"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκηνικό κρίσης – Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο


Ανανέωση 17.00 (30/06)

Σε διάβημα στην Τουρκία προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσία και την δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους στην Σαμοθράκη. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Τσεσμέ” τα ακόλουθα:

«Εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου.

Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». 

Κεντρική ανάρτηση (29/06)

Σκηνικό κρίσης πάει να στήσει η Τουρκία στο Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Α599 TCG Çeșme να προχωρά σε πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σαφώς «υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος», 15 μίλια βόρεια της Σαμοθράκης από τις 17.20 σήμερα το απόγευμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr (Ανανέωση 30/06 10.07: Στην ίδια θέση, και πλέοντας με την ίδια κατεύθυνση και ταχύτητα, το TCG Çeșme κινείται βόρει της Σαμοθράκης μέχρι αυτή την ώρα). Πρακτικά έχουμε μία κίνηση ανάλογη με του «Χόρα» το 1976 και του «Σισμίκ» το 1987, αλλά αιφνιδιαστική, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τουρκικής πλευράς.

Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο (απόπλου και πορεία βόρεια) έγινε αμέσως αντιληπτή από το Π.Ν. το οποίο έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής», κλάσης Osprey 55, το οποίο από εκείνη την ώρα έχει γίνει η «σκιά» του.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να προσεγγίσουν το σημείο στο οποίο κάνει τις έρευνες το Α599 TCG Çeșme. Το τουρκικό σκάφος κινείται με επαναλαμβανόμενη πορεία δυτικά-ανατολικά-δυτικά και είναι σαφές ότι έχει «λοκάρει» συγκριμένη περιοχή στο βυθό.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους είκοσι μήνες που η Τουρκία προχωρά σε παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ του 1987 και προχωρά σε ωκεανογραφικές πετρελαϊκές έρευνες μετά το περιστατικό του μισθωμένου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους MALENE OSTERVOLD (τουρκικών συμφερόντων) που ενεργούσε για λογαριασμό της τουρκικής εταιρίας πετρελαίων. Το σκάφος συνοδευόμενο από τη τουρκική φρεγάτα GEDIZ (τύπου O.H. Perry) άρχισε στις 14 Νοεμβρίου, έρευνες σε περιοχή 80 ναυτικά μίλια νότια-νοτιανατολικά του Καστελόριζου.

Φυσικά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πολύ πιο σοβαρό λόγω της εγγύτητας του σκάφους με περιοχές που στο παρελθόν έχουν παράξει υψηλή ένταση λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό έχει σημάνει συναγερμός σε επιτελικό επίπεδο. Μάλιστα όπως και τότε έτσι και τώρα η κανονιοφόρος «Πολεμιστής», παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα. Υπάρχει πολιτική εντολή να μην υπάρξει αύξηση των ελληνικών δυνάμεων στην περιοχή, παρά μόνον αν το τουρκικό Ναυτικό μεταφέρει μονάδες του.

Ερώτημα είναι αν έχει εκδοθεί από τους Τούρκους NAVTEX, όπως συνέβη στην περίπτωση του Καστελλόριζου το 2008 ή αν πρόκειται για 100% αιφνιδιαστική κίνηση.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι το όλο σκηνικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ξεκινούν πετρελαϊκές έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το αργότερο σε ένα χρόνο και την προετοιμασία κατάθεσης νομοσχεδίου για την δημιουργία δημιουργία δημόσιου φορέα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Θα σας ενημερώνουμε για κάθε νεότερη εξέλιξη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

6 thoughts on “ΕΚΤΑΚΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σκηνικό κρίσης – Τουρκικό σκάφος στη Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο

 1. Προσπαθω να καταλαβω που το πανε παγκοσμια και το μονο που αντιλαμβανομαι ειναι οτι οδηγουμαστε σε μια νεα ταξη παραγματων. Οι φτωχοι να γινουν πολλοι σε ρολο δουλου και οι πλουσιοι λιγοι και καλοι,,,,

 2. Μην πολύ ξαφνιάζετε παιδιά , αυτά είναι τα κόλπα των κουμπάρων ! Είναι το αποτέλεσμα από τις μυστικές συνομιλίες Εθνικός Κλόουν-Ερντογάν !

 3. ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΩ ΚΑΘΟΛΟΥ!
  ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑΚΙΑ-ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ-
  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ
  ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΗΡΩΪΚΑ
  (ΣΤΙΣ ΜΑΣΕΣ)

 4. Η Βρετανία όταν δέχθηκε επίθεση από την Αργεντινή έστειλε το στόλο της στα Φώκλαντς, δε πήγε ούτε στη Χάγη ούτε στον ΟΗΕ.
  Όλα τα άλλα είναι άρες μάρες κουκουνάρες !!!! να έχουμε να λέμε.

 5. Τουρκικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  Υπό την παρακολούθηση ελληνικής κανονιοφόρου του υδρογραφικό σκάφος.

  Έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, στα διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διεξάγει από τα ξημερώματα της Τρίτης το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ». Σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση έχει προβεί το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις για τις δραστηριότητες του πλοίου.

  Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το πλοίο βρίσκεται βορειονατολικά της Σαμοθράκης, οχτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης. Τις κινήσεις του παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος «Πολεμιστής».

  «Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας.

  «Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε.

  Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση ζήτησε ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ζήτησε επίσης να προχωρήσει σε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. «Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”, δήλωσε το στέλεχος της Ν.Δ.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=178477

 6. Το διάβασα στο site τους και έχω απορία, για αυτό που γράφουν για Σαμαρά. Μίλησε όντως για φιλανδοποίηση; αν ναι, είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται επίσημα, ότι πάμε να γίνουμε όπως η φιλανδία με τη σοβιετική ένωση

  Eλλάδα: Μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου των 10 μιλίων, – και όχι μόνο- από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα από οπλισμένα τουρκικά μαχητικά

  Στο χθεσινό και σημερινό ναυτικό επεισόδιο, με το ωκεανογραφικό τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ», για το οποίο με προφανή ανακούφιση το ΓΕΝ, εξέδωσε …δελτίο Τύπου, ότι πλέον, βρίσκεται αγκυροβολημένο σε τούρκικα νερά, πρέπει να προσθέσουμε τις καθημερινές μαζικές παραβάσεις και παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από το Αιγαίο, και βέβαια, τις ναυτικές ασκήσεις του τουρκικού ναυτικού στη Δυτική Ελλάδα (για πρώτη φορά οργανωμένα και προκλητικά) και πέριξ της Κρήτης.

  Οι ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ, ή του ΓΕΝ κατά περίπτωση, αναφέρουν τι περίπου πράττουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στον αέρα ή τη θάλασσα της Ελλάδας, αλλά δεν αναλώνουν ούτε μία αράδα, για το πως αντιδρούν οι ίδιες, -αν τους επιτρέπεται να αντιδρούν- απέναντι σε σαφείς πλέον -και για το πιο καλοπροαίρετο- εχθρικές ενέργειες του γειτονικού κράτους.

  Είναι επίσης προφανές, ότι από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει καμμία απάντηση, ή εξήγηση για την πολιτική που ακολουθείται όλο το διάστημα που κυβερνά.
  Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, ήταν απόψε λαλίστατος στα τηλεοπτικά παράθυρα, για την ανάγκη στήριξης των οικονομικών μέτρων, αλλά δεν θυμήθηκε να πει ούτε μία λέξη για όσα συμβαίνουν στο πεδίο της δικής του αρμοδιότητας. Όχι, ότι τον ρώτησε βέβαια και κανένας.

  Μοναδική αντίδραση, στις βόλτες του «Τσεσμέ» ε’ίχαμε το μεσημέρι από τη Νέα Δημοκρατία, με δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου, αλλά, πέραν τούτου ουδέν για τις καθημερινές παραβιάσεις.
  Καιι όμως, ο Αντ. Σαμαράς, δεν παρέλειψε να τονίσει στην ομιλία του στο Συνέδριο, ότι η Νέα Δημοκρατία, δεν θα επιτρέψει την «φινλανδοποίηση» της χώρας.
  Ελεύθερος Τύπος – Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s