"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ / ΚΟΥΡΔΟΙ / Τουρκία

Ερντογάν: «To ΡΚΚ θα πνιγεί στο αίμα του»


Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέστη χθες στην κηδεία των 11 στρατιωτών που σκοτώθηκαν το Σάββατο από πυρά Κούρδων ανταρτών. Σε εξέλιξη νέα σκληρή εαρινή επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ.

 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των κρατικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στην κηδεία των 11 Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το Σάββατο από πυρά Κούρδων ανταρτών, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε ανηλεή πόλεμο κατά του ΡΚΚ, έως ότου οι Κούρδοι αντάρτες «πνιγούν στο ίδιο τους το αίμα» και «εξαφανιστούν», καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια νέα, σκληρή, εαρινή επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά των ανταρτών, οι οποίοι προειδοποιούν με πλήγματα εναντίον «όλων των πόλεων της Τουρκίας».

Το ΡΚΚ προσφάτως ανακοίνωσε την άρση της μονομερούς 12μηνης κατάπαυσης πυρός λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων εναντίον του.

Ακόμη μία νέα φάση της 26ετούς σύγκρουσης των Κούρδων του ΡΚΚ με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εγκαινιάστηκε εδώ και δύο μήνες, ενώ το περασμένο Σάββατο από σφοδρή ανταλλαγή πυρών στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι, στα σύνορα με το Ιράκ, σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες και 12 αντάρτες. Χθες έγινε η επικήδειος τελετή στη στρατιωτική βάση της πόλης Βαν, όπου μετέβησαν ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.

«Σήμερα δεν θα χαροποιήσουμε τους προδότες», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του. «Θα υπερασπίσουμε αυτό το χώμα ηρωικά. Με αποφασιστικότητα έναντι των εχθρών, με αποφασιστικότητα εναντίον της τρομοκρατίας. Λέω εδώ καθαρά, δεν πρόκειται να νικήσουν. Δεν θα κερδίσουν τίποτα. Θα διαλυθούν μέσα στο σκοτάδι τους… θα πνιγούν μέσα στο αίμα τους».

Ομως, οι απώλειες για τις τουρκικές δυνάμεις ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων σ’ ένα πόλεμο που έχει σκοτώσει πάνω από 40.000 ανθρώπους απ’ όταν το ΡΚΚ πήρε τα όπλα το 1984 διεκδικώντας τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας. Μια παρόμοια πολύνεκρη επίθεση του ΡΚΚ το 2007 είχε οδηγήσει σε επιχείρηση του τουρκικού στρατού εντός των συνόρων του βορείου Ιράκ.

Ετσι και χθες, μετά τη μάχη του Σαββάτου, αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας βομβάρδισαν στόχους του ΡΚΚ στα βουνά του βόρειου Ιράκ, όπου έχουν τις βάσεις τους χιλιάδες αντάρτες.

Την περασμένη Παρασκευή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι από τον περασμένο Μάρτιο σε συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί πάνω από 120 Κούρδοι αντάρτες και 43 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Κούρδοι αντάρτες
Απειλούν με επιθέσεις σε πόλεις.

To PKK, το οποίο τόσο από την Τουρκία όσο κι από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα εξαπολύσει επιθέσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας εάν ο στρατός συνεχίσει την πολιτική της στρατιωτικής σύγκρουσης. Την ανακοίνωση έκανε ο Αχμέντ Ντενίς, υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων του ΡΚΚ, στο Εμπρίλ, του βόρειου Ιράκ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

«Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε πόλεμο. Δεν είναι ειλικρινής απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και δεν το αντιμετωπίζει με ειρηνικό τρόπο», πρόσθεσε.

Μαρία Κράλλη / ΕΘΝΟΣ

2 thoughts on “Ερντογάν: «To ΡΚΚ θα πνιγεί στο αίμα του»

  1. Aς προσεχες μαγκα μου,,,
    τοσα χρονια τους σκοτωνετε και βεβυλωνετε,
    μονο οι δικες σας ζωες μετρανε;

  2. Υποθέτω, ότι αυτό είναι παγίδα από το ισραήλ να παρασύρει την τουρκια σε μεγάλη κλίμακα εμπλοκή όπου και θα τους κάνουν ένα μάθημα το τι εστί βερύκοκκο!

Σχολιάστε