"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ / ΗΠΑ / ΙΣΡΑΗΛ

Διχασμένα τα αμερικανικά ΜΜΕ για την ισραηλινή επίθεση.


Kαι για την κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

 

Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ διαφοροποιούνται από την παραδοσιακή φιλική στάση απέναντι στο Ισραήλ και συνάμα όσα ΜΜΕ συνεχίζουν να εκφράζουν την πάγια πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο εβραϊκό κράτος εμφανίζονται έντονα επικριτικά έναντι των τουρκικών αντιδράσεων.

Η εφημερίδα «New York Times», με κύριο άρθρο της, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ χειρίστηκε την αντιπαράθεση με τη διεθνή νηοπομπή», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τις συγκεκριμένες επιλογές των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας».

Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας αναφέρει ότι «το Ισραήλ έχει μεν δικαίωμα να σταματήσει την εισαγωγή όπλων στη Γάζα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα πλοία μετέφεραν τέτοιο φορτίο».

Επίσης, τίθεται το ευρύτερο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας, κάτι που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα «παντελώς άδικος, ο οποίος διακινδυνεύει την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ».

Τέλος, καλείται η αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια «πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, αφενός με το να στηρίξει μια αμερόληπτη διεθνή διερεύνηση των γεγονότων και αφετέρου να συνταχθεί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει δια παντός τον αποκλεισμό της Γάζας».

Στο ίδιο πνεύμα υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα και αναλύσεις, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και εκείνα που όχι μόνο δικαιολογούν την ισραηλινή επίθεση, αλλά επικρίνουν την τουρκική αντίδραση.

«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ο νόμος των μη προμελετημένων συνεπειών βρίσκεται πάντοτε εν ισχύ στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται σε σχετική ανάλυση των γεγονότων στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ενώ σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ ήδη προετοιμάζονται για αντιπαράθεση με τους εταίρους τους στο ΣΑ του ΟΗΕ, δεδομένου ότι δεν συμφωνούν στη διεξαγωγή διεθνούς διερεύνησης των γεγονότων».

Σε κύριο άρθρο της «Νιου Γιορκ Ποστ» χαρακτηρίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν «υποκριτής» και παράλληλα η σύνταξη της εφημερίδας καλεί το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να μην αλλάξουν πολιτική στη Μέση Ανατολή «υποκύπτοντας σ’ αυτούς που στοχεύουν στην καταστροφή του Ισραήλ και της εκρίζωσης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την περιοχή, οι οποίοι», όπως σημειώνεται «υποκίνησαν την αποστολή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα».

Ο γνωστός αρθρογράφος Τόμας Φρίντμαν με άρθρο του στη «New York Times» απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση Ομπάμα να μεσολαβήσει προκειμένου «να επαναφέρει στην τάξη δύο παραδοσιακούς και εξίσου κρίσιμους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία και το Ισραήλ». Ο κ. Φρίντμαν επισημαίνει ότι «τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία έχουν χάσει την αίσθηση της ισορροπίας».

Στη συνέχεια, αν και υπερθεματίζει την άποψη περί «κρίσιμου ρόλου» της Τουρκίας ως «γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης», ο Αμερικανός αρθρογράφος εκτιμά ότι «η ανησυχία για τη Γάζα είναι δυσανάλογη σε σχέση με άλλα τρομερά συμβάντα στην περιοχή (ανάμειξη της Συρίας στη δολοφονία του πρωθυπουργού του Λιβάνου, θανατηφόρα καταστολή διαδηλώσεων υπέρ του δικαιώματος καταμέτρησης των ψήφων από το καθεστώς του Ιράν)», καλώντας την χώρα αυτή (Τουρκία) «να μη θυσιάσει το ρόλο της ως γέφυρας στο βωμό της προσέγγισης με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο».

Για την στάση του Ισραήλ, ο κ. Φρίντμαν καταλογίζει ως «αποτυχία των Ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να αποφύγουν τη βίαιη αυτή αντιπαράθεση», καλώντας το Ισραήλ να εμπλακεί με «περισσότερο εποικοδομητικό τρόπο» στις προσπάθειες για τον «τερματισμό της πολιορκίας» της Γάζας. Επίσης, αναφέρει ότι «η χρονική αυτή στιγμή προσφέρεται ως κατάλληλη ευκαιρία, δεδομένου του φόβου του Αραβικού κόσμου για το Ιράν».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

One thought on “Διχασμένα τα αμερικανικά ΜΜΕ για την ισραηλινή επίθεση.

 1. Ο Στέλιος Βάσκος αρχίζει το μεσημέρι το Τρίκαλα – Βουλγαρία – Τουρκία – Τρίκαλα με ποδήλατο χωρίς καμία στάση, χωρίς να κατέβει καθόλου, διασωληνωμένος ακόμα και για τις βασικές του ανάγκες.
  Για φιλανθρωπικό σκοπό πέρυσι ο Στέλιος έκανε το ακατόρθωτο, το Τρίκαλα – Κωνσταντινούπολη- Θεσσαλονίκη, χωρίς να κατέβει ούτε μία στιγμή από το ποδήλατο. Απίστευτο αλλά αληθινό. Όμως, τότε, η πρώτη μεγάλη καθυστέρηση που δεν μαθεύτηκε, ήταν όταν έφτασε στα σύνορα, όπου οι Τούρκοι δεν τον άφηναν να περάσει, περιμένοντάς τον να κατέβει από το ποδήλατο, πράγμα που δεν έκανε. Είχαν ενημερωθεί πλήρως δια της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, και διπλωματικά δια του Υπουργείου Εξωτερικών, και είχε γίνει μαζί τους σχεδιασμός εκ των προτέρων για το πως θα γίνει η διέλευση. Αυτοί όμως, από την ώρα που έφτασε ο Στέλιος, άλλαξαν τα συμφωνημένα. Παρά τις προσπάθειές τους ο Στέλιος συνέχισε να κόβει βόλτες αρνούμενος να σταματήσει. Τελικά τον άφησαν να περάσει, αλλά υποχρέωσαν τα ελληνικά αυτοκίνητα να κατεβάσουν τις Ελληνικές σημαίες, ενώ εντός της Ελλάδος, τα αυτοκίνητα είχαν πάνω τους και Ελληνική και Τουρκική σημαία, για την φιλία μας. Σύμμαχός τους ήταν και ένας απίστευτα δυνατός κόντρα άνεμος καθ’ όλη την διαδρομή από τα σύνορα μέχρι την Πόλη, εξάντλητικός. Όταν έφτασε στα προάστια, του απαγόρευσαν να προχωρήσει μέχρι το κέντρο, λόγω κίνησης. Το άλλο επίσης που δεν ακούστηκε είναι ότι πολλές φορές προσπαθούσαν να τον πετάξουν κάτω και να τον χτυπήσουν με αυτοκίνητα. Η Ελληνική πολιτεία απούσα, καμία αναφορά στα ΜΜΕ πλην της ΕΤ 3 και το νομό Τρικάλων.
  Εσείς οι λίγοι που βλέπετε αυτό εδώ το μήνυμα, κάντε ότι μπορείτε για να μαθευτεί το νέο εγχείρημα του υπεραθλητή Στέλιου. Στείλτε για τον Στέλιο στα μπλόγκς, σε δημοσιογράφους και κανάλια, ο Ελληνικός λαός έχει τους δικούς του λαϊκούς ήρωες, φτάνει πια με την τηλεοπτική σαβούρα. Πρόγραμμα διέλευσης:
  Πέμπτη 3 Ιουνίου
  ==ΕΛΛΑΔΑ==
  Τρίκαλα-Δημαρχείο 12:00
  Καλαμπάκα 12:47
  Μουργκάνι 13:00
  Γρεβενά (Εγνατία) 15:03
  Κοζάνη 16:48
  Βέροια 18:28
  Κλειδί (Ε90) 19:43
  Κόμβος Λαγυνά 21:07
  Σέρρες (Λεύκωνας) 23:21
  Παρασκευή 4 Ιουνίου
  Προμαχώνας Συν. Σταθμός 00:31
  ==ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ==
  Kulata Συν. Σταθμός 00:41
  Sandanski 01:26
  Kresna 02:16
  Cimitli 03:06
  Dupnica 04:48
  Dragiuevo 06:18
  Sofia 06:50
  Highway (Al) 07:28
  Vakarel 08:29
  Plovdiv (Φιλιππούπολη) 12:02
  Dimitrovgrad 15:16
  Harmanli 16:31
  Svilegrad 17:37
  Καριταν Adreevo Συνοριακός Σταθμός 18:08
  ==ΤΟΥΡΚΙΑ==
  Kapikule Συνοριακός Σταθμός (Τουρκία) 18:20
  Edirne (Αδριανούπολη) 18:42
  Karagac Συνοριακός Σταθμός 19:04
  ==ΕΛΛΑΔΑ==
  Καστανιές Συν. Σταθμός 19:25
  Ορεστιάδα 20:08
  Διδυμότειχο 20:42
  Σουφλί 21:42
  Σάββατο 5 Ιουνίου
  Αλεξανδρούπολη 24:00
  Κομοτηνή 01:47
  Ξανθή 03:17
  Καβαλά 05:25
  Ασπροβάλτα 08:00
  Κόμβος Λαγύνα 10:20
  Κλειδί 11:38
  Βέροια 12:53
  Κοζάνη 14:33
  Γρεβενά 16:17
  Μουργκανι 18:13
  Καλαμπάκα 18:35
  Τρίκαλα
  Δημαρχείο Τερματισμός 19:30
  πηγή: ellinikesaxies.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s