ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Κύπρος / Τουρκία

Το Καστελλόριζο, ο Τάσσος και η κυβέρνηση Καραμανλή.


Δεν οριοθετήθηκε η ΑΟΖ με την Κύπρο για να μην ενοχληθεί η Άγκυρα.

Η Τουρκία θεωρώντας ότι το Καστελόριζο (όπως και τα νησιά του Αιγαίου) δεν έχει υφαλοκρηπίδα προσπάθησε και με την απειλή βίας να ακυρώσει κάθε προσπάθεια για τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ομως η Κυπριακή Δημοκρατία επί Τάσσου Παπαδόπουλου κατάφερε, παρά τις πιέσεις, να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τον Λίβανο, ενώ το συνεχές αίτημα του Παπαδόπουλου προς τον πρώ­ην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να οριοθετηθεί η ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου (που θα τέμνονταν και θα δημιουργούσαν μια τεράστια ζώνη ερευνών) δεν βρήκε ανταπόκριση για να μην ενοχληθεί η Τουρκία! Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που δεν έχει ορίσει τις ΑΟΖ. Εξαίρεση μοναδική είναι η συμφωνία είναι με την Ιταλία του 1978 και η συμφωνία με την Αλβανία, που ως γνωστόν ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της γει­τονικής χώρας, με την Ελλάδα να καθυστερεί περισσότε­ρο από έξι μήνες να φέρει στη Βουλή μια συμφωνία που είχε υπογράψει και τώρα περιμένουμε τι ακριβώς θέλουν τα Τίρανα χωρίς να αναλαμβάνουμε κάποια πρωτοβουλία.

Εφημερίδα: VETO – ΣΕΛ.33

One thought on “Το Καστελλόριζο, ο Τάσσος και η κυβέρνηση Καραμανλή.

  1. Το ερώτημα που απασχολεί όλους μας είναι για πόσο ακόμη θα παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τους Τούρκους. Η γνώμη μου είναι για λίγο ακόμη, αλλά με τι τίμημα. Σαν Έλληνας ελπίζω πάντα, αλλά δυστυχώς όλα δεν εξαρτώνται απ την ελπίδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s