"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Τουρκία

Ελλάς – Τουρκία συνεργασία


Ελλάς – Τουρκία συνεργασία. Αυτό το ειρηνικό μήνυμα προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία όλων όσων συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, στάθηκε στις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και τόνισε τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.

Ο πρόεδρος Γκιουλ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει, είπε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ελληνα πρωθυπουργό και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα ξεπεράσει την κρίση.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δύο χωρών. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα τονίζοντας ότι αυτή κινείται στη λογική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Ιβο Γιοσιπόβιτς, ενώ λίγο προτού αναχωρήσει για την Αθήνα συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Εν τω μεταξύ, το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής. «Θέλω να επαναλάβω την ανάγκη ενός νέου δυναμισμού στη διαδικασία της ένταξης, γιατί το μήνυμά μας είναι ότι το μέλλον της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε την ιδιαίτερη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει στην τουρκική υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΠΗΓΗ

4 thoughts on “Ελλάς – Τουρκία συνεργασία

  1. «Ελλάς – Τουρκία συνεργασία. Αυτό το ειρηνικό μήνυμα….»
    Που το βλέπουν το Ειρηνικό του πράγματος;
    Από τις φρεγάτες στο Σούνιο, στο Ιόνιο, την άσκηση ΕΦΕΣΟΣ 2010;
    Η χαζοί είναι, η τον χαζό παριστάνουν.

  2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΑΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ…

Σχολιάστε