"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / OIKONOMIA

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΕΞΗΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ


Ρεπορτάζ Αγγ.  Αθανασόπουλος

Σε ηλικία 60 ετών ή έπειτα από 40 χρονιά υπηρεσίας (35 πραγματική και πέντε πλασματική) θα συνταξιοδοτούνται από το 2015 οι στρατιωτικοί. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Με τη ρύθμιση αυτή μπαίνει τέλος στην έξοδο ένστολων από την υπηρεσία σε ηλικία 48 και 50 ετών, καθώς πλέον η παραμονή τους στην εργασία αυξάνεται ως και 10 επιπλέον χρόνια.

Ωστόσο ήδη οι νέες ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τάξεις των ένστολων και ιδιαίτερα στις Ένοπλες Δυνάμεις το κύμα των παραιτήσεων αξιωματικών και υπαξιωματικών έχει αυξηθεί σημαντικά «αγγίζοντας» τις 2.000 από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, διασφαλίζονται και τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώνουν οι στρατιωτικοί ως την 31η Δεκεμβρίου 2010. Η προστασία αυτή επεκτείνεται, κλιμακούμενη αναλογικά κατ’ έτος, με την προσαύξηση του χρόνου πραγματικής υπηρεσίας για το προσωπικό που, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Έτσι, για όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011 η υποχρέωση πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά ενάμισι επιπλέον έτος. Για όσους θεμελιώνουν το δικαίωμα αυτό το 2012 η αύξηση είναι επιπλέον τρία έτη, για το 2013 επιπλέον τεσσεράμισι έτη και για το 2014 επιπλέον έξι έτη.

Στην τροπολογία, η οποία θα έχει και τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προβλέπεται συγκεκριμένα η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, στην οποία θα συνυπολογίζονται αθροιστικά ως αναγκαίες προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στους ενστόλους (στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος) από Ins Ιανουαρίου 2015: α) ο χρόνος πραγματικά υπηρεσίας 35 ετών στην οποία προσμετρούνται και τα χρόνια φοίτησης στις παραγωγικές σχολές,

β) ο χρόνος πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας έως πέντε έτη,

γ) ο τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

Παράλληλα, όσον αφορά ειδικά τους ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλες επικίνδυνες κατηγορίες εργαζομένων (όπως π.χ. βατραχάνθρωποι, αλεξιπτωτιστές κ.ά.), ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για την έξοδο στη σύνταξη αυξάνεται από τα 18 στα 25 έτη.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ

/ Σύνταξη στα 60 από 1.1.2015 έπειτα από 40 χρόνια υπηρεσίας (35 πραγματικά και 5 πλασματικά), θα συνυπολογίζονται η φοίτηση στις παραγωγικές σχολές και ο τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης

/ Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2010 δεν θίγονται από τις νέες ρυθμίσεις

/ 0 χρόνος πραγματικής υπηρεσίας αυξάνεται κατά 1,5 έτος ως τις 31.12.2011, κατά 3 έτη ως τις 31.12.2012, κατά 4,5 έτη ως τις 31.12.2013 και κατά 6 έτη (ως τις 31.12.2014

/ Αν κάποιος αποχωρήσει εκουσίως, τότε η απόληψη και καταβολή  της σύνταξης θα αρχίζει στο 65ο έτος της ηλικίας /

Αυξάνονται από τα 18 στα 25 έτη τα χρόνια πραγματικής υπηρεσίας για τους ιπταμένους και για άλλες ειδικές κατηγορίες.

Εφημερίδα ΒΗΜΑ ΣΕΛ 8

4 thoughts on “ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΕΞΗΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

 1. ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:
  1. ΜΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΒΜΡ 3 ΛΟΓΩ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΡΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΓΗΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ. ΤΑ Μ113 ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ.
  2. ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΑΓΚΟΥΡΑ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.
  3. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ 30 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ Π, ΠΑΝΩΝ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ.
  4. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΟΣ ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ.
  ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ

 2. ρε παιδια μην τρελενεστε.
  60 χρονων σημερα οι ανθρωποι δεν ειναι και γεροι.

  δηλαδη γιατι ενας δασκαλος στα 60 θα μπορει να διδαξει και ενας αξιωματικος δεν μπορει να δουλεψει;

  το μετρο αποσκοπει στην κοινωνικη ισοτητα,των δημοσιων υπαλληλων.

  εντωμεταξυ στην στρατιωτικη ιστορια ποσοι ανω των 50 αξιωματικοι ηταν στα πεδια των μαχων στο Β. ΠΠ και διεπρεψαν ;; γιαυτο μην προτρεχουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s