ΔΙΕΘΝΗ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΝΑΤΟ / Τουρκία

Διμερή διάλογο σε θέματα NATO θέλει η Άγκυρα Απέρριψε η Αθήνα το δεύτερο non paper που έστειλαν οι Τούρκοι ύστερα από εκείνο για τη μειονότητα της Θράκης


Ρεπορτάζ ΑΓΓ. Αθανασόπουλος

Διμερή διάλογο για νατοϊκά ζητήματα επιδιώκει με νέο non paper που απέστείλε πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών η Άγκυρα.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο, μέρη του οποίου παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά «Το Βήμα», οι Τούρκοι εμφανίζονται έτοιμοι να συζητήσουν όλα τα ζητήματα και να μην περιοριστούν σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως αυτά που κυριάρχησαν κατά τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας  (τουρισμός, ενέργεια κτλ.). Τελικά, η Αθήνα απάντησε πριν από λίγες ημέρες με ρηματική διακοίνωση ότι επί του παρόντος είναι περιττός ένας τέτοιος διάλογος, απορρίπτοντας ουσιαστικά το τουρκικό αίτημα.

Το δεύτερο τουρκικό non paper, το οποίο έφθασε στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα στα μέσα Μαΐου, αναφέρεται σε «πρώτο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων» (σ.σ.: first round of political consultations) μεταξύ των δύο πλευρών. Είχε προηγηθεί εκείνο για τους μουσουλμάνους της Θράκης, με το οποίο η Άγκυρα ζητούσε να έχει λόγο στην εκπαίδευση της μειονότητας.

Δύο «αγκάθια»

Η τουρκική πλευρά θέτει με αυτό το non paper όλα τα θέματα που άπτονται της Ατλαντικήs Συμμαχίας και δημιουργούν τριβές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επί τάπητος. Μεταξύ αυτών όμως υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, «να διολισθήσουν σε διμερή διαπραγμάτευση, ενώ το πεδίο συζήτησης θα έπρεπε να παραμείνει στο NATO».

Το πρώτο εξ αυτών αφορά τη νέα Δομή Διοίκησης της Συμμαχίας. Η διαμάχη Αθήνας και Άγκυρας σχετικά με την τοποθέτηση ή μη τούρκου διοικητή και υποδιοικητή στη Λάρισα οδήγησε την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου στην απόφαση να ανακρούσει πρύμναν σε σχέση με το παρελθόν και να αρνηθεί την έλευση τούρκου διοικητή στο νατοϊκό υποστρατηγείο. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν επίσης να βρουν λύση στο θέμα της διασύνδεσης των ραντάρ στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και αυτό καθώς η Άγκυρα επέμενε να έχουν τα δικά της ραντάρ ως περιοχή ευθύνης το Ανατολικό Αιγαίο, πέραν του 25ου μεσημβρινού.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά us σχέσεις NATO – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία αυτή περιπλέκεται κυρίως από την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Γενικ0ς Γραμματέας του NATO Άντρες Φογκ Ράσμουσεν έχει επανειλημμένα» δηλώσει ότι πρέπει να βρεθεί μια διέξοδος στο θέμα αυτό. Η Αθήνα όμως ξεκαθαρίζει ότι το πρόβλημα έγκειται στην τουρκική στάση.

Για την υφαλοκρηπίδα

Στις 28 Ιουνίου στην Αθήνα θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων μετά την απόφαση των δύο κυβερνήσεων να εντατικοποιήσουν ns συνομιλίες με σκοπό, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, να βρεθεί λύση στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Επικεφαλής των ελλήνων διαπραγματευτών έχει οριστεί ο πρέσβη κ. Π. Αποστολί­δης, ενώ ms τουρκικής ομάδα5 ηγείται ο υφυπουργ0ς Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Παπούλιας – Μουμπάρακ τα είπαν για το Μεσανατολικό

Τρίωρη συνάντηση είχε χθες στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, αφιερωμένη στο Παλαιστινιακό, στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τους Ισραηλινούς, στην ένταση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, αλλά και στα διμερή οικονομικά ζητήματαο  Πρόεδρος της δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας με τον Αιγύπτιο  ομόλογο του Χ.οσνι Μοθμπάρακ . Ο κ. Παπούλιας πραγματοποίησε χθες  επόσκεψη  αστραπή στην Αίγυπτο, προσκεκλημένος του αιγυπτίου προέδρου ο οποίος έχει αναλάβει την προώθηση νέας ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό αλλά και την προσπάθεια για κοινή θέση στο εν λόγω ζήτημα μεταξύ των Παλαιστινίων.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε εξαιρετικό κλίμα αφού οι δύο πρόεδροι γνωρίζονται καλά από τη δεκαετία του 1980 όταν ο κ. Παπούλιας ήταν υπουργός Εξωτερικών και συμφώνησαν να αναπτύξουν στενή συνεργασία σε θέματα που κυριαρχούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα για τον αποκλεισμό της Δωρίδας της Γάζας και την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας συζητήθηκε η περίπτωση να ενταθεί η κλιμάκωση της έντασης και ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ανησυχία της Αθήνας. Η Αίγυπτος είναι μεγάλη χώρα, με παραδοσιακό ρόλο στην περιοχή, και παρακολουθεί το θέμα, φέρεται να είπε ο κ. Μουμπάρακ. Επίσης εθίγη το θέμα του Ιράν.


Εφημερίδα ΒΗΜΑ ΣΕΛ 10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s