ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σε ετοιμότητα και για κυβερνοπόλεμο.


Ρεπορταζ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ L ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ leoHufablaveris@apogevmatini.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑΣ «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2010»

Τα πρώτα εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα, ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης εθνι­κής ασκήσεως κυβερνοάμυνας (Cyber Defencc) «Πανάπτης 2010·, έναντι επιχειρήσεων κυβερνοπο- λέμου {Cyber Warfare), εξήχθη­σαν από την αποενημέρωση της ασκήσεως που πραγματοποιήθη­κε από το ΓΕΕΘΑ το διάστημα 18-20/5/2010.

Και αυτό γιατί από την άσκη­ση εντοπίστηκαν οι απαιτήσεις που είναι αναγκαίο να πληρούνται ώστε να αντιμετωπισθεί και να εξουδετερωθεί η αναδεικνυόμενη στο πεδίο του κυβερνοχώρου απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, παρέχοντος παράλληλα στο ασκούμενο προσωπικό τη δυνατότητα εξάσκησης σε ενδεικτικά τεχνικά αντικείμενα.

Αφορμή για τη σχεδίαση και εκτέλεση της προαναφερθείσας ασκήσεως αποτέλεσε αφενός το γεγονός ότι στην εποχή μας μία πολιτεία εξαρτάται όλο και περισσότερο από ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες δημόσιας λειτουργίας παρέχονται μέσω αυτών (π.χ. ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τράπεζες, κυκλοφορία κλπ.), και αφετέρου ότι πριν από τη ρωσική επίθεση κατά της Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008 τα πρώτα που δέχτηκαν τη ρωσική ηλεκτρονική επίθεση ήταν τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά συστήματα της Γεωργίας.

Με τον τρόπο αυτό ο κυβερ­νοχώρος αναδεικνύεται σταδιακά στην εποχή μας σ’ ένα τέταρτο πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων, δίπλα στα υπάρχοντα παραδοσιακά τρία (ξηρά, θάλασσα, αέρας). Η άσκηση «Πανόπτης 2010» διοργανώθηκε υπό το συντονισμό της αρμόδιας Διευθύνσεως Κυβερνο­άμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, σε συνέχεια της πρώτης επιτυχούς ελληνικής συμμετοχής σε ανάλογη άσκηση του NATO (NCDEX- 09) το Νοέμβριο 2009, και με την ενεργό συμμετοχή των τριών Κλάδων των Ε.Δ., φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΕΥΠ, υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα,  καθώς και -για πρώτη φορά- της ακαδημαϊκής κοινότητας).

Σκοπός της ασκήσεως ήταν, μεταξύ των άλλων, ο συντονισμός αντιμετωπίσεως απειλών κυβερνοπολέμου, η ανάδειξη δυσχερειών και ελλείψεων αναφορικά με τις υφιστάμενες δυνατότητες διεξαγωγής επιχειρήσεων κυβερνοά­μυνας στη χώρα, για την ανάπτυξη και βελτίωση αναγκαίων δομών, οργάνωσης, τυποποίησης διαδικασιών και μηχανισμών λήψεως αποφάσεων, προαγωγής της συνεργασίας και του συντονισμού μετα­ξύ των Ε.Δ. και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, αλλά και του ιδιωτικού, όπου απαιτείται, οι οποίες εμπλέκονται στο αντικείμενο της ασκήσεως και στην αντιμετώπιση σχετικών περιστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια της ασκήσεως δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων στους ασκούμενους, αλλά εκτελέστηκαν σε πραγματικό χρόνο, ώστε να δημιουργηθούν κατά το δυνατόν προϋποθέσεις ρεαλισμού στην ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών για την αντιμετώπιση τους.

Σύμφωνα με το σενάριο της ασκήσεως, αυτή εξελίχθηκε στη βάση μιας συνεχώς επιδεινούμενης καταστάσεως, με προσβολή των στόχων, μεταξύ των οποίων πληροφοριακές και φυσικές υποδομές, κάτι που προκάλεσε σταδιακή διατάραξη της εύρυθμης λεπτουργούς του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα τη σοβαρή και άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, και ενώ αυτά συνέβαιναν στο εσωτερικό της χώρας, στο εγγύς γεωπολιτικό περιβάλλον διαμορφωνόταν κατάσταση δημιουργίας προκλητικοί ενεργειών εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με άμεση πιθανότητα να ξεσπάσει ένα «θερμό επεισόδιο» ή ακόμα και σύρραξη (κατά το παράδειγμα της Γεωργίας που προελέχθη).

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΣΕΛ 11

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s