"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Σοκ από το θέαμα στην Αμμόχωστο


 

Συγκλονισμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν στην «πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου, στην συνοικία Βαρώσια, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, που επισκέφθηκαν την περιοχή προ ημερών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της «Καθημερινής Κύπρου».

Η περιοχή του λιμανιού της Αμμοχώστου αποτελούσε «καρδιά και πνεύμονα του κυπριακού τουρισμού» ως το 1974. Δεν εποικίστηκε από τους εισβολείς, αλλά περιφράχθηκε και διατηρήθηκε ως είχε, για να χρησιμοποιηθεί σαν διαπραγματευτικό χαρτί προς τους Ελληνοκυπρίους. Το πρόσφατο πακέτο προτάσεων του προέδρου Χριστόφια περιλάμβανε την επιστροφή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη της ΕΕ, για το εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους.

Η πρόταση του Κύπριου προέδρου απορρίφθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Eρογλου, ενώ δεν σχολιάστηκε από τα Ηνωμένα Eθνη. Πάντως το θέμα συζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Μάλιστα ο κ. Κυπριανού εξήγησε στον σύμβουλο του ΟΗΕ πως η Τουρκία θα έχει πολλαπλάσια οφέλη αν δεχτεί την πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο σε σχέση με το 2004, όταν το θέμα είχε έλθει για πρώτη φορά στο τραπέζι από ελληνοκυπριακής πλευράς. Η επόμενη συνάντηση Χριστόφια – Eρογλου έχει προγραμματιστεί για τις 31 Αυγούστου, ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί και το πρόγραμμα επαφών του Σεπτεμβρίου.

Τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και η αμερικανο-βρετανική πλευρά πιέζουν ατύπως τη Λευκωσία να δεχθεί πακέτο λύσης ως το τέλος του 2010, παρά τις διαφωνίες σε καίριες πτυχές του Κυπριακού όπως το περιουσιακό και το σύστημα διακυβέρνησης. Το επιχείρημά τους είναι ότι στην παρούσα φάση η Τουρκία εμφανίζεται «διαλλακτική» και δεν θα εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κοσσυφοπέδιο, ενώ επιπλέον το Κυπριακό έχει «κουράσει» τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα ανανεώνει επ’ άπειρον την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΙΠ στο νησί.

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Σοκ από το θέαμα στην Αμμόχωστο

  1. Μια ακατοίκητη έρημη πόλη με την ανοχή των πολιτισμένων Ευρωπαίων για 36 χρόνια. Πώς άραγε μπορέσαμε ως Ελληνισμός να καταπιούμε κάτι τέτοιο; Με τι ανταλλάγματα; Μήπως με τη δημιουργία άλλων προβλημάτων από τους φίλους μας, όπως το μακεδονικό; Ποιοί εξακολουθούν να πιστεύουν στην Ευρώπη μετά την εικόνα της Αμμοχώστου;

  2. Φιλε μου το δίκαιο μετριέται με το βάρος του σπαθιού σου και την σκληράδα του δόρατος σου, δεν υπάρχουν και δεν έχουν υπάρξει πολιτικές ευσπλαχνίας και δικαίου. Όσο η Ελλάδα θα υποχωρεί και θα δυναστεύεται από κλεφτες και χέστηδες πολιτικούς, τόσο θα κατρακυλάμε στον πάτο της Εθνικής αξιοπρέπειας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s