ΔΙΕΘΝΗ

Οξεία κριτική από το STRATFOR στο Ισραήλ για τη σχεδίαση και εκτέλεση της επιχείρησης


Iδιαίτερα επικριτικό είναι τo ινστιτούτο γεωπολιτικών μελετών STRATFOR σε ότι αφορά την σχεδίαση και εκτέλεση της επιχείρησης από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Θεωρεί ότι χρησιμοποιήθηκαν λάθος μονάδες, με λάθος εξοπλισμό και ότι εν τέλει τους «ξέφυγε η κατάσταση από τον έλεγχο τους» με αποτέλεσμα να παγιδευτούν στο επικοινωνιακό τέχνασμα της Τουρκίας. Ας δούμε τα κυρότερα σημεία της κριτικής του STRATFOR, που δημοσιεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα το defencenet.gr:»Η επιχείρηση νηοψίας των πλοίων του στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα ξεκίνησε με την αποστολή μία λέμβου επανδρωμένης με κομάντος, από την ισραηλινή κορβέτα που παρακολουθούσε τα συγκεκριμένα πλοία από κάποια απόσταση.

Oι άνδρες της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του ισραηλινού Ναυτικού Shayetet 13, που επιβιβάστηκαν στο πλοίο MV Mavi Marmara τα ξημερώματα της 31ης Μαίου ήταν εξοπλισμένοι βασικά με paintball guns, ενώ διέθεταν και πιστόλια για την προσωπική τους ασφάλεια.

Εδώ όμως τίθενται δύο ερωτηματικά, το πρώτο είναι ότι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχουν paintball guns τα οποία να έχουν μετατραπεί ώστε να μπορούν να βάλουν πλαστικές σφαίρες.

Εάν οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη θανατηφόρα όπλα (σ.σ.: το αποκάλυψε χθες πρώτο το defencenet.gr), οι παράμετροι για την αποτελεσματική εξουδετέρωση των αντιπάλων βασίζονται στο βλήμα που χρησιμοποιείται και στην κινητική ενέργεια με την οποία αυτό εκτοξεύεται από το όπλο. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση τα paintball guns και τα βλήματα που χρησιμοποιούνται δεν διαθέτουν αυτές της ιδιότητες.

Αν και υπάρχει η πιθανότητα να χρησιμοποιήθηκαν από τους Ισραηλινούς paintball guns, θα ήταν όμως αρκετά παράξενο για τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις να ελέγξουν ένα πλοίο με 600 επιβάτες συγκεντρωμένους σε ένα τόσο μικρό χώρο, μόνο με τη χρήση μέσων σαν τα paintball guns, ειδικά για μία χώρα σαν το Ισραήλ με μεγάλη εμπειρία στον έλεγχο ταραξιών. 

Είναι όμως πιθανόν οι πληροφορίες αυτές να είναι τελικά αληθείς όμως αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια είναι ότι οι ειδικές δυνάμεις υποεκτίμησαν την αντίδραση που θα συναντούσαν από τους επιβάτες του πλοίου, οι οποίοι φάνηκαν να είναι προετοιμασμένοι για μια αντιπαράθεση με του Ισραηλινούς κομάντος.

Θεωρείται μάλλον δύσκολο για τους Ισραηλινούς να μην γνωρίζουν ότι σε ένα πλοίο που οι επιβάτες του προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου, δεν θα υπήρχαν κάποιοι που θα ήταν προετοιμασμένοι να αντιδράσουν βίαια στην όποια επέμβαση των ισραηλινών κομάντος. 

Από την πλευρά του το Ισραήλ προσπαθεί να μειώσει την παλαιστινιακή προπαγάνδα στα ΜΜΕ η οποία επισημαίνει ότι η ισραηλινή επιδρομή ήταν μία επίθεση σε άοπλους πολίτες, ανακοινώνοντας ότι οι κομάντος ήταν εξοπλισμένοι με paintball guns και ότι χρειάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για την προσωπική τους ασφάλεια. Σε τελική ανάλυση όμως η όλη κατάσταση τέθηκε σε λειτουργία με στόχο την πρόκληση ευρύτερων γεωπολιτικών συνεπειών.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ακτιβιστές έθεσαν το κατάλληλο δόλωμα ώστε οι Ισραηλινοί να αντιδράσουν με τρόπο πέραν του αποδεκτού. Όπως τελικά αποδείχτηκε το Ισραήλ έπεσε στην παγίδα, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των πολιτικών και του κόσμου στους δρόμους των πόλεων της Ευρώπης της Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής.

Τέλος το πλέον αξιοπρόσεκτο όσον αφορά την επιχείρηση αυτή ήταν ότι το Ισραήλ με την τεράστια εμπειρία του στη χρήση μη θανάσιμων όπλων και στον έλεγχο ταραξιών, αποφάσισε να στείλει σε αυτή την αποστολή, την καλύτερα εκπαιδευμένη ομάδα ειδικών δυνάμεων, η οποία όμως δεν είναι εκπαιδευμένη για αυτό το είδος αποστολής.

Ανεξαρτήτως όμως αν οι άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων ήταν εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων σαν και αυτή που συνάντησαν πάνω στο MV Mavi Marmara η ουσία είναι ότι οι άνδρες αυτοί βρέθηκαν σε μία εξαιρετικά μειονεκτική θέση».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s