"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ

Αποχαιρετισµός στα όπλα


Η ολλανδική δύναµη αποχωρεί από το Αφγανιστάν και παίρνουν σειρά οι Καναδοί.

Τον χορό των αναχωρήσεων από το Αφγανιστάν άνοιξε χθες η Ολλανδία, καθώς έγινε η πρώτη δυτική σύµµαχος των Ηνωµένων Πολιτειών που αποσύρει την αποστολή της από τη χώρα. Το περιοδικό «Τime», πάντως, προειδοποιεί τους υπόλοιπους συµµάχους µε το ερώτηµα «τι θα συµβεί αν φύγουµε από το Αφγανιστάν» και µια φωτογραφία που προκαλεί σοκ και πολλές αντιδράσεις.

«Αυτή είναι η αρχή, ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας. Οι ολλανδικές δυνάµεις αποσύρθηκαν και θα ακολουθήσουν οι Καναδοί», δήλωσε στους «Τimes» o Χαρούν Μιρ, αναλυτής στο Κέντρο Ερευνας και Πολιτικών Μελετών στο Αφγανιστάν.

Η καναδική κυβέρνηση έχει προγραµµατίσει την αναχώρηση των 2.800 στρατιωτών της χώρας τον επόµενο χρόνο, η Πολωνία είναι πιθανό να αποσύρει τους δικούς της 2.500 άνδρες το 2012, ενώ η Βρετανία και οι Ηνωµένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι θα αποσύρουν κάποιες από τις δυνάµεις τους το 2011. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερµανίας δέχονται ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώµη να αποσύρουν τις δικές τους δυνάµεις, η αποστολή των οποίων στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές αλλά και χρήµα.

Η απώλεια των συµµάχων δεν είναι ο µόνος πονοκέφαλος για την Ουάσιγκτον. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παραδέχθηκε χθες ότι η αµερικανική κυβέρνηση δεν µπορεί να κάνει τίποτε για να αποτρέψει διαρροές στρατιωτικών εγγράφων στο µέλλον και παρακάλεσε τον Τζούλιαν Ασέιντζ να µη δηµοσιοποιήσει άλλα έγγραφα στο Wikileaks. Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, πάντως, απειλεί µε νέες αποκαλύψεις και φαίνεται να προφυλάσσεται µε έναν µυστηριώδη «φάκελο ασφαλείας».

Σύµφωνα µε ένα σενάριο, ο «φάκελος ασφαλείας» περιέχει αποκαλυπτικά έγγραφα για τον πόλεµο και θα ξεκλειδώσει µε κωδικό σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κλείσουν την ιστοσελίδα οι Αµερικανοί ή σε περίπτωση που συµβεί κάτι στον Ασέιντζ. Ο «φάκελος ασφαλείας» λέγεται ότι περιέχει τουλάχιστον 15.000 έγγραφα για τον πόλεµο.

«Τι θα συµβεί εάν φύγουµε από το Αφγανιστάν»

ΑΠΟ ΤΟ «Τime» αναφέρεται ως “Αΐσα”, έπεσε θύµα της αγριότητας των Ταλιµπάν κι έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό µε το ερώτηµα “Τι θα συµβεί εάν φύγουµε από το Αφγανιστάν” να συνοδεύει τη σοκαριστική φωτογραφία.

Η Αΐσα το έσκασε από τον βάναυσο άνδρα της κι εντοπίστηκε σε ένα σπίτι όπου είχε προσπαθήσει να βρει καταφύγιο. Στη συνέχεια σύρθηκε ενώπιον ενός “δικαστή” και τοπικού ηγέτη των Ταλιµπάν που απέρριψε τις εξηγήσεις της. Κι έπειτα ήρθε η στιγµή της τιµωρίας: ο κουνιάδος ακινητοποίησε την Αΐσα και ο σύζυγος έκοψε τη µύτη της, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, και τα αυτιά της. Σήµερα, η ακρωτηριασµένη γυναίκα βρίσκεται στην Καµπούλ και σύντοµα θα αναχωρήσει για τις Ηνωµένες Πολιτείες όπου θα υποβληθεί σε επέµβαση.

Η απόφαση του «Τime» να χρησιµοποιήσει αυτή την εικόνα για να υποστηρίξει τη θέση του υπέρ της παραµονής των συµµαχικών στρατευµάτων στο Αφγανιστάν προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

Διατυπώνοντας τις αντιρρήσεις του, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Slate» έγραψε ότι το σωστό ερώτηµα για αυτή τη φωτογραφία είναι τι συµβαίνει στο Αφγανιστάν παρά το γεγονός ότι είµαστε εκεί ακόµα. Για τους επικριτές του «Τime» δεν κρίθηκε ικανοποιητική ούτε η εξήγηση του περιοδικού ότι για τη δηµοσίευση της φωτογραφίας ζητήθηκε η άδεια του ίδιου του θύµατος.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s