"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

«Οι εγχώριες καταθέσεις δεν κινδυνεύουν»


Τι λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέων Παπαδόπουλος.

Συνέντευξη στον Γιαννη Παπαδογιαννη.

Την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «Κ» ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέων Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει η Lehman των κρατών, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα του χρέους των κρατών είναι ευρύτερο.

Ο επικεφαλής του Τ. Τ. σημειώνει ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Σε ό, τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια συγκέντρωσης δυνάμεων, ενώ αναφέρει ότι το Τ. Τ. θα έχει ενεργό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις.

– Παρά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, πολλοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη. Ποια είναι η γνώμη σας;

– Στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να δραματοποιούμε τα γεγονότα. Η φημολογία για την έξοδο από το ευρώ δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό στοιχείο, στερείται παντελώς οικονομικής λογικής και εν πολλοίς θα έλεγα ότι αποτελεί καθαρή ανοησία. Κάποιοι στο εξωτερικό έχουν λόγους να πολεμούν το κοινό νόμισμα, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να ασχολούμαστε τόσο πολύ με ακραίες απόψεις. Στη ζωή δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα, αλλά δεν έχει κανένα νόημα το να ασχολούμαστε τόσο πολύ με κάτι που έχει αμελητέες πιθανότητες να συμβεί. Πεποίθησή μου είναι ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει η Lehman των κρατών. Ηδη υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, για την ενεργοποίηση της οποίας συνέβαλαν αποφασιστικά οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, και ισχυρή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους των κρατών. Αλλωστε, το πρόβλημα του υψηλού δημοσίου χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Αμερική έχει τεράστιο θέμα με τα ελλείμματά της, όπως και η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί ένας μηχανισμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

– Στους καταθέτες που αποσύρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή τα τοποθετούν σε θυρίδες τι θα λέγατε;

– Οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες είτε βρίσκονται σε κάποια μεγάλη είτε σε μικρότερη τράπεζα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μας αρέσει να δημιουργούμε μύθους. Ας πούμε, όμως, ως υπόθεση εργασίας, ότι μια ελληνική τράπεζα έχει πρόβλημα. Τι σημαίνει αυτό για τον μέσο καταθέτη; Απολύτως τίποτα. Το πρόβλημα θα το έχουν αποκλειστικά οι μέτοχοι οι οποίοι λόγω κακής διαχείρισης και λανθασμένων επιλογών τους θα δουν την περιουσία τους να απαξιώνεται και ίσως τελικά να χάσουν τον έλεγχο της τράπεζας. Πέραν τούτου, ουδέν. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν. Είδαμε πολλές τράπεζες στην Αμερική αλλά και την Ευρώπη να «χρεοκοπούν», όμως κανένας καταθέτης δεν έχασε τα λεφτά του. Κατά τη γνώμη μου, όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Επιπλέον δικλίδα ασφαλείας δημιουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο μπορεί να συνδράμει με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση τραπεζών εφ’ όσον χρειαστεί.

– Τι σας ανησυχεί περισσότερο; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία;

– Δεν ανησυχώ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, της Ισπανίας ή κάποιας άλλης χώρας. Η μεγάλη μου ανησυχία είναι το ενδεχόμενο οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες να προκαλέσουν γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Ιστορικά οι μεγάλες ανισορροπίες στις οικονομίες αποτέλεσαν την καύσιμη ύλη για αναταραχές και παγκόσμιες συρράξεις. Αν δεν έχουμε γεωπολιτικές περιπλοκές, πιστεύω ότι όλα θα αντιμετωπιστούν.

– Η κρίση έχει επαναφέρει το ζήτημα των συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο. Η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων θα βοηθήσει;

– Θεωρώ λάθος να γίνουν συγχωνεύσεις επειδή κάποιος έχει πρόβλημα. Διότι αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα και χρησιμοποιήσεις μια υγιή τράπεζα για να τη διάσωσή της, τότε είναι μεγάλος ο κίνδυνος μετάδοσης των ασθενειών στον υγιή οργανισμό. Μια συγχώνευση έχει νόημα μόνο αν δημιουργεί πρόσθετη αξία, όταν ένα κι ένα δεν κάνει δύο, αλλά δύο και κάτι. Για να γίνει αυτό πρέπει και οι δύο τράπεζες να πατούν καλά στα πόδια τους και να έχουν ξεκάθαρη στρατηγική προοπτική. Στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις μεγάλες τράπεζες οι οποίες ίσως είναι πολύ μεγάλες και μάλλον θα έπρεπε να περιορίσουν λίγο το μέγεθός τους. Από την άλλη, υπάρχει μια πανσπερμία μικρών τραπεζών που δεν είναι βιώσιμες στο σύγχρονο τραπεζικό περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι πρέπει να μικρύνουν λίγο οι μεγάλες τράπεζες και να μεγαλώσουν αρκετά οι πιο μικρές.

– Πάντως, έχει διατυπωθεί κριτική ότι το Τ. Τ. φορτώθηκε μια προβληματική τράπεζα, την Aspis Bank, για το γενικό καλό.

– Η Aspis Bank δεν ήταν μια υπόθεση διάσωσης. Σας θυμίζω ότι το Apollo Fund ήταν έτοιμο να την εξαγοράσει. Εμείς μπήκαμε σφήνα όταν το Apollo Fund δίστασε, λόγω των ανησυχιών για την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την κρίση των ομολόγων. Τα προβλήματα της Aspis Bank είχαν να κάνουν με τη συσχέτισή της με τον ασφαλιστικό όμιλο της «Ασπίς Πρόνοια». Η Aspis Bank έχει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων και δεν προχώρησε στις υπερβολές που προχώρησαν πολλές εμπορικές τράπεζες στις ημέρες της ευφορίας. Η απόκτησή της μας προσδίδει αξία.

– Ποια είναι τα σχέδια για την Aspis Bank; Θα προχωρήσετε σε συγχώνευση;

– Ενας βασικός λόγος που δεν την ενσωματώνουμε άμεσα είναι ότι δεν θέλουμε στην παρούσα συγκυρία να εμπλακούμε σε τέτοιες διαδικασίες. Θέλουμε να είμαστε ευέλικτοι για παν ενδεχόμενο. Λίγο παλαιότερα, πολλοί μας έβλεπαν σαν ένα λουκούμι, αλλά σήμερα έχουμε τη δύναμη αντί να μας αγκαλιάσει κάποιος, να τον αγκαλιάσουμε εμείς. Η κρίση θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να τις εκμεταλλευθούμε.

– Ομως, δεδομένης της πίεσης για αποκρατικοποιήσεις, το Τ. Τ. εύκολα θα μπορούσε να βρεθεί στα υπό πώληση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

– Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Σε ό, τι με αφορά δεν έχω καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο. Αντίθετα, προχωρούμε με ταχύτητα στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου ανάπτυξης.

«Προτεραιότητά μας οι χορηγήσεις»

– Ποιες είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης για το Τ. Τ.;

– Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 65 ευρώ σε δάνεια για κάθε 100 ευρώ που διατηρούμε σε κατάθεση. Δουλειά μας δεν είναι να έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα και να την κοιτάμε ή να την δανείζουμε σε άλλες τράπεζες. Προτεραιότητά μας είναι να διοχετεύσουμε τη ρευστότητα αυτή σε αξιόχρεα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο επίκεντρο έχουμε μικρές επιχειρήσεις και τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, ο τουρισμός. Σε ό, τι αφορά τα νοικοκυριά, θα εστιάσουμε στη στεγαστική πίστη. Μεγάλο στοίχημα για μας είναι η αξιοποίηση της συμφωνίας που έχουμε με τα ΕΛΤΑ, η οποία μας δίνει πρόσβαση σε ένα δίκτυο 800 σημείων σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, ένα από τα άγχη μου είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Σήμερα έχουμε προσωπικό περίπου 2.500 ατόμων, που δεν δικαιολογείται βάσει του αριθμού των υποκαταστημάτων και του όγκου των εργασιών μας. Θέλω να αξιοποιήσουμε τους πάντες, επεκτείνοντας τις εργασίες μας, ώστε όλοι να αισθάνονται χρήσιμοι και δημιουργικοί.

ΠΗΓΗ

Το ιστολόγιο δεν υιοθετεί απαραίτητα τα γραφόμενα των αναρτήσεων (εκτός αν έχουν γραφτεί από εμάς) όπως και τις απόψεις που δημοσιεύονται σε συνεντεύξεις.

Δημοσιοποιούμε για χάρην της ενημέρωσης όσες διαφορετικές απόψεις μπορούμε …και τα συμπεράσματα δικά σας. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s