"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Δραχμοποίηση καταθέσεων ή δραχμοποίηση του ευρώ…


Όπως τις αποφάσεις των ανθρώπων για τι θα πράξουν το ορίζουν τα ζωτικά τους συμφέροντα έτσι συμβαίνει με τις πράξεις των χωρών. Τα συμφέροντα κάθε χώρας θα ορίσουν τη στάση της απέναντι στο μέλλον του ευρώ, της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Οι χειρότερες επιλογές για την Ελλάδα είναι η μερική ή ολική χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση για την πλειοψηφία των Ελλήνων το μικρότερο πλήγμα θα ήταν η απώλεια μέρους ή η δραχμοποίηση των καταθέσεων. Η επιστροφή σε επιτόκια δραχμής (>15-20%) και η υποτίμηση θα περιέπλεκαν και θα δυσκόλευαν το πρόβλημα αντί να το λύσουν. Η πιθανότητα χρεοκοπία και εξόδος από το ευρώ για οικονομία με 20 δισ. εξαγωγές και 60 δισ. εισαγωγές σημαίνει για χρόνια σημαντικές  ελλείψεις φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων.

Η μόνη εφικτή λύση είναι η μείωση των δαπανών και του κόστους εργασίας με στόχο τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με τη δημιουργία κλίματος οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τον έλεγχο του χρέους. Επώδυνη, αλλά ειλικρινής και τίμια…

Με αυτό τον τρόπο το βιοτικό επίπεδο μπορεί να προσγειωθεί στα προ 15ετίας επίπεδα, αλλά με τη χρεοκοπία θα προσγειωθεί στα προς 50ετίας.

Άλλοι αποφασίζουν…

Η τύχη της χώρας όμως δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας προσπάθειες. Το πρόβλημα του χρέους απειλεί πλέον ολόκληρο το νότο και με βάση τη λογική των αλληλεπιδράσεων του ντόμινο όλη της Ευρωζώνη και τη λοιπή παγκόσμια οικονομία.

Πολλοί συμπατριώτες μας φοβούνται τα χειρότερα όπως είναι, η εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, η επιστροφή στη δραχμή και η απώλεια των καταθέσεων. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, το σενάριο αυτό φαίνεται να έχει λίγες πιθανότητες. Οι αγγλοσάξονες ειδικοί που προτείνουν «φύγετε από το ευρώ να σωθείτε» έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Από τεχνική σκοπιά είναι σχεδόν αδύνατο να εκπαραθυρώσουν την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Τα κοινά συμφέροντα του νότου όμως δεν εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχεια του ευρώ όπως είναι σήμερα. Χρειάζεται και η συναίνεση της Γερμανίας. Από τεχνική σκοπιά  είναι περισσότερο  εφικτή η αποχώρηση της Γερμανίας και μερικών δορυφόρων της παρά της Ελλάδας και των γειτόνων της.

Αυτό δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Αλλά θα μπορούσε να αποτελεί μια δυνητική επιλογή για τους Γερμανούς αν στη θέση της Ελλάδας βρεθεί μια οικονομία του μεγέθους της Ισπανίας ή της Ιταλίας.  Είναι χώρες με ΑΕΠ 1,05 και 1,5  τρισ.  αντίστοιχα και συνολικό χρέος  κοντά στα 2 τρισ. έκαστη. Η Γερμανία είναι μια χώρα με ΑΕΠ 2,3 τρισ. ευρώ και δημόσιο και συνολικό χρέος 73% και 285% αντίστοιχα.

Το κόστος της σωτηρίας  μεγεθών σαν της  Ισπανίας είναι πιθανό να οδηγούσε τους Γερμανούς σε έξοδο από το ευρώ για να μην παρασυρθούν στην πτώση.

Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Πορτογαλία φαίνεται να δημιουργούν την κρίσιμη εκείνη μάζα που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης.  Η Ελλάδα και η Πορτογαλία γράφουν ΑΕΠ 234 δισ. και 149 δισ. ευρώ και δημόσια και συνολικά χρέη 115% και 248% του ΑΕΠ  για Ελλάδα και 76,8% και 323% για Πορτογαλία.

Όσοι ενδιαφέρονται για το τι μέλλει γενέσθαι με τις καταθέσεις τους ή έχουν κερδοσκοπικές βλέψεις,  παράλληλα με τα δικά μας, πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή στις εξελίξεις στην Ισπανία.  Η πορεία της θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ

10 thoughts on “Δραχμοποίηση καταθέσεων ή δραχμοποίηση του ευρώ…

 1. Έλεος, όχι όλες τις καταστροφές μαζί σε μία μέρα, μας έχετε κάνει κουρέλια. Βάζετε και κάτι ανάμεσα να παίρνει και μία ανάσα ο κόσμος, σε λίγο θα μας κάνετε να χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου από την απελπισία.

 2. θα αλλάξω πλανήτη ρε όχι απλά χώρα!!!
  Μας έχετε κάνει τη ψυχολογία μπουρδέλο.
  ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΙΑ…..

 3. Φίλοι Σιδηρούντιε και vagelis,

  θα σας ήμουν ειλικρινά ευγνώμων αν μου στέλνατε με μειλ στο

  greeknational.pride@gmail.com

  κάποια ελπιδοφόρα και αισιόδοξα άρθρα προς ανάρτηση.

  Ούτε και για εμάς τους τρεις είναι ευχάριστο να αναρτούμε σε καθημερινή βάση τα χάλια της οικονομίας, την ανικανότητα των πολιτικών και το γεγονός πως όταν οι τούρκοι δεν έχουν τι να κάνουν έρχονται στο …Σούνιο.

  Υπάρχει και η οδός να αναρτούμε αισιόδοξα ψεύδη. Ωστόσο είμαι σίγουρος πως δεν θα σας άρεσε.

  Έχετε δίκιο. Αλλά νιώθω να φοράω «χειροπέδες» όσον αφορά την ειδησειογραφία. Ξυπνάμε με το πόνο και κοιμόμαστε με τη θλίψη.

  (Σιδηρούντιε, σε προλαμβάνω μην μου πεις πάλι για το ποδηλάτη. Φτάνει…)

  Φιλικά / Λουκάς

 4. Καλησπέρα φίλε Λουκά , εάν θέλεις ποιο ευχάριστες ειδήσεις θα βρεις μερικές εδώ !
  Και για την παρόν ανάρτηση δεν καταλαβαίνω και καλά την αντίδραση τον δύο πρώτων σχολιαστών . Τι πρέπει να κάνουμε ? Να κλείσουμε τα μάτια και να κάνουμε πώς δήθεν όλα πάνε καλά ?
  Δυστυχώς η παρούσα επικαιρότητα είναι ότι είναι , αυτοί που έχουν μερικές ευαισθησίες ας περνούν την ανάρτηση . Δεν τους υποχρεώνει κανείς να διαβάζουν κάτι που δεν τους αρέσει
  και μπορεί να ενδιαφέρει άλλους . Σε λίγο θα σου επιβάλουν και τι να ανεβάζεις !

  Νά’σε καλά

  http://kala-nea.gr/

 5. Καλησπέρα Mha yai,

  σοβαρά μιλάω τώρα.

  Δίκιο έχουν και ο vagelis και ο Σιδηρούντιος.

  Αλήθεια το λέω. Και σοβαρολογώ όταν ζητάω αισιόδοξες και ελπιδοφόρες ειδήσεις.

  Το έχω ανάγκη και ο ίδιος. Χωρίς πλάκα.

  Και αν «ανοίξω» τη καρδιά μου, θα σας πω να βάλετε και εμάς που από τις περίπου 30 αναρτήσεις τη μέρα που κάνουμε, τουλάχιστον τις μισές από αυτές τις διαβάζουμε στα «πεταχτά», ώστε να τις τσεκάρουμε προσπαθώντας να κρατάμε μια στάση ανένταχτη, αλλά και να λέμε πως είναι σαν πηγές αξιόπιστες.

  Σίγουρα κάνουμε και λάθη.

  Ένας λόγος που ξεκίνησαν και οι βιβλιοθήκες, όπως και το φωτογραφικό στρατιωτικό υλικό αλλά και τα βιντεο, πιστέψτε με, ήταν θετικό και στη δική μας ψυχολογία.

  Φιλικά / Λουκάς

 6. Καλησπέρα φίλα Λουκά , κατάλαβα το νόημα αλλά μάλλον δεν εκφράστηκα καλά !
  Θα προσπαθήσω να γίνω ποιο σαφής . Για τον απλό πολίτη και επισκέπτη σε μια ιστοσελίδα που του δίνει πληροφορίες και που τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ δεν βγάζουν άχνα είναι θετικό και μόνο θετικό ! Η κατάσταση δεν θα καλυτερέψει αύριο αλλά με ηττοπάθεια δεν θα καλυτερέψει καθόλου ! Αντί να πάμε καλύτερα «μεθαύριο» η «αντιμεθαύριο» θα τα βρούμε του «χρόνου» !
  Ο καθένας με την αντίληψή του βεβαίως . Η δική μου είναι πώς κάθε πρόβλημα έχει και την λύση του , μακροχρόνια η όχι ! Το παν είναι να το ξέρουμε και να αντιδράμε , μέχρι σήμερα όλα έγιναν «υπογείως», μας κρατούσαν στο σκοτάδι και μας έπιασαν στον ύπνο . Αυτό ποτές ποια !
  Μπορεί να κάνω λάθος αλλά η δουλειά σας δεν πρέπει επηρεάζετε από συναισθήματα , ανθρώπινα είναι αλλά δεν πιστεύω πώς είναι χρήσιμα σ’αυτήν την περίπτωση .
  Δεν ξέρω εάν σου ανεβάζει το ηθικό αλλά αυτό που κάνετε μας ανεβάζει το δικό μας γιατί έχουμε αποκτήσει ΛΌΓΟ ! Ξέρω πολύ καλά πώς τα διαβάζουν οι πολιτικοί και οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και ας φαίνονται «αόρατες» για την στιγμή ! Έχουν κυριολεκτικά «χεστεί» οι εθνοπατέρες «μας» .
  Μόνο αυτό θα έπρεπε να σε κάνει να συνεχίσεις χωρίς ηττοπάθεια . ΚΑΙ οι δυσάρεστες ειδήσεις έχουν θετικό χαρακτήρα κατά την γνώμη μου !

 7. Λοιπόν, έχω ένα φίλο πο βρίσκει αναρτήσεις με πολύ γέλιο. Θα προσπαθήσω να σας στείλω μερικές. Κ. Λουκά, ο Στέλιος Βάσκος έκανε κάτι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά και τίναξε στα ύψη το ηθικό του νομου Τρικάλων. Ποτέ άλοτε δεν έγιναν τόσοι πανηγυρισμοί εκεί όπως με τον τερματισμό του. Έκανε τον κόσμο να αισθάνετε δυνατός. Η Ελλάδα όλη θα μπορούσε να πάρει δύναμη από τον άθλο του, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ένα εθνικό κέντρο διαχέιρησης της κοινής γνώμης προς ώφελος της ψυχολογίας και του ηθικού του λαού μας.
  Το ιστολόγιό σας παραμένει εξαιρετικό για ειδήσεις, και σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s