"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα


Ζώνες διαμαντιών υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος), Δημήτρη Κωστόπουλο.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, συγκεκριμένες περιοχές είναι άμεσα συγκρίσιμες – αν όχι μεγαλύτερες- με την καλύτερα μελετημένη και τεκμηριωμένη αδαμαντοφόρο ζώνη πετρωμάτων του φλοιού στον κόσμο, αυτή του Κοκτσετάφ (Kokchetav) του Καζακστάν.

Ωστόσο ο κ. Κωστόπουλος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται περί  διαμαντιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος άλλων βιομηχανικών εφαρμογών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίζονται πετρώματα περιλαμβάνουν τους ορεινούς όγκους των νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία και μία στενή ζώνη που εκτείνεται ασυνεχώς -κατά μήκος 100 χιλιομέτρων και πλέον- από το Κάτω Νευροκόπι του νομού Δράμας μέχρι τη Σιδηρώ του νομού Έβρου, διατρέχοντας έτσι την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα διαμάντια, σύμφωνα με τον ίδιο, εμφανίζονται ως εγκλείσματα σε διάφορα ορυκτά όπως το ζιρκόνιο, ο γρανάτης και ο βιοτίτης, και έχουν μεγέθη που κυμαίνονται από 2 έως 150 χιλιοστά του χιλιοστού. Συγκριτικά, εξηγεί πως στο Καζακστάν, περίπου 80% των διαμαντιών έχουν μέγεθος που κυμαίνεται από 20 έως 70 μικρόμετρα.

Τα ελληνικά διαμάντια έχουν πιστοποιηθεί με τη μέθοδο φασματοσκοπίας λέιζερ Ράμαν καθώς και με τη μέθοδο περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ. Μία σύγκριση των πιστοποιημένων περιοχών αδαμαντοφόρων πετρωμάτων του φλοιού ανά τον κόσμο, μεταξύ των ετών 1999 και 2003, καταδεικνύει, την αποδοχή της Ροδόπης ως μία τέτοια περιοχή από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήδη από το 2003, επισημαίνει ο ακαδημαϊκός.

Οι τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες μεταξύ της αδαμαντοφόρου ζώνης της Βόρειας Ελλάδας και αυτής του Καζακστάν συνηγορούν υπέρ της εκτίμησης ότι, τα πιθανά ελληνικά αποθέματα είναι συγκρίσιμα με αυτά του Καζακστάν.

Βέβαια, ο σχηματισμός πλήρους εικόνας περί του μεγέθους και της έκτασης των ελληνικών αδαμαντοφόρων κοιτασμάτων θα προκύψει μόνο μετά το πέρας εκτεταμένων επιστημονικών ερευνών, τονίζει ο κ. Κωστόπουλος και προσθέτει ότι δεν πρόκειται περί διαμαντιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύτιμοι λίθοι, αλλά σε πλήθος άλλων βιομηχανικών εφαρμογών.

ΠΗΓΗ

4 thoughts on “Διαμάντια στη Βόρεια Ελλάδα

  1. ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΑ ΔΙΑΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΝΤ !!! ΚΡΗΤΗ 2012!!!

  2. Ρε εβραιο-τουρκομαλακα ψευτο-κρητικε, καλα θα κανεις να βγαλεις τον σκασμο γιατι και εσενα σε παιρνει η μπορα…

  3. ΡΕ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΝΟΓΔΑΡΜΑ ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑ ΠΛΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΥΝΕΙΣ ΤΟ ΣΚΑΤΟΜΟΓΓΟΛΟΣΤΟΜΑ ΣΟΥ , ΜΙΛΑΣ ΒΡΩΜΙΑΡΗ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΡΕ ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣΤΤΤΤΤ ΖΩΟ

  4. ΜΙΑ ΜΑΝΤΡΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΝΤ , Ο ΣΩΡΟΣ , ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΥΝΟΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΚΟΚΚΟ ΑΜΜΟΥ

Σχολιάστε