στην Χαλκιδική. Η εποχή του εθνικού διχασμού δεν υπάρχει πλέον. Βλέπω πρώτοι πρώτοι οι ματατζίδες να δέρνουν τα λαμόγια. Αρκετά έχουν τραβήξει τόσα χρόνια με τις ανώμαλες διαταγές που τους στέλνει το πρασινομπλέ σύστημα.

 3. Να προσέλθει ο Τσουκάτος και να εξηγήσει τι έγινε με το ένα εκατομμύριο μάρκα που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
  Είναι ηλίου φαεινώτερο πως προσπαθούνε να κουκουλώσουνε το σκάνδαλο της siemens για να μην μάθουμε τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Γερμανική εταιρία.
  Ο Παπανδρέου είναι και αυτός υπόλογος, ο Σημίτης, ο τσοχατσόπουλος, ο Λαλιώτης και αρκετοί άλλοι γνωρίζουν και πρέπει να μιλήσουν.
  Η απεγνωσμένη προσπάθεια των πράσινων ΜΜΕ που θέλουν να πνίξουν το σκάνδαλο, επιτίνει το πρόβλημα και κάνει επιτακτική την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως.
  Όλο το ΠΑΣΟΚ είναι ένοχο και πρέπει να δώσει εξηγήσεις, και κυρίως να τοποθετηθεί πως ο Τσουκάτος είπε χωρίς να αφήσει τυχόν υπονοούμμενα πως τα χρήματα που πήρε προορίζονταν για τα ταμεία του κόμματος;…
  Ο Παπανδρέου δεν μπορεί να μιλάει για την ώρα του δικαστή και να αφήνει απέξω το κόμμα του που είχε άμεσες οικονομικές σχέσεις με τη siemens…
  Μέρος του ΠΑΣΟΚ είναι βουτυγμένο στη διαφθορά και ο χρόνος γι’ αυτό αρχίζει να μετράει αντίστροφα, με το σάπιο κομμάτι του να επιμένει να μιλάει τη διπλή γλώσσα της υποκρισίας και το άλλο να κάνει πως δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα, υποκύπτοντας στη λαγνεία της εξουσίας.
  Τα πράσινα ΜΜΕ δεν πρόκειται να σώσουν τα προσχήματα καθώς η αλήθεια είναι ένας βρόγχος που αργά και σταθερά τείνει να καταστήσει ανήμπορο το κόμμα που πήρε την εξουσία με ψέμματα και υποσχέσεις το 2009.
  Όλα τα κανάλια να μιλούν μόνο υπερ του ΠΑΣΟΚ, δεν φτάνει να σωθεί το κυβερνών κόμμα, καθώς ο χρηματισμός από τη siemens το αφορά εξ’ ολοκλήρου και κανείς δεν μπορεί να ποιεί την νύσσα και να λέει ότι δεν άκουσε η δεν καταλαβαίνει.
  Κόμμα που χρηματίστηκε και αυτό είναι ξεκάθαρο δεν μπορεί να κυβερνάει, δεν μπορεί να κόβει μισθούς και συντάξεις, δεν μπορεί να μιλάει για διαφάνεια, δεν μπορεί να πάιρνει σκληρά οικονομικά μέτρα, αφού το ίδιο έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του.
  Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κατηγορούμενος και πρέπει να απολογηθεί για όλα όσα έχει κάνει. Κατηγορούμενος και ένοχος αφού υπουργοί του ομολόγησαν δωροδοκία για τους ίδιους, αλλά και για το κόμμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s