Οι Ελληνικές Αρχές Ερευνάς και Διάσωσης ενημερώθηκαν από τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων πως εμπορικό σκάφος κινδυνεύει να βυθιστεί 7 νμ. βόρεια των νησίδων Καλόγεροι.
12:05
Συναγερμός στον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων. Ενημερώθηκε ενώ παραπλέον δεξαμενόπλοιο, καθώς και 4 ελληνικά μαχητικά Αργότερα έφτασαν ένα C 130, ένα «Σούπερ Πούμα.-, ένα ελικόπτερο και δύο πλωτά του Λιμενικού καθώς και μία φρεγάτα.
Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα, όταν έκαναν την εμφάνισή τους ένα τουρκικό αεροσκάφος CN-235 και δύο ελικόπτερα της Άγκυρας που παραβίασαν την περιοχή Ερευνάς και Διάσωσης και πέρασαν πάνω από τις ελληνικές νησίδες, ενώ πλησίασε και μία τουρκική φρεγάτα.
14:30
Το περιστατικό έληξε όταν τα τουρκικά εναέρια και πλωτά μέσα απεχώρησαν από το σημείο.
Τουρκική προβοκάτσια «βλέπουν» επιτελείς του Πενταγώνου πίσω από το ανύπαρκτο ναυάγιο και την πρόκληση συμβάντος έρευνας και διάσωσης στους Καλόγερους Ξαφνικά, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων με τα διεθνή και σχεδόν πάνω στον 25ο Μεσημβρινό, όπου η Άγκυρα οριοθετεί την αξίωση της διαχείρισης του Αιγαίου, συγκεντρώθηκαν ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις και πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας.
Στρατιωτικές πηγές, καταγράφοντας τις τελευταίες κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, που μόνο σκεπτικισμό και ανησυχία προκαλούν στη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ιδίως μετά την έξοδο του ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» για έρευνες πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο, θύμισαν το πώς προκλήθηκε η κρίση των Ιμίων.
Παρόμοια στοιχεία είδαν και στο χθεσινό αιφνίδιο περιστατικό στις νησίδες Καλόγεροι.
«Βαριοπούλα»
Συνδυάζοντάς το μάλιστα με το τουρκικό σχέδιο «Βαριοπούλα», το οποίο προέβλεπε πρόκληση θερμού επεισοδίου, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ίσως πρόκειται για προβοκάτσια Ορισμένοι άλλοι κάνουν λόγο για «τεστ ετοιμότητας» στο οποίο υπέβαλαν οι Τούρκοι ας ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Λίγοι πάντως είναι εκείνοι που θεωρούν τυχαίο το συμβάν, το οποίο, όπως προκύπτει από τη συνέχεια, ανέδειξαν οι Τούρκοι Στις 11:45 περίπου το μεσημέρι, ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκε από τον αντίστοιχο τουρκικό ότι εμπορικό πλοίο κινδυνεύει να βυθιστεί επτά ναυτικά μίλια βόρεια των νησίδων Καλόγεροι .
Οι Καλόγεροι βρίσκονται στον 25ο Μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου η Τουρκία προβάλλει αξίωση συνδιαχείρισης του Αιγαίου.
της πρωτογενούς πληροφόρησης ήταν μαχητικά της Άγκυρας που είχαν μπει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο .πτήσεων και πετούσαν στο κεντρικό Αιγαίο. Τη συνομιλία των πιλότων των αεροσκαφών F-16 με το τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων κατέγραψαν και τα ελληνικά ραντάρ. Αμέσως σήμανε συναγερμός στον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων και τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα έρευνας και διάσωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού με την ενεργοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων. Αρχικώς ενημερώθηκε ένα παραπλέον δεξαμενόπλοιο και τέσσερα μαχητικά (δύο Mirage και δύο Α-7), τα οποία βρίσκονταν στο Κεντρικό Αιγαίο εκτελώντας αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών και εκπαιδευτικές πτήσεις. Λίγο αργότερα και ενώ διαφάνηκε τουρκική κινητοποίηση, έσπευσαν στην περιοχή ένα αεροσκάφος C-130 (από την Ελευσίνα), ένα «Σούπερ Πούμα» (από τη Χίο), ένα ελικόπτερο «Ντοφέν» του Λιμενικού, ενώ δόθηκε εντολή σε δύο σκάφη του Λιμενικού και στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς», που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή της Κέας, να σπεύσουν στην περιοχή όπου υποτίθεται ναυαγούσε εμπορικό πλοίο.
Το «θερμόμετρο» ανέβηκε όταν έκαναν την εμφάνισή τους ένα τουρκικό αεροσκάφος CN-235, ένα ελικόπτερο «Cougar» και ένα «Augusta Bell», ενώ ανοιχτά της Χίου βρισκόταν και η φρεγάτα της «Beykaz». Τα ιπτάμενα μέσα της Άγκυρας, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν να απαντήσουν σας κλήσεις των ελληνικών μέσων ότι υπάρχει έλεγχος της περιοχής (δέσμευση με ΝΟΤΑΜ) για έρευνα και διάσωση και εισήλθαν σε αυτήν, ενώ ένα εξ αυτών πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν των Καλόγερων.
Σημειώνεται πως το υποτιθέμενο ναυάγιο και ως περιοχή έρευνας και διάσωσης προσδιοριζόταν στα όρια των εθνικών χωρικών υδάτων. Οι δε Καλόγεροι βρίσκονται στον 25ο Μεσημβρινό, ανατολικά του οποίου η Τουρκία προβάλλει την αξίωση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου.
Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν .Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, χαρακτηρίζοντας εικονική την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή του πεδίου βολής Άνδρου και επισημαίνοντας τις συνεχείς προκλήσεις αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας και του εθνικού εναερίου χώρου. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να καταστήσει σαφές, σε κάθε κατεύθυνση, πως «η περίοδος των οικονομικών δυσκολιών για τη χώρα μας δεν συνεπάγεται ευκαιρία αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από κανέναν και ειδικότερα από την Τουρκία.