"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος

Δημήτρης Ιωαννίδης: «Ετσι με εξαπάτησαν οι Αμερικανοί»!


 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Η φωνή του ακούγεται κοφτή και αποφασιστική στο μικρό κελί που του έχει διατεθεί στην έκτη πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. «Με εξαπάτησαν ο Σίσκο και ο Κίσινγκερ για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο». Ο ίδιος, ντυμένος με μια αθλητική φόρμα, μόλις έχει σηκωθεί από το κρεβάτι εκστρατείας όπου συνηθίζει να ξεκουράζεται τα ατέλειωτα 35 χρόνια που μεσολάβησαν από την καταδίκη του για τη συμμετοχή στο Απριλιανό Πραξικόπημα και το ρόλο του στα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974.

Παρότι μικρόσωμος, νιώθεις παρατηρώντας αυτόν τον ηλικιωμένο άνδρα ότι κρύβει μέσα του πολλή δύναμη και σκληράδα όπως και αρκετά μυστικά…

Με εξαίρεση ένα πρόβλημα που είχε με την όρασή του το οποίο ξεπεράσθηκε επιτυχώς, η υγεία του είναι πολύ καλή, ενώ η διαύγεια και η παρατηρητικότητά του εντυπωσιάζουν για κάποιον που είχε υπερβεί τότε (Ιούλιος του 2009) το 87ο έτος της ηλικίας του.

Ο Μίμης, όπως του προσφωνούν οι λίγοι φίλοι του, γνωστότερος στον ελληνικό λαό ως «ο αόρατος δικτάτορας» , κατά κόσμον ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης, δεν κρύβει την οργή του για την ενορχηστρωμένη συμπαιγνία σε βάρος του από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κάνοντας μια αναδρομή στην κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 20ής Ιουλίου 1974, λίγες μέρες μετά την τουρκική απόβαση στο Πεντεμίλι της Κυρήνειας, στο ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) -στην οποία εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Φαίδωνα Γκιζίκη, του πρωθυπουργού Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου, των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Κυπραίου και Λατσούδη και των αρχηγών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, συμμετείχαν ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Χένρι Τάσκα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Σίσκο, που μόλις είχε προσγειωθεί ερχόμενος από την Αγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Ετσεβίτ- αποκαλύπτει πως οι Αμερικανοί προσπάθησαν να… αποκοιμίσουν την Αθήνα, ενώ συνεχιζόταν η τουρκική εισβολή.

«Ο Σίσκο, που πήρε το λόγο αμέσως μετά την είσοδό του στην αίθουσα του τρίτου ορόφου του Πενταγώνου όπου συνεδριάζαμε, μας ζήτησε να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Μας διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι αυτός και ο Κίσινγκερ θα έπειθαν τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την Κύπρο, τα επόμενα 24ωρα, αφήνοντας μια δύναμη περίπου 1.500 ανδρών για ενίσχυση της ΓΟΥΡΔΥΚ και της τόνωσης του ηθικού των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό και μας κάλεσε να αποφύγουμε κάθε πολεμική ενέργεια».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ίδιος και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι είπε απευθυνόμενος στην αμερικανική πλευρά: «Μας εξαπατήσατε, όπως κάνατε και προ ημερών, όταν μας υποσχεθήκατε ότι ο έκτος στόλος θα περιπολούσε στα στενά της Μερσίνας, ώστε να αποτρέψει τουρκική αποβατική ενέργεια».

Ο Ιωαννίδης θυμάται ότι αμέσως σηκώθηκαν τόσο ο Γκιζίκης όσο και Κυπραίος και απευθυνόμενοι στους δύο Αμερικανούς στα αγγλικά, τους προειδοποίησαν ότι αν οι Τούρκοι δεν αποχωρούσαν άμεσα, η Ελλάδα θα έφευγε από το ΝΑΤΟ και θα «κήρυττε τον πόλεμο στην Αγκυρα».

Μετά από μικρή παύση, ανακαλώντας τη μνήμη του, λέει: «Αμέσως έπεισα τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Γρηγόριο Μπονάνο να κηρύξουμε γενική επιστράτευση! Παράλληλα αποφασίσαμε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που το ίδιο βράδυ έβγαζε το 353/74 ψήφισμα, να κληθούν όλα τα μέρη να σεβαστούν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου».

«Εκτός από την επιστράτευση, σε τι άλλες ενέργειες προχωρήσατε;», τον ρωτήσαμε, με το θάρρος της γνωριμίας που είχαμε αποκτήσει, καθώς ένα παιχνίδι της μοίρας μας έφερε να μοιραζόμαστε τους ίδιους χώρους για ένα χρονικό διάστημα. «Διέταξα τον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Πέτρο Αραπάκη να στείλει αμέσως τα μισά υποβρύχια που βρισκόντουσαν στα Δωδεκάνησα στην Κύπρο και να χτυπήσουν τα τουρκικά πλοία, ενώ πρότεινα να κηρύξουμε την Ενωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα».

«Τελικά τι έγινε;», τον ξαναρωτήσαμε. «Διατύπωσαν δισταγμούς τόσο ο Μπονάνος που ακόμη πίστευε στη μεσολάβηση των Αμερικανών όσο και ο Γκιζίκης. Αλλά και ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας Παπανικολάου, όταν του ζήτησαν να στείλουμε τα Φάντομ που είχαμε και να διαλύσουν τους εισβολείς, άρχισε τις αναλύσεις σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες των συγκεκριμένων αεροσκαφών»…

Αναπόφευκτη η απορία μας για το «εάν θα κερδίζαμε έναν πόλεμο με την Τουρκία που υπερτερούσε αριθμητικά τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε οπλικά συστήματα»…

«Κι όμως, δεν ήταν έτσι τα πράγματα», μας διέκοψε, «γιατί οι συσχετισμοί στην ποιότητα των όπλων, ιδιαίτερα στην Αεροπορία και στο Ναυτικό, ήταν συντριπτικά υπέρ μας. Ακόμη και στο Στρατό Ξηράς όπου η Τουρκία υπερτερούσε τρία προς ένα, δεν είχαμε ουσιαστικό πρόβλημα λόγω του περιορισμένου μετώπου στον Εβρο.

Εξάλλου, εμείς είχαμε καλύτερα άρματα μάχης, τα γαλλικά ΑΜΧ, που ήταν πιο σύγχρονα και γρήγορα από τα αμερικανικά Μ-47 που διέθεταν, είναι αλήθεια σε μεγάλους αριθμούς αυτοί. Επιπλέον, οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί είχαμε πολεμική εμπειρία από την περίοδο 1946-9, ενώ οι Τούρκοι είχαν να πολεμήσουν από το ’22».

Για τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο άνδρα της χώρας… «η κρίσιμη διαφορά ήταν στην ψυχοσύνθεση των δύο λαών. Ο Ελληνας στρατιώτης εκείνης της εποχής (1974) ήταν πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος και είχε υψηλότερο ηθικό από τον αντίστοιχο Τούρκο».

Σύμφωνα με τον ίδιο… «τα 22 Φάντομ που μόνο εμείς τότε διαθέταμε θα δημιουργούσαν υπεροχή στον αέρα και θα συνέτριβαν την τουρκική αεροπορία. Απ’ ό,τι θυμάμαι πετούσαν με επιχειρησιακή ταχύτητα 700 χλμ. την ώρα και ήταν απείρως γρηγορότερα από τα F-104, F-100 και F-84 που είχαν οι Τούρκοι. Ειδικά τα τελευταία ήταν κάτι παλιατζούρες από τον καιρό της Κορέας που ίσα – ίσα πετούσαν».

Αλλά και στο Ναυτικό, σύμφωνα με τον ιδεολογικό υπεύθυνο του Απριλιανού καθεστώτος, όπως ο ίδιος αρέσκεται να αποκαλεί τον εαυτό του, η διαφορά ήταν συντριπτική: «Πρέπει να ’χαμε δύο – τρία αντιτορπιλικά περισσότερα από τους Τούρκους, αλλά το παιχνίδι θα κερδιζόταν από τα υποβρύχια και τις γαλλικές πυραυλάκατους που μόλις είχαμε παραλάβει. Είχαμε οχτώ γερμανικά υποβρύχια, από τα οποία τα τέσσερα ήταν σύγχρονα τύπου 2009, ενώ αυτοί κάτι απομεινάρια αμερικανικά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».

Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει… «μπορούσαμε να διαλύσουμε τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις. Θυμάμαι ότι τα υποβρύχια του Αραπάκη απείχαν περίπου 80 ναυτικά μίλια από την Πάρο και τα Φάντομ βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Στη σύσκεψη που έγινε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου στο γραφείο του Γκιζίκη, είπα στον Αραπάκη να βουλιάξει όλα τα τουρκικά πλοία που ήταν έξω από το λιμάνι της Κυρήνειας και στον Παπανικολάου να στείλει από την Κρήτη τα πρώτα έξι Φάντομ και να βομβαρδίσουν οτιδήποτε τουρκικό εκινείτο πάνω στο νησί».

Τελικά, όμως, δεν έγινε τίποτε απ’ όλ’ αυτά. «Γιατί;», τον ρωτήσαμε.

«Μας πρόδωσαν, δεν το κρύβω, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων και ο Γκιζίκης. Οπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων οι τρεις αρχηγοί μαζί με τον Μπονάνο και τον Γκιζίκη, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, ενώ ο Αραπάκης διέταξε τα υποβρύχια να γυρίσουν πίσω και ο Παπανικολάου να μη σηκωθεί ούτε ένα αεροπλάνο. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όπως ενημερώθηκα από τον αρχηγό του Στρατού αντιστράτηγο Γαλατσάνο, ο Αραπάκης πρότεινε κι οι άλλοι συμφώνησαν να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς».

Ο ίδιος απαντά και στην κατηγορία ότι ήθελε το θάνατο του Μακαρίου. «Σε καμία περίπτωση γιατί έτσι θα κλονιζόταν το έρεισμα της Ενωσης, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι περισσότεροι Κύπριοι ήταν μακαρικοί. Η διαταγή που είχα δώσει προσωπικά στον συνταγματάρχη Κων/νο Κομπόκη, που ήταν επικεφαλής της επίθεσης στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν να συλληφθεί ο Μακάριος ζωντανός».

Οσο για την τύχη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ που «δεν έβλεπε με καλό μάτι τον Μακάριο», του είχε προτείνει να «φιλοξενηθεί» για ένα διάστημα σε Μοναστήρι του Αγίου Ορους. «Ο Σεραφείμ γνώριζε προσωπικά πολλούς ηγούμενους και με είχε πείσει ότι θα μπορούσε να τακτοποιήσει το θέμα».

Για τον «αόρατο δικτάτορα» δεν έγιναν εγκλήματα στη διάρκεια της Επταετίας για τα οποία να θεωρείται ηθικός αυτουργός. «Μάθατε πότε να μου έχει γίνει καμία αγωγή για το συγκεκριμένο θέμα ή κάποιος να έχει στραφεί ζητώντας αποζημίωση από την οικογένειά μου, ισχυριζόμενος ότι υπήρξε θύμα μου;», αναρωτιέται.

Οσο για τους δημοσιογράφους, θεωρεί ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, ακόμη και να μπουν στη φυλακή, όπως ο υπογράφων, προκειμένου να κάνουν ρεπορτάζ. Εμείς, όμως, οφείλουμε να περιγράψουμε τα γεγονότα, έστω και από αυτήν την πλευρά, καθώς η παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί γύρω από την Κυπριακή τραγωδία, μας δίνει το δικαίωμα να φωτίσουμε όλες τις πτυχές εκείνων που πρωταγωνίστησαν την συγκεκριμένη περίοδο…

ΠΗΓΗ

14 thoughts on “Δημήτρης Ιωαννίδης: «Ετσι με εξαπάτησαν οι Αμερικανοί»!

 1. Ανεξάρτητα των γεγονότων και το μερίδιο της ευθύνης που ανήκει στον Ιωαννίδη,αποτελεί αίσχος και ντροπή για τη δημοκρατία μας ότι ενας ανθρωπος 87 ετών ευρίσκεται για 35 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή τη στιγμή που και οι πιο σκληροί εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου το πολύ σε δεκα χρόνια δικαιούνται αμνηστείας λγω καλής..συμπερφοράς.Αν μη τι άλλο,η φυλάκιση ενός ατόμου σε τοσο προχωρημένη ηλικία αποτελει ντροπή για τον πολιτισμό μας,και δεν αναφερομαι εδώ,ξαναλέω, για το μεγεθος της ευθύνης του Ιωαννίδη.

 2. Σωστά μιλάει ο Δ.Ι.
  Τους Μπονάνο, Αραπάκη, Αβέρωφ κτλ γιατί δεν τους βάλαμε φυλακή, που έχουν και χειρότερα; Αυτούς γιατί τους κάναμε εικονίσματα; Όλα ο Ιωαννίδης τα έφταιξε;

 3. Οι δειλοί και ανίκανοι προδότες αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έπρεπε να αντικρίσουν το εκτελεστικό απόσπασμα όπως έγινε και για την Μικρασιατική Καταστροφή.
  Εάν η ανίκανη στρατιωτική ηγεσία είχε πράξει το καθήκον της η ανοργάνωτη και πρόχειρη απόβαση των Τουρκικών δυνάμεων θα είχε μετατραπεί σε μία απόλυτη καταστροφική ήττα με χιλιάδες νεκρούς. Κατά την άποψή μου θα είχαμε ξεπλύνει την ντροπή της ήττας του Αυγούστου του 1922.

 4. ΕΑΝ Ο ΙΩΑΝΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΣΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 5. Μακάρι να είχαμε τέτοιους αξιωματικούς και σήμερα.
  Όχι απλά καρεκλοκένταυρους να τους λέει ο Βενιζέλος γραφειοκράτες και αυτιστικούς και εκείνοι να κατεβάζουν το κεφάλι και να μην μιλάνε.

 6. Ας τον βγάλουνε με προεδρική χάρη. Ο καραμανλής και Σημίτης πότε θα μπούνε;

 7. Εντάξη όχι και παράδειγμα αξιοματικού ο Ιωαννίδης.

  Μα..κας με περικεφαλαία την κύπρο ήταν και τσιράκι της CIA τώρα και ο γιός μου 6 ετών έχει μια θεωρία για κάθε βλακεία που κάνει αυτό δεν συμαίνει ότι εγώ θα κάτσω να την αναλύσω.

  Οι ανικανότητα αυτών των ανθρώπων είναι βέβαιη και αυταποδεικτη περίσσια πρέπει να πω ότι αυτοί οι άνθρωποι αποδεικνύουν ότι οι μετέεπιτα πολιτικοί μας είναι κατώτεροι από αυτούς

 8. Εν ταξει Peter ολα αυτά,καμια αντίρρηση,αλλά στο αντικείμενο που συζητάμε,εχει κάτσει κανείς στην Ελλάδα,και ο μεγαλλίτερος κακούργος η εγκληματίας 36 χρόνια φυλακή;Η κυνδυνεύει η Ελλάδα απο ενα 87ετή ανθρωπο;

 9. Δυο συμπτώσεις ανάμεσα στα Ιμια και στην εισβολή της Κύπρου προς προβληματισμό
  1) Οι Αμερικανοί το 1996 «επεισαν» το Σημίτη ότι οι Τούρκοι γνώριζαν τις θέσεις του ελληνικού στόλου ώστε να μην προβεί σε καμία στρατιωτική κίνηση παρόλο που ο ναύαρχος Λυμπέρης είχε εξασφαλίσει τακτικό πλεονέκτημα που θα έστελνε με βάση τα πολεμικά παίγνια στο βυθό 7 πλοία των τούρκων έναντι 1-2 ελληνικών. Αποτέλεσμα γκρίζες ζώνες.

  2)Οι Αμερικανοί «έπεισαν» το 1974 τον Ιωαννίδη ότι α) οι Βούλγαροι θα επιτίθεντο στη Μακεδονία β) ότι οι Τούρκοι θα έφευγαν λίγο μετά την εισβολή τους γ)θα περιπολούσαν τα στενά της Μερσίνας. Αποτέλεσμα 38% απώλεια εδάφους.

  Το 2010 και για το μέλλον
  Πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνουμε αυτές τις εκδουλέσεις από τους Αμερικανούς και πότε θα καταλάβουμε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί και φιλοαμερικανοί και αντιαμερικανοί?

 10. ΚΑΤΑΔΙΚΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΟΥ,ΚΑΙ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΑΛΛΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΟΝ,ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ,ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΧΡΗΣΤΕ ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝΑ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ,ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΔΟΥΛΟΙ,ΠΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΤΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΣΤΩ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ,ΚΥΡΙΩΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΪΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ.-

 11. Δέν αντιλέγω ότι ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ υπήρξεν ο πιό μισητός έλληνας. Δέν μπορούμε όμως νά μήν παραδεχθούμε ότι παρά τό βαρ’υτατο γι΄’α τόν ίδιο κλίμα στήν κοινή γνώμη τών Ελλήνων, εν τούτοις κανένας μέχρι σήμερα δέν μπόρεσε νά τού προσάψει κλεψιά καί λεηλασία τού Δημοσίου χρήματος. Μετά από 7,5 χρόνια στό τιμόνι τής δημόσιας καί οικονομικής διαχείρισης, Παρέδωσε μία πατρίδα ξεχρέωτη καί υπερήφανη γιά τήν οικονική της ανάπτυξη τής τάξεως τού 10% σε Ευρωπαϊθκό επίπεδο. Είναι γεγονός ότι έδωσε πολύ μεγάλη ανακούφιση στά οικονομικά τών Ελλήνων καί πήγε η Δ.Ε.Η. στό πιό απομεμακρισμένο χωριό δωρεάν. Δέν είχε κόστος τότε τό ρεύμα καί τά υλικά μεταφοράς: ! ΄Εκανε λάθος λόγω απειρίας του, δέν ενήργησε όμως εσκεμένα γιά τήν χρεωκοπία τής πατρίδος μας. Η αμαρτία του είναι τού ότι δέν επέτρεψε στούς λωποδύτες νά κατακλέψουν τήν χώρα του!. Εάν αυτό είναι αμαρτίθα, τότε ας δόσουμε εύσημα σέ όσουν επέτρεψαν να μάς κατακλέψουν καί νά μάς χρεωκοπήσουν οι ίδιοι με αγορές τού αιώνα καί κολοκύθια μετά ριγάνεως. Αυτά!

 12. Φιλε Ανδρεα ο Ιωαννίδης δεν υπήρξε 7,5 χρόνια στο τιμόνι καμιάς οικονομικής διαχείρισης.Διοικητής της Στρατονομίας (ΕΣΑ)ηταν,με το βαθμό ταξιάρχου,και τίποτα παρα πάνω.Εκανε ομως κίνημα μεσα στους κινηματίες και καθαίρεσε τον Παπαδόπουλο που πήγαινε να γίνει..Καισαρας.Αλλά υπήρξε ο πρωτεργάτης,απο βλακεία η όχι,της προδοσίας της Κύπρου.

 13. Μήπως ο λόγος για τον οποίο κρατούν τον Ιωαννίδη στη φυλακή τόσα χρόνια είναι για να μην μιλήσει για όσα έγιναν το 1974; Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι τυχόν αποκαλύψεις του θα λειτουργήσουν σαν ηφαίστειο για το εν Ελλάδι πολιτικό σκηνικό, κάτι που πολλοί -και ιδίως οι Αμερικανοί- δεν θέλουν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s