"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

Αισιοδοξία ΥΠΟΙΚ για επίτευξη των στόχων του 2010


Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα επιτύχει ή ακόμα και θα ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.Γνωστοποίησε δε ότι υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει αύριο Παρασκευή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, πριν το καταθέσει στη Βουλή.Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ΕΕΤ Βασίλης Ράπανος στη δική του ομιλία εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία».Υπογράμμισε πάντως πως πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές:

«Η δημοσιονομική προσαρμογή θα διευκολυνθεί, όμως, τα μέγιστα, αν παράλληλα με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα απελευθερώσουν το εγκλωβισμένο δυναμικό της οικονομίας μας». Διευκρίνισε πως «αναγκαίες προϋποθέσεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελούν, χωρίς αμφιβολία η απελευθέρωση των αγορών και η τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους σε επιχειρήσεις και άτομα, η ενίσχυση των συνθηκών υγιούς επιχειρηματικότητας, και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Σημείωσε ακόμη πως εξίσου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το κράτος στην ευρεία του έννοια: η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι οι φορείς του Δημοσίου. Μάλιστα επισήμανε πως «στο σημείο που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχουν, ούτε σε αυτό το πεδίο, περιθώρια για χρονοτριβές και αναβολές».

Ο κ. Ράπανος διαβεβαίωσε πως στην προσπάθεια της οικονομικής ανόρθωσης της χώρας, οι τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους με την κοινωνία, τους πελάτες τους και τους εργαζόμενους σε αυτές. Παράλληλα, τόνισε πως μόνο μέσα από μια νέα μορφή συντονισμένων συλλογικών δράσεων θα μπορέσει η οικονομία μας να ξεπεράσει τα προβλήματά της και η κοινωνία μας να μπει σε μια νέα πορεία ανάπτυξης και βιώσιμης ευημερίας.

«Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής και ξέρουμε ότι η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους πριν από τον καθένα και από μόνες τους πήραν και παίρνουν μέτρα για να τους βοηθήσουν» ανέφερε ο κ.Ράπανος και πρόσθεσε:

«Εκείνο όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό, από όλους και την Πολιτεία, είναι ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων δεν πρέπει να υποσκάπτουμε τη συναλλακτική ηθική και τους ίσους όρους ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και το μόνο αίτημα μας προς το κράτος είναι η διασφάλιση όρων ίσης μεταχείρισης με τους άλλους φορείς της οικονομίας και κανόνων υγιούς συναλλακτικής συμπεριφοράς».

Ψήφος εμπιστοσύνης από Bank of America-Merrill Lynch

Εν τω μεταξύ, ενθαρρυντική χαρακτηρίζουν Bank of America και Merrill Lynch την πρόοδο που έχει σημειωθεί, μέχρι στιγμής, στα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους, οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) οι οποίοι βρίσκονταν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, διαπίστωσαν πως ότι οι στόχοι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτυγχάνονται.

Ως εκ τούτου Bank of America και Merrill Lynch εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της βοήθειας από ΕΕ-ΔΝΤ στην Ελλάδα. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s