"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / Κύπρος / Τουρκία

Κυπριακό – Χρονοδιάγραμμα Ερντογάν


Τέλος του 2010 να κλείσει το Κυπριακό
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός παραπονείται για τις αντιδράσεις κατά της Τουρκίας στα κατεχόμενα, και συστήνει νοικοκύρεμα των οικονομικών του ψευδοκράτους.

ΚΟΜΠΙΝΕΣ
Έφαγαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αετονύχηδες στα κατεχόμενα

Χρονοδιάγραμμα για λύση του Κυπριακού μέχρι τέλος του 2010 θέτει ο Ταγίπ Ερντογάν και καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, «να ανταποκριθεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, που μιλούσε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον ψευδοπρωθυπουργό Ιρσέν Κιουτσούκ, στην Άγκυρα, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης μέχρι το τέλος του 2010. Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα παρακολουθεί τη διαδικασία των συνομιλιών. Από τους Ελληνοκυπρίους αναμένεται να ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα αυτό με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο».

Ο Ερντογάν δεν έκρυψε την ενόχλησή του και για όσα ακούγονται στα κατεχόμενα κατά της Κυβέρνησής του. Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβερνήσεώς του έγιναν αρκετές επενδύσεις στα κατεχόμενα. Παραπονέθηκε, όμως, για «στρεβλώσεις» που υπάρχουν, αναφέροντας τα εξής: «Ο πρωθυπουργός της Τ.Δ.Β.Κ. λαμβάνει μισθό οκτώ δισ. τουρκικών λιρών. Όμως ένας διευθυντής λαμβάνει 14 δισ. εκ. λίρες. Μπορεί ο κ. Κουτσούκ αυτά να μην μπορεί να τα πει. Όμως εγώ λέω ότι αυτό δεν αποτελεί δίκαιη προσέγγιση».

Ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να δημοσιεύει αντιδράσεις σχετικά με την κακή οικονομική κατάσταση των κατεχομένων και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Τουρκία από τον Ερντογάν, αυξήθηκαν οι πιέσεις της Άγκυρας επί του ψευδοκράτους για εξυγίανση των οικονομικών του, ώστε να απαλλαγεί η Τουρκία από το υπερβολικό ψηλό κόστος που επωμίζεται για τη στήριξη του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι στην επέτειο της τουρκικής εισβολής θα υπογραφεί η συμφωνία για μεταφορά νερού στο ψευδοκράτος, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Ο πλωτός αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει 75 εκ. κυβικά νερού ετησίως στα κατεχόμενα. Υπάρχει επίσης σχεδιασμός για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιοι έφαγαν τα λεφτά;
Θέμα κακοδιαχείρισης των κονδυλίων που χορηγούνται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει εκτεταμένο δημοσίευμα της γαλλόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «Λε Σουάρ». Το δημοσίευμα με τίτλο «Τα θολά χρήματα της ευρωπαϊκής διπλωματίας» και υπότιτλο «Ευρωπαϊκοί πόροι που προορίζονται για την τουρκοκυπριακή κοινότητα έπεσαν θύμα κακοδιαχείρισης», αναφέρει ότι τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ ερωτούν εάν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνουν τελικά στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Γερμανός πρώην ευρωβουλευτής Οζάν Τζεϊχούν, τουρκικής καταγωγής, είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με του πού ακριβώς κατευθύνονται οι κοινοτικοί πόροι και ζητούσε σχετικές εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το δημοσίευμα κάνει αναδρομή στα γεγονότα του 1974 και υπενθυμίζει ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέλος της Ε.Ε., ενώ το κατεχόμενο τμήμα της νήσου αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση της Ε.Ε. να δώσει 259 εκ. ευρώ για την περίοδο 2006-2011 για τη χρηματοδότηση διαφόρων σχεδίων στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, προσθέτει, τους τελευταίους μήνες υπάρχουν υποψίες, αν όχι κατηγορίες, για κακοδιαχείριση. «Χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί σε ανύπαρκτες ενώσεις, που υφίστανται στα χαρτιά», καταγγέλλει η εφημερίδα «Αφρίκα», ενώ χρήματα δόθηκαν επίσης και σε υποστηρικτές του κόμματος Ταλάτ. «Αλήθεια ή ψέματα;», διερωτάται ο αρθρογράφος. Η υπόθεση, πάντως, προκάλεσε τόσο θόρυβο, ώστε ο κοινοτικός υπάλληλος, που ήταν επιφορτισμένος με τη διαχείριση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας, τελικά αποκάλυψε τα ονόματα των δικαιούχων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Έρευνες στα κατεχόμενα
Η «Λε Σουάρ» επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κοινοτική υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, σε βάρος του κοινοτικού προϋπολογισμού, διεξάγει επιτόπιες έρευνες. Παράλληλα, δραστηριοποιούνται και οι «τουρκοκυπριακές αρχές» για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Συζητείται μάλιστα ένα σχέδιο νόμου, που θέτει υπό έλεγχο τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που διαχειρίζονται τα σχετικά κονδύλια.

Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι «η μόνιμη τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία» στις Βρυξέλλες ενημέρωσε την εφημερίδα ότι οι κοινοτικοί πόροι και οι δικαιούχοι τους βρίσκονται υπό την απόλυτη δικαιοδοσία και έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και ότι τα χρήματα δεν διέρχονται από τα ταμεία της υποτελούς διοίκησης. Μάλιστα, προχωρεί να φορτώσει την ευθύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να κάμει ορθή διαχείριση και να επιδείξει διαφάνεια!

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s