"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ

Σταμάτησε προσωρινά τη διαρροή πετρελαίου η BP


Για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου, η πετρελαϊκή εταιρεία BP κατάφερε το βράδυ της Πέμπτης να σταματήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με το νέο κάλυμμα που τοποθετήθηκε στην πετρελαιοπηγή κατά τη διάρκεια κρίσιμης δοκιμής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως 48 ώρες. Θετική ένδειξη χαρακτηρίζει το σταμάτημα της διαρροής πετρελαίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η νέα επιχείρηση της BP βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση και είναι ακόμη πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς, μια επισήμανση που έκανε και η ίδια η εταιρεία.

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των χημικών ζητούν βουλευτές

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι μηχανικοί έκλεισαν όλες τις βαλβίδες για να ελέγξουν την πίεση.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται. Εάν παραμείνει χαμηλή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή σε κάποιο άλλο σημείο.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι. Σε μερικές ημέρες μπορεί να είναι ακόμη περισσότερο ενθαρρυντικό όμως ακόμη δεν φωνάζουμε ότι νικήσαμε» τόνισε ο Νταγκ Σατλς, διευθυντής εκμετάλλευσης της BP, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί βουλευτές πιέζουν την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος να τους διαβεβαιώσει ότι η ΒΡ χρησιμοποιεί ασφαλείς ουσίες για να διαλύσει την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, τονίζοντας ότι δεν θέλουν τα χημικά να εξελιχθούν σε ένα νέο «πορτοκαλί παράγοντα» (Agent Orange), την τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Μέχρι στιγμής η ΒΡ έχει σκορπίσει στον Κόλπο του Μεξικού, στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και στα βάθη της, περίπου 1,8 εκατομμύρια γαλόνια της χημικής ουσίας Corexit. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα στην αμερικανική ιστορία και επιπλέον για πρώτη φορά τα χημικά χρησιμοποιούνται απ’ ευθείας στην πηγή της διαρροής.

Η εταιρεία Nalco Holding Co, που παρασκευάζει το Corexit, υποστηρίζει ότι οι διαλύτες της είναι βιοδιασπώμενοι και ασφαλείς για τη θαλάσσια ζωή.

Ορισμένοι, ωστόσο, ανησυχούν πως οι διαλύτες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά απ’ ότι η ίδια η πετρελαιοκηλίδα.

Ο πορτοκαλής παράγοντας ήταν μια τοξική χημική ουσία που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ για την αποψίλωση της ζούγκλας όπου κρύβονταν οι εχθροί. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην ουσία αυτή προκαλούσε μια σειρά από ασθένειες.

Τα πρώτα αποτελέσματα μιας ομοσπονδιακής έρευνας για το Corexit έδειξαν ότι δεν έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες επιστημονικές μελέτες, επισήμανε η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), Λάιζα Τζάκσον.

Να σημειωθεί όμως ότι η EPA αναμένει ακόμη τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη ουσία όταν αναμιγνύεται με πετρέλαιο.

«Φαντάζομαι ότι η τοξικότητα θα είναι στην πραγματικότητα πολύ χειρότερη από αυτό που δείχνουν τα τεστ της EPA, επειδή τα ζώα που επιλέγονται για τις δοκιμές δεν είναι τόσο ευπαθή όσο αυτά του Κόλπου» υποστήριξε από την πλευρά της η Νταγκ Ρέιντερ, ωκεανολόγος στο Ταμείο Προάσπιστης του Περιβάλλοντος.

«Οι θαλάσσιες χελώνες και τα θαλασσοπούλια είναι μόνο η κορυφή από το παγόβουνο των νεκρών ζώων που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα και το οποίο μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο λόγω της χρήσης διαλυτών» σημείωσε η Ρέιντερ στη γραπτή κατάθεσή της.

Η Μικάλσκι ζήτησε επίσης από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας να παρουσιάσει μέσα σε μία εβδομάδα πληροφορίες για τους χημικούς διαλύτες που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Είπε μάλιστα ότι «πάγωσε» μαθαίνοντας ότι η Βρετανία έχει απαγορεύσει τη χρήση τους.

Πηγή:ΕΡΤ

One thought on “Σταμάτησε προσωρινά τη διαρροή πετρελαίου η BP

  1. Πολύ θόρυβο κάνουν με την διαρροή στο κόλπο του Μεξικού ! Γιατί έχει αγγίξει και την Αμερική βλέπεις , δεν πρέπει να δυσαρεστηθούν τα αμερικανάκια !
    Την διαρροή που έχει κάνει η ίδια εταιρία στο Νιγηρία στο δέλτα του ποταμού Niger και που συνεχίζει να χύνει πετρέλαιο τώρα και πενήντα χρόνια (ναι ναι καλά διαβάσατε , 50) δεν είναι αρκετά ενδιαφέρον για να την αναρτήσει κάποιο ΜΜΕ !
    Οι λαοί πεθαίνουν από το μολυσμένο νερό και την πείνα μιας και τα ψάρια έχουν εξαφανιστεί !
    Βεβαίως αυτοί είναι μόνο Αφρικανοί δεν είναι άξιοι ενδιαφέρον !
    Υποκριτές !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s