"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρομετανάστες / Μετανάστες / OIKONOMIA

Οι μετανάστες αρρωσταίνουν συχνότερα


Σύμφωνα με από κοινού μελέτη του γερμανικού ΙΚΑ (ΑΟΚ) και του πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι σε γερμανικές επιχειρήσεις παίρνουν πολύ περισσότερες αναρρωτικές άδειες.

Σύμφωνα με την ΑΟΚ, αυτό οφείλεται αφενός σε πολύ μεγαλύτερη σωματική καταπόνηση που οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν υποστεί στην ζωή τους συνολικά, σε σοβαρά προβλήματα με την γλώσσα, καθώς και σε σοβαρά ελλείμματα πληροφοριών σε σχέση με την εργασία τους, που δημιουργούνται κυρίως σε μουσουλμανικής προελεύσεως εργαζομένους (βλ. απουσίες λόγω διαφορετικών θρησκευτικών αργιών).

Εμμέσως πλην σαφώς, η συγκεκριμένη έκθεση που φέρει τον τίτλο «Μελέτη Αναρρωτικών Αδειών», παραθέτοντας και σχετικό παράδειγμα, υποδεικνύει στις γερμανικές επιχειρήσεις που απασχολούν αλλοδαπούς να «προσαρμοσθούν» αυτές στις απαιτήσεις του αλλοδαπού προσωπικού τους, ώστε να μειωθεί ο χρόνος απουσίας τους λόγω ασθενείας.

Το παράδειγμα που η ΑΟΚ παραθέτει μιλά για μία βαυαρική επιχείρηση, η οποία για να μειώσει τον χρόνο απουσίας των τούρκων εργαζομένων της θεσμοθέτησε «επιθυμητές βάρδιες», κατά την διάρκεια των διαφορετικών ανά εθνότητα αργιών, καθώς και μακρύτερες άδειες, που προσφέρουν στους τούρκους επαρκή χρόνο για διακοπές στην πατρίδα τους. Εκτός αυτού, επειδή οι τούρκοι είναι ανεπίδεκτοι στην εκμάθηση γερμανικών, η διοίκηση της επιχειρήσεως άρχισε να μαθαίνει τούρκικα, ενώ στο κυλικείο διατίθενται πλέον διεθνή πιάτα στο μενού.

Η συχνότητα απουσιών λόγω ασθενείας των αλλοδαπών εργαζομένων και το κλίμα στην επιχείρηση βελτιώθηκε, αναφέρει στην έκθεσή της η ΑΟΚ, ωστόσο κανείς δεν έμαθε ποτέ πόσο στοίχισε στην γερμανική εταιρεία η «προσαρμογή» της.

Συνολικά, ο αριθμός των απουσιών σε γερμανικές επιχειρήσεις αυξάνεται κάθε χρόνο και αυτό οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη απασχόληση αλλοδαπών. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο ρυθμός αύξησης έχει ανέβει από το 4,6% στο 4,8%, ενώ κατά μέσο όρο η αδυναμία εργασίας ανήλθε στις 17,3 ημέρες ετησίως. Τα στοιχεία βασίζονται σε ένα δείγμα 9,7 εκατομμυρίων απασχολουμένων, ασφαλισμένων στην ΑΟΚ. Στατιστικά οι γηραιότεροι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί, ενώ στις γυναίκες η απουσίες λόγω ασθενείας είναι συχνότερες, διαρκούν όμως λιγότερο.

Στην Ελλάδα το χάος που επικρατεί τόσο στο δημόσιο όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια τέτοιου είδους μελέτες. Πολλώ δε μάλλον, ότι το κύρος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Βλέποντας ωστόσο, τα παραδείγματα του εξωτερικού, συμπεραίνει κανείς ότι όροι όπως «προσαρμογή», «ένταξη» και «απορρόφηση», τους οποίους χρησιμοποίησε μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ, αναλύοντας την θέση του κόμματός του για το μεταναστευτικό, ανήκουν μάλλον στην σφαίρα της φαντασίας. Είναι δε κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι αν ποτέ κάποιοι «ενταχθούν», αυτοί θα είναι οι Έλληνες πολίτες.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s