"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία στην Άσσηρο


Τη μεταστάθμευση της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τα Γιαννιτσά στην Άσσηρο αποφάσισε το ΓΕΣ. Η απόφαση κρίθηκε σκόπιμη λόγω της ανάγκης περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του αλλά και στο πλαίσιο κάλυψης των απαιτήσεων που προκύπτουν από τη νέα δομή του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ).

Σημειώνεται ότι σήμερα η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία είναι διασπαρμένη σε τέσσερις περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος της (2 Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού, ο Λόχος Στρατηγείου, ο Λόχος Αντιαρματικών και ο Λόχος Διαβιβάσεων) εδρεύει στα Γιαννιτσά, ο Λόχος Μηχανικού και ο Λόχος Τεχνικού στη Σκύδρα ενώ η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων και η Αυτοκινούμενη Μοίρα Μέσου Πυροβολικού στο Πολύκαστρο.

Με την απόφαση του ΓΕΣ – το οποίο εφαρμόζει την εκπεφρασμένη πολιτική του ΥΠΕΘΑ για περιστολή των δαπανών -, η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία θα μετασταθμεύσει και θα συγκεντρωθεί στο πολυδύναμο στρατόπεδο της Ασσήρου, όπου ως γνωστόν έδρευε παλαιότερα η ΧΧΙΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία η οποία έχει πλέον καταργηθεί. Το στρατόπεδο της Ασσήρου εκτός των βελτιωμένων εγκαταστάσεων στρατωνισμού, διαθέτει εκτεταμένα πεδία ασκήσεων και βολής καθώς επίσης και βιολογικό καθαρισμό.

Με την συγκεκριμένη ενέργεια του ΓΕΣ, δεν επιτυγχάνεται μόνο εξοικονόμηση πόρων και μείωση λειτουργικών δαπανών αλλά και η καλύτερη λειτουργία των μονάδων και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης τους.

Η είδηση της μεταφοράς της ταξιαρχίας όπως είναι φυσικό δημιούργησε αντίδραση στην κοινωνία των Γιαννιτσών, η οποία εκτιμά ότι η τοπική οικονομία θα υποστεί σε ετήσια βάση απώλεια περί τα 7 εκατ. ευρώ. Από την άλλη όμως, οι σημερινές  πιεστικές ανάγκες για την μείωση των λειτουργικών δαπανών αλλά και την πληρέστερη επιχειρησιακή αξιοποίηση των δυνάμεων και των μέσων, επιβάλλουν την πολιτική στήριξη της απόφασης του ΓΕΣ, το οποίο προχωρά σε καινοτόμες κινήσεις για την αναδιάρθρωση του Ε.Σ.  Η μετακίνηση του σχηματισμού, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ώστε κάθε ταξιαρχία του Ε.Σ. να είναι πλέον συγκεντρωμένη σε ένα πολυδύναμο στρατόπεδο.

Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη αλλαγή σε πρακτικό επίπεδο τα τελευταία  60 χρόνια,  που θα αλλάξει την εικόνα του διασπαρμένου ανά την επικράτεια Ελληνικού Στρατού (κατάλοιπο του Εμφυλίου Πολέμου) σε μια ισχυρή και αξιόμαχη δύναμη, με συγκεντρωμένες δυνάμεις σε υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις στρατωνισμού και εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τις υπόλοιπες δυνατότητες που διαθέτει για να αναπληρώσει τις τυχόν απώλειες στις τοπικές οικονομίες και να μην χρησιμοποιεί τον Ελληνικό Στρατό ως «μηχανισμό τοπικής ανάπτυξης»

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Η 34η Μ/Κ Ταξιαρχία στην Άσσηρο

  1. και τα στρατόπεδα που θα μείνουν πίσω τί θα απογίνουν; Όλα αυτά τα λεφτά που επενδύθηκαν για την δημιουργία τους θα πάνε στο βρόντο; Το προσωπικό θα πάρε κάποια οικονομική ενίσχυση για να μετακινηθεί προς την άσσηρο; Η όλη διαδικασία μετακίνησης πόσο θα κοστίσει στον Ελληνικό λαό;

  2. Μα αγαπητε φίλε τα στρατόπεδα είχαν γινει σε αλλες εποχές με διαφορετικές ανάγκες και με πολύ πιο μεγάλες Ε.Δ.Αυτο το σκοπό ακριβώς εχει η «νεα δομή»που την ακούμε τοσο καιρό και που σαν όλα στην πατριδα μας πραγματοποιείται με ρυθμό χελώνας.Υπάρχουν στρατόπεδα που δεν εχουν ούτε μια δημοιρία και κοστιζει ο κούκος αηδόνι για τη λειτουργία τους χωρις να προσφερουν τίποτα.Τώρα τι θα γινουν τα στρατόπεδα κλπ.αυτά αποδίδονται στις τοπικές αρχές,συνήθως.

  3. ρε παιδια τι συζηταμε.
    ολα τα στρατοπεδα που ειναι σε πολεις ασχετες με την αμυνα μονο και μονο για κοινωνικη πολιτικη πρεπει να κλεισουν.

    οι μοναδες πρεπει να μετακινηθουν σε εβρο και νησια.
    τι να κανουμε τα στατοπεδα στην θεσαλλια στην πελ/νησο και στην αττικη;; η και στην μακεδονια ακομα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s