"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ξεκίνησε η στοχοποίηση για τα SCALP EG – Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ όλο το προφίλ της αποστολής


Mία σημαντική εξέλιξη για την Πολεμική Αεροπορία, ίσως η σημαντικότερη από τότε που οι βόμβες έπαψαν είναι ελεύθερης πτώσης και απέκτησαν κάποια μορφή καθοδόγησης, σημειώθηκε πριν δύο ημέρες:

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr – και σε συνέχεια της αποκλειστικής πτήσης που είχε η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με εικονική βολή βλήματος SCALP EG (λεπτομέρειες στο τεύχος που έχει κυκλοφορήσει) – ξεκίνησε η δορυφορική στοχοποίηση των προεπιλεγμένων στόχων στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα βλήματα SCALP EG, δηλαδή πλέον το βλήμα είναι πλήρως αξιοποιήσιμο!

Η διαδικασία της στοχοποίησης επιτέλους πήρε «σάρκα και οστά» με την ενεργοποίηση του μηχανισμού λήψης δεδομένων στόχου από τον δορυφόρο HELIOS II και οι πρώτες εντυπώσεις στην 114 Π.Μ. είναι εξαιρετικές. «Όπως διαπιστώσατε και στην πτήση που είχατε με το Mirage 2000-5Mk2 από την στγιμή που έχουμε ακριβή δεδομένα του στόχου «φορτωμένα» στον υπολογιστή του βλήματος το SCALP μπορεί να περάσει μέσα από το παράθυρο ή το σύστημα εξαερισμού υπόγειου στρατηγείου στα βάθη της εχθρικής ενδοχώρας και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει» μας ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της 114 Π.Μ..

Οι φωτογραφίες που λαμβάνονται από το HELIOS II αφορούν όχι μόνο τον στόχο, αλλά και την ακριβή διαδρομή μέχρι τον στόχο, την διαμόρφωση του εδάφους, τις εναλλακτικές οδούς προσέγγισης του βλήματος, την αποφυγή εστιών Α/Α όπλων κλπ. Η ποιότητα είναι εξαιρετική και η είσοδος της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών που διαθέτουν βλήματα cruise σίγουρα θα αλλάξει πολλά δεδομένα.

Τα στοιχεία για τους στόχους που στέλενει το HELIOS II αποθηκεύονται στο βλήμα και εν συνεχεία όπως αναφέρεται στο άρθρο της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ αξιοποιούνται από το TERPROM είναι ένα σύστημα ναυσιπλοΐας το οποίο χρησιμοποιεί αποθηκευμένα ψηφιακά στοιχεία υψών εδάφους που συνδυάζονται με τις εισαγωγές των λοιπών συστημάτων ναυσιπλοΐας και υψομετρητών ραντάρ για να υπολογίσουν τη θέση του βλήματος επάνω από την επιφάνεια της γης.

Ο παθητικός υπέρυθρος αισθητήρας ερευνά στο οπτικό του πεδίο και συγκρίνει τις επαφές του με τις πληροφορίες οι οποίες είναι περασμένες στη μνήμη του αυτόνομου συστήματος αναγνώρισης στόχων.
Ακολουθεί η διαδικασία αναγνώρισης και απόκτησης του στόχου (target identification and acquisition process).

Κατά τη διαδικασία αυτή και ενώ το βλήμα προσεγγίζει το στόχο, η σύγκριση μεταξύ των
επαφών του αισθητήρα IIR και του συστήματος ATR επαναλαμβάνεται συνεχώς με σκοπό τη βελτίωση της διακρίβωσης και τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του στόχου και του σημείου πρόσκρουσης
(πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 1m). Όταν αυτό επιτευχθεί το βλήμα λαμβάνει την κατάλληλη πορεία καθόδου ώστε να πλήξει το στόχο του.

Για το είδος των στόχων, την πραγματική ακτίνα δράσης του όπλου, την διαδικασία στοχοποήσης κλπ, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφόρησε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

8 thoughts on “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ξεκίνησε η στοχοποίηση για τα SCALP EG – Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ όλο το προφίλ της αποστολής

 1. ΤΟ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΠΛΟ SCALP EG ΤΗΣ Π.Α ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΝΕΤΟΙΜΟ …………

 2. Αυτό με την δορυφορική στοχοποίηση δεν μου ακούγεται και πολύ καλά. Δηλαδή πέρνουν εντολές μέσω δορυφόρου?
  Δύο ερωτήματα προς απάντηση για όποιον ξέρει και μπορεί:
  1. Σε ποιά χώρα ανοίκει ο δορυφόρος?
  2. Τα εν λόγω αεροπορικά όπλα είναι αμερικάνικα?

  Περιμένω απαντήσεις!!

 3. Φίλε μου το όπλο είναι Γαλλικό και ο δορυφόρος Ελληνικός.
  Λεπτομέρειες περισσότερες μην γράφετε δεν είναι και ότι το καλύτερο.

 4. Να είναι ευλογημένα και να μη διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα τους.
  Έχουμε από την ισχυρότερη αεροπορία των Βαλκανίων.
  Έχουμε το ισχυρότερο πολεμικό ναυτικό στο Αιγαίο και ένα από τα ισχυρότερα στην Μεσόγειο.
  Έχουμε στρατό με έμψυχο και άψυχο υλικό που θα τον ζήλευαν πολλές χώρες στον κόσμο.
  Ο Ελληνικός στρατός είναι αξιόμαχος και υπερσύγχρονος.
  Το θέμα είναι, γιατί οι εκάστοτε πολιτικοί μας ταγοί αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις μας, τώρα που περίστερο από ποτέ άλλοτε το επιβάλουν οι καταστάσεις;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s