"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Στο… φως του Διαδικτύου οι περιουσίες των πολιτικών.


 

«Λάδι» θα βγουν για ακόμη μια φορά τα κόμματα για τις προεκλογικές τους δαπάνες, σε αντίθεση με ελάχιστους υποψηφίους (εννέα ή δέκα), που εμφανίζονται να έχουν «παραβιάσει» τον σχετικό νόμο.

Βάζουμε τη λέξη εντός εισαγωγικών, διότι οι… παραβάτες των εκλογικών δαπανών είναι οι πλέον αθώοι, αφού οι πραγματικοί παραβάτες φρόντισαν να είναι τυπικά άψογοι, άσχετα με τον πακτωλό χρημάτων που ξόδεψαν την περασμένη εκλογική περίοδο (όπως και τις προηγούμενες, άλλωστε).

Με αφορμή την πρόσφατη εξέλιξη της υπόθεσης του πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλώρου, ο οποίος παραπέμφθηκε το 2005 στο Ελεγκτικό Συνέδριο για 7 εκ. ευρώ, που δεν είχε δηλώσει πριν από 11 χρόνια (!) (η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το κρατούσε κρυφό όλα αυτά τα χρόνια) και το μπαράζ αποκαλύψεων για τα περιουσιακά στοιχεία πολιτικών, αναζητήσαμε πληροφορίες για το τι κάνει σήμερα η Επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών.

Κάνει, ό,τι έκανε και στο παρελθόν (έναν τυπικό έλεγχο δηλαδή) προβληματίζεται όμως για το μέλλον…

Πρώτο ζήτημα είναι η διαφάνεια. Οταν ο πρωθυπουργός επαγγέλλεται την περίφημη ανοιχτή διακυβέρνηση (open government), ηχεί τουλάχιστον περίεργο να μην μπορεί ο πολίτης να γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία του πολιτικού που ζητάει την ψήφο του. Επειτα απ’ όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής Ευ. Αργύρης αποφάσισε πως από φέτος και συγκεκριμένα τον προσεχή Ιούλιο, οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των βουλευτών (αφορούν το οικονομικό έτος 2008) θα εισάγονται σε ειδικό site της Βουλής, όπου θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση.

Και τι γίνεται με τα προηγούμενα; Η απάντηση στο ερώτημα είναι «ζήσε Μάη μου…». Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων πόθεν έσχες των περασμένων ετών, αρχής γενομένης από την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2007) και πηγαίνοντας χρονικά προς τα πίσω.

Εντάξει το έσχες. Τι γίνεται με το πόθεν; Φαίνεται πως η οργή του κόσμου έχει φτάσει στα αυτιά των μελών της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής. Ο Ευ. Αργύρης προτίθεται να προτείνει τη θέσπιση δειγματοληπτικού πραγματικού ελέγχου και όχι καθολικού, όπως συμβαίνει σήμερα και δεν οδηγεί πουθενά. Επειτα από κλήρωση ένας αριθμός δηλώσεων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, δηλαδή και με άνοιγα τραπεζικών λογαριασμών…

Ελεγχος προεκλογικών δαπανών: Προχθές η Επιτροπή ολοκλήρωσε τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των κομμάτων. Οι ορκωτοί λογιστές τα βρήκαν όλα εντάξει, αφού τα κόμματα υποχρεούνται να κρατούν βιβλία και το «καλώς» ή «κακώς» έχει να κάνει με τον λογιστή του κάθε κόμματος. Σε κανένα βιβλίο εσόδων δεν καταχωρούνται φυσικά τα όποια μαύρα χρήματα δίνονται στα κόμματα από επιχειρηματίες (από τη Siemens μάθαμε σε ποια επίπεδα κυμαίνονται οι… χορηγίες) και σε κανένα βιβλίο εξόδων δεν σημειώνονται οι υπερβάσεις δαπανών. Με λίγα λόγια, ουσιαστικός έλεγχος δεν υφίσταται.

Δαπάνες υποψηφίων. Οι… ψαγμένοι υποψήφιοι φροντίζουν να κάνουν το κουμάντο τους πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και καταθέτουν έξοδα στο ύψος των δαπανών που ορίζει ο σχετικός νόμος για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Οι πλέον αθώοι και άπειροι βρίσκονται ξαφνικά υπόλογοι, διότι εμφανίζονται να έχουν υπερβεί το πλαφόν. Οι «παραβάτες» δεν ξεπερνούν τους 10, εκ των οποίων ένας είναι νυν βουλευτής (οι άλλοι είναι επιλαχόντες). Μιλούμε για υπερβάσεις που δεν ξεπερνούν τις 3.500 ευρώ και αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν ένα χρηματικό πρόστιμο που δεν θα ξεπερνά το ποσό της υπέρβασης. Αν ρώταγαν έναν παλιότερο θα μάθαιναν πως ένα τιμολογιάκι να μην καταχωρούσαν, θα έβγαιναν από τον έλεγχο κύριοι.

Οπως οι περισσότεροι συνάδελφοί τους…

  • Λέγεται ότι ανασχη­ματισμός και εκλογικός νόμος είναι ένας συνδυασμός ειδικής μεταχείρισης για την κυβέρνηση…

Ορκωτοί για τις 29 δηλώσεις του Ακη.

Την προσεχή εβδομάδα περιμένει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών την έκθεση των ορκωτών λογιστών για τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να κληθεί ο πρώην υπουργός να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή της Βουλής ανέθεσε σε ορκωτούς λογιστές τον έλεγχο όλων των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του κ. Τσοχατζόπουλου, που ξεκινούν από το 1981 (ανέρχονται στις 29 μέχρι σήμερα).

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η δήλωση που θα υποβάλει ο κ. Τσοχατζόπουλος για τα εισοδήματα του 2010 (οι πρώην βουλευτές υποβάλλουν «πόθεν έσχες» και τρία χρόνια μετά την τελευταία τους βουλευτική θητεία) θα είναι και η τελευταία. Εκτός αν διεκδικήσει και στο μέλλον μία θέση στο Κοινοβούλιο.

Γ. Μπαλ. / ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s